Menu
RSS

ОСВЕТА ЏЕЈМСА КОМИЈА

komi09МЕТ ПАРПЛ

Доста са цитирањем анонимних извора и нагађајућим спекулацијама. Ситуација је веома озбиљна и улози су високи


Доналд Трамп је по много чему супротност Џејмсу Комију. Трамп је био тајкун-трговац – прво некретнинама, потом собом – и оличење шљаштеће неумерености 80-тих, пре него што је изашао из миљеа Шермана Мекоја и победио на председничким изборима због тога што су бирачи веровали да је довољно лош да уради нешто добро. Коми је био непоткупљиви човек закона, онај уз чији лични стил се обавезно помиње епитет „извиђач“ (Boy Scout), човек који је понос стављао изнад политике, да би на крају био увучен у блато политиканства. Ми смо овде мислили да ће Чак Шумер председнику задавати главобоље, а уствари, кад се погледа уназад, овој двојици је било суђено да уђу у клинч.

То се и догодило. Трамп је отпустио Комија пре тачно недељу дана, а сада је почела Комијева осветничка тура. Њујорк тајмс је објавио да је Трамп наводно притискао Комија да изврши утицај на истрагу FBI о бившем саветнику за националну безбедност Мајклу Флину, председниковом човеку од поверења. Судећи према Комијевим белешкама, током разговора у Овалном кабинету Трамп је рекао: „Надам се да видиш начин да одустанеш од овога“, и назвао Флина „добрим момком“. Коми се сложио да је Флин „добар момак“ и касније израдио детаљну белешку о овој узнемирујућој интеракцији, коју је показао високим званичницима FBI. Један од њих је јуче пренео садржај тих белешки Тајмсу.

ИМПИЧМЕНТ?
Сад се термином „опструкција правде“ звецка као играчком, а чак и републикански председавајући конгресног Одбора за надзор позива на судску истрагу, док Шон Хенити предводи све мању јединицу лојалиста Беле куће у тужбу против онога што назива „медијима који уништавају Трампа“ (Destroy Trump Media). На страну питање довитљивости тог појма, Хенити је у праву да већина медија чопоративно наступа против председника. Сада можда имају пиштољ који се дими за којим су жудели. Ово је веома лоше, толико лоше да је Фокс њуз прошле ноћи објавио да нису били у стању да нађу ниједног републиканског члана Конгреса који би стао у одбрану Трампа. Кад политичари одбијају да иду на ТВ, тада важе обрнути закони физике.

trampnovinaro01Трампови скандали су од неприкладних прешли границу ка потенцијално илегалним. Више не можемо колутати очима и уморно примећивати да још увек нема никаквих чврстих доказа о прекршајима, као што смо чинили поводом пренадуваних тврдњи о удруживању са Русима. Белешке попут Комијеве влада често користи у истрагама кривичних предмета. Ако су белешке тачне, онда ћемо наставити да слушамо о „опструкцији правде“, као и реч која још више пара учи: импичмент. Хоће ли бити правних последица зависи од републиканаца у Конгресу, који су још увек генерално лојални Трампу, али су без сумње уморни од драма које бацају у сенку њихове законодавне проблеме и обарзиви пред средњерочне изборе 2018. (Midterms су избори за Конгрес САД и позиције гувернера на нивоу држава који се одржавају на половини председничког мандата; прим. прев.)

КОМИЈЕВА БЕЛЕШКА
У међувремену, два питања захтевају одговоре. Прво је питање намера: да ли је Трамп заиста имао намеру да изврши притисак на Комија да обустави истрагу? Или је просто, као и обично, био брбљивац из чијих уста је излетела још једна опаска која је пољуљала правне темеље? („Јеси ли пробао кафу? Ја сам љубитељ кафе. Баш као и Мајк Флин. Надам се да ћеш овај случај против њега... кад смо већ код случаја [енг: case], треба ми нова актовка [енг: briefcase]“). Тајмс преноси да је пре обраћања Комију Трамп прво замолио државног тужиоца Џефа Сешнса и потпреседника Мајка Пенса да напусте собу, што указује да је постојала намера. Међутим, није почео разговор помињући Флина; уместо тога, одлучио се за не мање непријатну тему о томе зашто би FBI требао да који објављују поверљиве информације приводи новинаре. Можда је од те дигресије све пошло наопако.

Било како било, друго питање је шире и захтева да се на њега прво одговори: да ли је извештај Њујорк тајмса о белешци Џејмса Комија исправна процена онога што се тога дана догодило у Овалном кабинету? На крају крајева, то је сведочење из треће руке (Коми је рекао колеги, који је пренео Њујорк тајмсу), које потиче од човека незадовољног због отказа, а пренето је преко анонимног извора. Посебно је проблематично ово последње. Земља је уморна од новинских чланака заснованих на безличним „владиним званичницима“, што је термин који тренутно обухвата све, од Стива Бенона до еротике златних тушева (алузија на сада већ чувени извештај Базфида о Трамповом наводном перверзном општењу са проституткама током посете Моксви. Трамп је тај извештај, који је пренео и CNN, назвао „смећем“ које „вреди мање од папира на којем је написано“; прим. прев.). Ако му се Трамп поводом истраге о Флину обратио на противзаконит начин, Коми би требао именом и презименом да стане иза ове приче, јавно свеодочи (као што је понудио) и релевантним конгресним одборима преда све додатне информације које евентуално поседује.

trampnovinaro02Доста са цитирањем анонимних извора и нагађајућим спекулацијама. Ситуација је веома озбиљна и улози су високи.

Мет Парпл је заменик уредника „Rare Politics“

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ


The National Interest

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.