Menu
RSS

НЕМАЧКА ЈЕ ЈОШ УВЕК ЗЕМЉА АНГЕЛЕ МЕРКЕЛ

merkelpobeda02ЏЕКОБ ХЕЈЛБРУН

Меркелова ће вероватно да оживи француско-немачко партнерство, блокира Британију и обликује Европу по немачкој мери. Нема зезања са Мути


Малт Леминг, колумниста берлинског дневног листа Тагешпигл (Tagesspiegel), написао је без задршке: „Меркелова је мађионичар“. Није мислио само на уверљиву победу њене партије на регионалним изборима у Северној Рајни-Вестфалији прошлог викенда већ генерално и на њену политичку снагу. „Чак 1,2 милиона избеглица“, наводи он, „то више чак и није тема. А границе су затворене“.

У праву је. Немачка, више него икад, остаје економски генератор Европе са незапосленошћу на рекордно ниском нивоу и суфицитом федералног буџета, за који су делимично заслужне економске реформе које је почетком 2000-тих провео социјалистички канцелар Герхард Шредер. Берлин, престоница уједињене Немачке, такође изгледа као да цвета. У центру града су планирани велики градитељски пројекти, попут нове метро-линије која ће испод Унтер ден Линдена ићи до Брандебуршке капије, а у плану је и реконструкција Берлинске палате, где је живео Вилхем II. Град врви од туриста, будући да се трансформисао у међународну туристичку дестинацију. Чак је и стари берлински зид постао маркетиншка шанса, што је последњи ударац старој Партији социјалистичког јединства, која га је изградила као „антизападни дефанзивни зид“.

ПОЛИТИЧКО ШТУЦАЊЕ
Али сећање на нацистичку еру наставља да се надвија над Берлином и остатком земље. У протеклих неколико недеља федералне власти су откриле мрежу неонациста у Бундесверу, који су очигледно прикупљали оружје и муницију за терористичке нападе. Бундесвер је одувек имао деликатну историјску везу са временом и традицијама Вермахта, најјаче војне силе у Европи током Другог светског рата. Шпигл примећује да се преко 80 одсто од 15 хиљада Немачких официра из 1959. борило у Другом светском рату. Немачку деценијама мучи питање до које мере је Вермахт био директно умешан у Хитлеров рат до истребљења, при чему расте притисак на заговорнике мита да није био укључен уопште. Метеж је изазвало и откриће да ратна слика на којој је некадашњи канцелар Хелмут Шмит униформисан виси на зиду Бундесверовог универзитета у Хамбургу. Много се полемисало да ли је та фотографија прикладна или није. Сада министарка одбране Урсула ван дер Лејен поред осталог настоји да измени имена касарни названих по нацистичким генералима.

merkelsulcЗа Меркелову, међутим, све ово представља политичко штуцање. Избори у Северној Рајни-Вестфалији, где су демохришћани уверљиво победили, познати су и под називом „избори за мали Бундестаг“. Ово су трећи узастопни регионални избори на којима су социјалдемократи изгубили, па је Меркелин изазивач Мартин Шулц озбиљно уздрман. Мораће да пређе у офанзиву, можда упозорењем бирачима да гласају против повратка црно-жуте коалиције (CDU и Слободне демократе). Слободне демократе, које на прошлим федералним изборима нису прешли цензус од пет процената, па сад настоје да се врате под лидерством 38-годишњег Кристијана Линдера, добиле су 12,6 одсто процената, док су 2012. у Северној Рајни-Вестфалији били на 8,1 одсто. Десничарска Алтернатива за Немачку освојила је 7,4 процената, али утисак је да је њен врхунац прошао, будући да је имиграција престала да буде врућа политичка тема.

„БЕЗ ЕКСПЕРИМЕНАТА“
Избори и расположење земље још једном су показали колико она остаје фундаментално конзервативна. Слоган Конарда Аденауера „Без експеримената“ је изгледа задржао своју вредност. Меркел, која се залаже за све и за ништа, свезнајућа Мути, односно мајка, како је зову, на прагу је победе, која ће јој гарантовати место у историји као једном од најутицајнијих немачких канцелара.

merkelkol01Вероватно ће користити немачку економску моћ да оживи француско-немачко партнерство, блокира Британију и на крају преобликује Европу што је више могуће по немачкој мери. Нема зезања са Мамицом.

Џекоб Хејлбрун је уредник „Националног интереса“ (The National Interest)

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ


The National Interest

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.