Menu
RSS

ШТА ЈЕ МЕРКЕЛОВА ХТЕЛА ДА КАЖЕ?

merkelpivoАНЕТ МАЈРИЦ / АНА РАЈМАН / СЕВЕРИН ВАЈЛАНД

Напори усмерени на јачање Европе већ су у току, а Меркелини коментари су одраз тога


„Потенцијални сеизмички заокрет“, пише Њујорк тајмс. „Ново поглавље у америчко-европским односима“, наводи Вашингтон пост. Минхенски коментар који је у недељу немачка канцеларка Ангела Меркел дала у пивском шатору завршио је на насловницама широм света. Био је то наступ каквих ће бити на стотине до парламентарних избора који Немачку очекују 24. септембра. Али у овом говору јасно се дистанцирала од америчког председника Доналда Трампа. И позвала Европу да се припреми за будућност у којој ће морати више да се ослања на себе.

„Времена у којима смо могли потпуно да се ослањамо на друге су у одређеној мери завршена. То сам имала прилике да осетим у претходних неколико дана“, навела је Меркелова. „Због тога, све што могу да кажем је да ми, Европљани, морамо заиста да узмемо нашу судбину у сопствене руке“.

Потом је додала: „Наравно, у пријатељском односу са САД“. Акцентовала је пријатељство са САД у још неколико наврата током свог обраћања. Потом је додала: „Морамо да се боримо за сопствену будућност, као Европљани. За нашу судбину.“

Коментари Меркелове су необични на више нивоа. Не ради се само о томе да је занимљиво то што је рекла већ и због чега и када: на фестивалу фолклора, након серије самита на којима је провела много времена са Трампом. Канцеларка се директно осврнула на напорну недељу, током које је амерички председник успео да се у више наврата отуђи од својих партнера.

Упркос непосредности Меркелиног обраћања, остаје, међутим, неколико отворених питања која захтевају да се на њих одговори.

1. Због чега су њени коментари толико узбуркали јавност широм света?
Оне вечери кад је Трамп отпутовао у Саудијску Арабију, Израел и Европу, шефови држава и влада широм света били су спремни да све обавију велом хармоније. Са тим је, међутим, готово, а један од најважнијих разлога је Меркелова. Од Трампове победе прошлог новембра, многи немачку канцеларку сматрају лидером слободног света, а њен наступ у недељу био је оштар раскид са праксом бирања речи када говори о Трампу. За сваки случај, у постизборној честитци га је подсетила на вредности које чине суштину евроатлантских односа, али је и поред тогога константно настојала да акценат ставља на сличности, а не на разлике. Њен последњи коментар је тачка преокрета, јер је изразила сумњу у досадашња уверења и јасно указала да губи наду да ће икада моћи конструктивно да сарађује са Трампом. Или – у нешто другачијој интерпретацији – сада је спремна да укаже на сумње које се већ неко време гомилају. У сваком случају, то је учинила на начин који је, кад је она у питању, неуобичајено отворен.

2. Зашто се Меркелова одлучила за овај избор речи?
Трампов кредо је „Америка на првом месту“. За Меркелову то аутоматски значи да Европа мора да преузме већу улогу. Трампова политика чини нужним да се редефинишу европски интереси – то је нешто у шта су уверени и Мерклеова и министар спољних послова Зигмар Габријел, високи члан социјалдемократа (SPD). Добар део дискусија се у последње време врти око повећања немачких издатака на одбрану, што се у земљи сматра веома контроверзним питањем. Трамп је можда ублажио критике НАТО у скорашњем твиту, али још увек захтева да већина европских земаља издваја више за одбрану. Један од исхода НАТО самита протекле недеље је да се свака држава чланица обавезала да ће на годишњем нивоу објављивати колики напредак је остварила у кретању ка НАТО циљу о издвајању два одсто бруто домаћег производа на одбрану. За сада, само САД и неколико европских земаља испуњавају тај захтев, док Немачка заостаје са својих 1,2 одсто.

merkelsulcУ том смислу, Меркелини коментари нису само рефклексија стања трансатлантских односа. Они су такође позив Немцима, као и Европљанима, да понесу више одговорности и да се суоче чак и са тако емотивно деликатним предлозима као што је успостављање европске одбрамбене и безбедносне политике.

3. У којој мери су Меркелини коментари део немачке предизборне кампање?
Меркелин наступ је био најјаснији знак до сада да ће спољна политика и будућност Европске уније бити кључна питања у кампањи. SPD се надао да би могао убрати поене због Меркелиног досадашњег уравнотеженог приступа Трампу. Али Меркелова се сада отврореније него икада позиционирала као бранилац Европе од изазова који представља Трамп – што је улога којој се надао њен изазивач из редова SPD Мартин Шулц. Њима не остаје ништа друго него да се сложе са канцеларком. Шулц је у понедељак твитовао: „Најбољи одговор Доналду Трампу је јака Европа“ – што је у суштини управо оно што је Меркелова рекла.

4. Које су последице Меркелиног коментара?
Иако нема тренутних последица, канцеларка ће у наредним данима и недељама морати да поткрепи своје коментаре. У супротном, СПД и друге партије ће је оптужити за испразно политичарење. Додуше, Меркелова је већ усмерила свој фокус на Француску, поручивши да су се она и председник Емануел Макрон договорили да интензивирају француско-немачку сарадњу и да две земље намеравају да представе „мапу пута“ жељених реформи. Министар спољних послова Габријел са своје стране је представио још конкретнији план. Поред јачања еврозоне, он укључује и потенцијалне заједничке немачко-француске инвестиције, заједнички одбрамбени фонд и интезивнију сарадњу у спољној политици.

merkelmakronДругим речима, напори усмерени на јачање Европе већ су у току, а Меркелини коментари су одраз тога. Они су такође подстакли дебату коју Немци традиционално сматрају крајње неугодном: колико би Немачка и Европа требало да троше на сопствену одбрану? И колико значајну улогу би у тој одбрани Немачка требало да има? Изгледа да ће ово бити важна питања у годинама које долазе.

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ


Spiegel Online

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.