Menu
RSS

АЛБАНИЈА, ПРЕСТОНИЦА ЏИХАДА 2.0

alalbaniПЕПЕ ЕСКОБАР

Џихад 2.0 ће вероватно бити уперен против Словена у Македонији, Ирана и Турске. Да не говоримо о руском меком трбуху


Почнимо од тога како је 28 лидера ЕУ, дискутујући о Западном Балкану на недавном самиту, уперило прстом на – а шта би друго – „руску агресију“ у дворишту ЕУ. Пређимо затим на црногорског тужиоца и његову галаму о „руским државним телима“ која су огранизовала покушај преврата током избора у октобру 2016. године ради спречавања уласка земље у НАТО. И, коначно, осврнимо се на упозорење председника Европске комисије Жан-Клода Јункера да антиЕУ реторика Доналда Трампа може да изазове рат на Балкану. Уобичајено надобудни Јункер тврди: „Ако их препустимо самима себи – Босну и Херцеговину, Републику Српску, Македонију, Албанију, све те земље – опет ћемо имати рат“.

Балкан је можда поново на ивици експлозије. Али уз један нови моменат: за разлику од 1999, НАТО неће моћи да тек тако бомбардује небрањени Београд 78 дана. Нова генерација руских ракета би то врло лако спречила.

Балканску трагедију 1999. су суштински изазвали лажни масакри на Косову у режији BND – немачке обавештајне службе – уз помоћ локалних Албанаца и агената провокатора BND, који су пуцали на обе стране како би изазвали рат и разбили Југославију.

СВЕ ОЧИ УПРТЕ КА АЛБАНИЈИ
Садашњи развој догађаја на геополитичком нивоу још је мрачнији. Уобичајени сумњиви ликови раде свој уобичајени посао: криве Русију, а дођавола са доказима. Стога ћемо допустити упућеном инсајдеру др Олсију Јазеџију, директору Института за слободне медије у Тирани, да нам буде водич.

У децембру 2016. шеф CIA Џон Бренан је отишао у Албанију и издао фатву за „рат против Русије“ – са тежиштем на Македонији. Како објашњава др Јазеџи, „после Бренановог одласка, албански премијер Еди Рама, блиски пријатељ Џорџа Сороса, окупио је све албанске политичке странке из Македоније и наредио им да подрже Зорана Заева против Николе Груевског, који се сматра русофилом и противником НАТО, док је Заев Соросов потрчко. Као резултат тога, Албанци су бојкотовали Груевског и дали подршку Заеву да формира владу. Заев је Албанцима обећао да ће Македонија усвојити албански као званични језик и створити трећу албанску (полу)државу на Балкану. Македонци се опиру, али Тирана и Еди Рама организују албанске политичке странке против Груевског, с циљем да Македонија постане члан НАТО.

У исто време, на Косову – суштински једној опакој нарко-мафијашкој превари која се представља као држава и која је седиште кампа Бондстил, највеће америчке прекоморске војне базе на планети – Хашим Тачи, председник и бивши разбојник Ослободилачке војске Косова (ОВК), „прави војску за Косово, са крајњим циљем интегрисања Косова у НАТО упркос томе што се Србија противи таквој будућности за своју бившу аутономну републику“.

brenantiranaЈазеџи такође истиче како „у Албанији имамо две значајне терористичке организације, под заштитом Американаца и Европљана“. Прва је оно што Анкара назива Терористичком организацијом Фетулаха Гулена (ФЕТО), за коју тврди да је инстумент немачких обавештајних служби: „Турска протестује што је Албанија домаћин ФЕТО, али их Американци ту држе као адут против Ердогана“.

Друга је Муџахедин халк, која се бори против власти у Техерану: „Албанија се претвара у центар Муџахедин халка. Џон Болтон је недавно боравио у Тирани, заједно са још неким међународним спонзорима е организације, и они нападају Иран и позивају на промену режима.“

Луцкаста лидерка Муџахедин халка Марјам Раџави је такође посетила Тирану и разрађује план за „рушење ајатолаха“ у Ирану. Како истиче Јазеџи, кључна ствар је у томе што, „пошто су претворили Балкан у регрутни центар Даеша током рата у Сирији, Американци сада претварају Албанију у државу новог – „2.0“ џихада“.

Стога се понавља „иста историјска грешка коју су направили Албанци на Косову, који су своју будућност 100 одсто везали за Камп Бондстил, мада ће их Србија поново освојити истог тренутка каданНАТО или САД оду (што ће се пре или касније неминовно десити)“.

У међувремену, Европска унија и Американци, који би да дерадикализују вехабитске муслимане Европе, ћуте о иранским џихадистима.

„НЕВИДЉИВИ“ НЕПРИЈАТЕЉ
Дакле, кључни део слагалице је Албанија као центар новог џихада против Словена у Македонији, против Техерана, а такође и против Анкаре. Није ни чудо што је до пре неколико месеци главни саветник албанске владе био извесни Тони Блер.

Али ту имамо и „невидљивог“ непријатеља који је посебно битан. Крајем марта српски председник Томислав Николић отпутовао је у Пекинг у своју последњу званичну посету уочи избора 2. априла. Кинески председник Си Ђинпинг је истакао да је економска сарадња са Србијом и Балканом уопште приоритет за Кину.

Без сумње је тако. Пекинг је 2014. створио фонд за улагање 10 милијарди евра у Централну и Источну Европу. Прошле године, кинеско предузеће Everbright је купило аеродром у Тирани. Кинеска Ексим банка финансира изградњу аутопутева у Македонији и Црној Гори.

У Србији Кинеска корпорација за путеве и мостове изградила је Пупинов мост преко Дунава у Београду – такође назван Мост кинеско-српског пријатељства – у вредности од 170 милиона евра, финансиран зајмом кинеске Ексим банке, који је отворен 2014.

Шлаг на торти инфраструктурног развоја представља 2,89 милијарди долара вредна брза пруга између Атине и Будимпеште, која пролази кроз Македонију и Београд.

ЕУ је дигла узбуну у вези са главном деоницом Будимпешта-Београд, која вреди 1,8 милијарди долара, покренувши истрагу о томе да ли мађарски део крши строге ЕУ законе по којима су тендери за велике транспортне пројекте обавезни.

Уграђена у овај захтев је пословична западна ароганција, према којој Кинези никако не могу да буду способни да изграде инфраструктуру за брзу пругу која би била једнака, ако не и боља од оних у Европи, и то за мање новца.

Деоница Будимпешта – Београд заправо представља кључни део копнено-морске експрес линије коју су Кинези обећали да ће да изграде још 2014. заједно са Мађарском, Србијом и Македонијом. То је суштина југоисточноевропског чворишта Новог пута свиле, који се сада назива Иницијатива појас и пут (Belt and Road Initiative – BRI): трговински коридор између контејнерске луке Пиреј на Медитерану – у сувласништву Кинеске компаније за океански превоз (China Ocean Shipping Company) од 2010 – све до Централне Европе.

Званични спин НАТО је да он мора да буде присутан на Балкану ради борбе против „терористичке претње“. Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг каже: „Недавно сам посетио Босну и Херцеговину и Косово, и охрабрен сам што видим колико су усредсређени на супротстављање претњи од стране бораца из иностранства“.

Е, па, „борци из иностранства“ су заправо као код куће, не само на Косову већ ускоро и у Албанији, престоници џихада 2.0. НАТО је ипак мајстор у стварању нових „претњи“ које су неопходне да би оправдале његово постојање.

mekejnradzaviЏихад 2.0 ће вероватно бити уперен против Словена у Македонији, Ирана и Турске. Да не говоримо о руском меком трбуху. Невидљива квака је у томе што се он такође може ангажовати ради угрожавања кинеске тежње да интегрише југоисточну Европу као кључно чвориште Нових путева свиле.


Sputnik International / ФСК

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.