Menu
RSS

ХОЋЕ ЛИ ТЕРОРИЗАМ ДОВЕСТИ КОРБИНА НА ЧЕЛО БРИТАНИЈЕ?

dzeremikorbin02ФРЕДИ ГРЕЈ

Сморени и бесни Британци су можда баш расположени да изгласају катастрофалног социјалисту попут Џеремија Корбина


Расположење које прати сваки терористички напад у Британији је нешто налик досади. Ови ужасавајући злочини настављају да се догађају; у последњем је настрадало седам, док је 48 људи рањено. Још увек су довољно страшни да изазову наше интересовање, или да нам држе пажњу испред ТВ екрана, али више нико нема ништа занимљиво да каже о тероризму. Или се понављају уобичајене фразе како се не сме допустити да тероризам победи или се очајава у тишини. Тереза Меј каже: „Што је доста – доста је“, али шта ће она учинити што већ није док је шест година била на позицији министарке унутрашњих послова? Лондонски градоначелник Садик Кан терористе називе кукавицама, али греши. Одвратни? Да. Плашљиви? Не.

Досадило нам је да реагујемо на тероризам, али нисмо постали сасвим апатични. Испод површине на подсвесном нивоу буја велики бес, бес који би могао чудно да се одрази на резултате избора у четвртак. Прво се сматрало да ће се ови избори вртети око Брегзита. Није тако. Изгледа да је бујица терористичких напада у последња три месеца драматично променила платформу на којој ће се они одиграти. И, заиста, напади изазивају таласе шока и у САД, где је Доналд Трамп одговорио са неколико твитова, између осталих и тврдњом да „морамо престати да будемо политички коректни“, што је, барем реторички, слично ономе што циља Тереза Меј када експлицитно говори о „злој идеологији исламистичког екстремизма“. Она је приметила да „не можемо и не смемо да се претварамо како све може да остане као што је било“.

Уобичајено је мишљење да ће тероризам само помоћи Терези Меј да победи на изборима будући да се лидер опозиционих лабуриста Џереми Корбин генерално сматра слабим кад се ради о тероризму и спољној политици. Али Британци су већи пацифисти него што се сматра, а страх тера људе да реагују чудно. Британцима је сигурно доста да им се лидери који нису учинили ништа да нас заштите обраћају као преплашеним овцама. Од бомбашког напада у Манчерстеру 22. маја, анкете су се уједначиле. Једно истраживање YouGov-а, које је урађено овог викенда, показало је да лабуристи заостају само један процентни поен, што је запањујући преокрет кад се узме у обзир колика је била разлика пре само месец дана. Мејова говори све што очекујете од политичара када прича о тероризму, али она је у срцу „безбеднократа“ који сматра да је одговор на насилни екстремизам непрекидно јачање безбедности.

Али многи људи се сада осећају небезбедно, па, иако би свако требало да буде захвалан интервентним службама на храбрости у борби са претњама са којима се суочавамо – британска полиција се добро показала убивши тројицу терориста за осам минуа – бес према држави се крчка. Наше грађанске слободе су у великој мери нарушене да бисмо били безбедни, а ипак и даље нисмо. Мејова сада прича о оштријим прописима на интернету, што је потез који ће сигурно изазвати нову рунду контроверзи, и то не само на интернету, будући да је на друштвеним мрежама завладала хистерија.

Већина можда мисли да је Џереми Корбин безнадежни левичарски млакоња, али ово су чудни избори, годину дана након Брегзита, па би британски грађани можда опет могли бити расположени за мало летњег лудила.

Торијевце након бројања резултата може сачекати гадан шок. Иако је Корбинов скок у анкетама стваран, у Вестминстеру углавном сматрају да је у интересу торијеваца да наглашавају како лабуристи имају шансу. Линтон Кросби, стратег који за велику надокнаду торијевцима води кампању, жели да Средњу Енглеску масовно изведе на биралишта уз помоћ страха.

terezamejmuslimaniХоће ли упалити? Гласачи су чуднији него што Кросби мисли, а терористички напади само повећавају непредвидивост електората. Сморени и бесни Британци су можда баш расположени да изгласају катастрофалног социјалисту попут Џеремија Корбина.

Фреди Греј је заменик уредника лондонског Спектатора и редовни дописник Националног интереса (The National Interest)

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ


The National Interest

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.