Menu
RSS

ПОЗАДИНА ТРАМПОВЕ ОДЛУКЕ ДА ОДЛОЖИ ПРЕМЕШТАЊЕ АМБАСАДЕ САД У ЈЕРУСАЛИМ

trampzidplaca01ДАНИЈЕЛ Р. ДЕПЕТРИС

Одлажући питање амбасаде, Трамп је себи купио нешто додатног времена да Нетанјахуа и Абаса врати у преговоре


У марту 2016, током врхунца изборне борбе унутар Републиканске странке за кандидатуру на председничким изборима, тадашњи кандидат Доналд Трамп обратио се гигантској публици на годишњој AIPAC конференцији у Вашингтону и обећао исто што и готово сваки председнички кандидат у прошлости: „Преместићемо америчку амбасаду у вечну престоницу јеврејског народа Јерусалим“. Та Трампова најава изазвала је стојеће овације хиљада људи у арени. За човека који воли да буде вољен, био је то сјајан моменат.

Сада, кад је председник САД, међутим, дошао је до истог закључка о питању амбасаде као и његови претходници: измештање америчке амбасаде у Јерусалим је заправо веома, веома смео корак, који би, уколико буде схваћен олако, могао да ускомеша регион, затвори врата већ успаваном блискоисточном мировном процесу и нанесе штету витално важним односима Вашинтона са Египтом и Јорданом – јединим арапским земљама које су потписале формалне мировне споразуме са Израелом. 1. јуна. Трамп је први пут одложио потписивање Акта о амбасади у Јерусалиму, што њено премештање помера за шест месеци. Била је то велика одлука председника, који је пре само пар месеци указивао да би америчке дипломате ускоро могле да обављају дневне послове у Јерусалиму, а не у Тел Авиву.

НЕТАНЈАХУОВО РАЗОЧАРЕЊЕ
Трамп ће добити значајну порцију критике од моћних израелских десничарских партија, чији припадници су сматрали да ће бити највише произраелски настројен председник у америчкој историји. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху је очигледно разочаран Трамповом одлуком и поред тога што је за њу вероватно знао унапред. Шелдон Аделсон, један од најбогатијих донатора Републиканске партије (и неко ко је, како се могло прочитати, био „бесан“ кад је државни секретар Рекс Тилерсон на прошломесечној конференцији за новинаре наговестио да Трамп разматра да ли је премештање амбасаде вредно проблема које ће изазвати) вероватно ће опет бити бесан.

trampjerusalim01Ако се критике које ће доћи из овог угла оставе по страни, Трамп је донео праву одлуку – чак и ако му се обије о главу. Одбијање да потврди акт о одустајању (од премештања амбасаде, прим. прев.) био би један од најглупљих спољнополитичких потеза администрације у првих пет месеци.

Ако постоји једна ствар која се са сигурношћу може рећи о Доналду Трампу, то је чињеница да је он изузетно заинтересован да заувек реши израелско-палестински конфликт. Због чега то жели – због промоције мира у региону, угађања сопственом егу, преко потребног позитивног имиџа у медијима или због Нобелове награде – није важно. Важно је да спор буде решен, што је циљ који се сваки пут изнова показује као немогућа мисија. Да би немогуће постало могуће, Трамп не сме кампањску политику и емоције ставити изнад рационалности и инкрементализма (постепеног поступања; прим. прев.)

Све указује на то да председник Трамп искрено жели да уђе у историју. Заиста, до сада је чинио и говорио (уз изузетак алузија на једнодржавнно решење) праве ствари: именовао је специјалног изасланика Џејсона Гринблата, који је у региону у више наврата разговарао са разчичитим групама људи како би стекао увид у стање на терену; захтевао је од Нетанјахуа да се уздржи од градње насеља која би се сматрала претерано провокативном; размотрио је проблем подстицања са председником Палестинске управе Махмудом Абасом; и састао се са Нетанјахуом и Абасом очи у очи у две различите прилике. Трампова администрација не седи скрштених руку чекајући да Израелци и Палестинци предузму иницијативу; судећи по Харецу, Бела кућа „разматра састављање низа принципа за решавање кључних проблема“. Другим речима, администрација поплочава пут за који се нада да ће једног дана обе стране одвести назад за преговарачки сто.

КАКО СПОЈИТИ ИЗРАЕЛЦЕ И ПАЛЕСТИНЦЕ
Узевши у обзир све закулисне махинације, премештање америчке амбасаде у Јерусалим не би имало никаквог смисла, посебно у овој фази процеса. Тешко је рећи да ли би Трампово одбијање да продужи одлуку о одлагању довело до распламсавања насиља у арапском свету. Али оно што је сигурно је да би тај потез ставио Махмуда Абаса – човека чије најбоље време је давно прошло и који међу Палестинцима има бедно низак рејтинг – у неугодну позицију избора између две ужасне алтернативе: да потроши цео свој преостали политички капитал тиме што ће наставити да учествује у мировном процесу или да оптужи Вашингтон за опструкцију и да се повуче у знак протеста.

trampjerusalimНетанјаху и Абас су тврдоглаве јаке личности. Њих није лако убедити у нешто. Нетанјаху види Абаса као опасног подстрекача насиља над његовим народом и политички слабог лидера. Абас Нетанјахуа види као човека који ни најмање не мари за Палестинце и који годинама вара међународну заједницу да је искрено посвећен миру. Биће потребно чудо да се ова два човека поново натерају на међусобне преговоре.

Одлажући питање амбасаде, Трамп је себи купио нешто додатног времена.

Данијел Р. Депетрис је сарадник у Дифенз прајоритис (Defence Priorities)

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ


The National Interest

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.