Menu
RSS

ПУКОТИНЕ У САУДИЈСКОЈ ВОЈНОЈ АЛИЈАНСИ

kataremir01САЛМАН РАФИ ШЕИК

Сауди се неће зауставити док не смене катарски режим како би се мала заливска држава увела у орбиту велике заливске државе


Дипломатска бујица која је прогутала државе Залива оставила је широке пукотине у пансунитском клубу, предвођеним Саудијском Арабијом. Изгледа да је Исламска војна алијанса (IMA) одредила Катар за прву мету и да се неће зауставити док не смени катарски режим како би се мала заливска држава увела у орбиту велике заливске државе. Ривалство Саудијске Арабије и Катара траје већ дуго. Упркос томе што је Катар мали, његово велико богаство и огромне гасне резерве обезбедиле су му велики утицај, због чега је био у могућности да доведе у питање хегемонистичке претензије куће Сауда. Подржао је Арапско пролеће својим новцем и медијима, подржава Муслиманско братство у Египту и Хамас у Гази, а утисак је да и у другим конфликтним зонама, попут Јемена и Сирије, води политику супротну оној коју следе друге велике заливске земље.

Прекид односа се није догодио преко ноћи. Безусловна подршка председника Трампа сунитским монархијама током дводневне посете Ријаду охрабрила је краљевину да отпочне другу рунду сукоба са Катаром, за коју се нада да ће бити последња. Мада Трамп није поменуо ово питање, делује као да је његов став у кући Сауда схваћен као дозвола за акцију против Катара, земље у којој се налази велика америчка база.

Након Трампове посете, између Катара и Саудијске Арабије избио је вербални рат, а катарски емир је Иран назвао „стабилизујућом силом“. Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати одлучили су 25. маја да блокирају веб-сајтове Катара – укључујући и Ал Џазиру – због „запаљивих“ изјава о Ирану и Израелу које је објавила катарска државна новинска агенција. И поред тога што је Катар демантовао да је објавио нешто тако и навео да је сајт био под хакерским нападом, нема сумње да је катарска позиција у региону све проблематичнија за Саудијску Арабију, посебно за претендента на престо принца Мухамеда бин Салмана, који, како се указује у неким извештајима, након јеменског дебакла не сме да дозволи нови неуспех.

ОТПОР КАТАРСКОГ ЕМИРА
Амерички министар одбране Џејмс Матис упозорио је Катар да наставак веза са Муслиманским братством може скупо да га кошта и да је Трамп разматрао да ту организацију прогласи терористичком групом. Катарци су игнорисали упозорење, одбијајући да прекину везе са египатским огранком Муслиманског братства, којег су египатске оружане снаге пре три године пучем скинуле са власти. Тешко је рећи да Катар овакве организације подржава због некаквог идеолошког афинитета, али је тачно да малена заливска земља такве платформе користи за ширење утицаја у арапском свету.

За Катар би прекид веза са Ираном само због тога што Кућа Сауда то захтева био политички ризичан потез, који би могао негативно да се одрази на његове регионалне амбиције. Ријадски самит је био разочаравајући за катарског емира, који је након само два дана одбацио обавезе које је тамо преузео.

katarkriza04Говорећи на војној церемонији, која је преношена на државној телевизији, емир је поменуо не само одличне односе са Ираном, описујући Иранце као „стабилизаторе“ у региону који „не могу бити игнорисани“, већ је и одбацио америчке позиције са ријадског самита, наводећи: „Нико нема право да нас оптужује за тероризам само због тога што су они прогласили Муслиманског братство терористичком групом или због тога што нису спремни да толеришу отпор какав пружају Хамас и Хезболах“. Критиковао је и Саудијску Арабију, наводећи: „Права опасност лежи у понашању одређених влада које саме по себи негују тероризам тиме што су усвојиле екстремну верзију ислама“.

Ово је праћено позивом катарског емира иранском председнику Хасану Руханију да му честита на реизбору, што је активирало црвене лампице широм Арабијског полуострва, отварајући пукотине у јединственом фронту којим је „арапски свет“ покушавао да се представи Ирану – пукотине које ће иранска влада сасвим сигурно покушати да прошири.

КАКО БОЈКОТ МОЖЕ УТИЦАТИ НА КАТАР?
Ефекат бојкота може се мерити чињеницом да је велики број важних савезника Саудијске Арабије – нарочито Пакистан – отворено одбио да прекине односе са Катаром. То показује да ће прекид односа највероватније остати ограничен на Залив.

Унутар Залива, међутим, имаће одређеног утицаја. Увоз из Саудијске Арабије и УАЕ је 2015. године чинио готово трећину катарског увоза хране вредног 1,05 милијарди долара. Велики део увоза, посебно млечни производи, ишао је преко саудијске копнене границе. Када су се на затвореној саудијској граници са Катаром појавиле колоне камиона, иранска новинска агенција Фарс цитирала је Резу Нуранија, председника савеза извозника пољопривредних производа, који је навео да би Иран могао да снадбе заливску државу оним што јој је потребно. Нурани је навео да је за бродску испоруку из Ирана у Катар потребно 12 сати.

Иако је прекид имао одређеног утицаја на неке аспекте катарске економије, највећи ефекат ће вероватно осетити компанија Катар ервејз. Катару иде наруку чињеница да његов највећи извор прихода (извоз нафте и гаса) остаје нетакнут економским санкцијама. Катар, највећи светски снадбевач природним течним гасом (LNG), имаће приступ међународној транзитној рути чак и ако катарским пловилима и бродовима који крећу из те државе буде забрањен улазак у територијалне воде Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата и Бахреина.

Сходно томе, купци катарског гаса уверени су у наставак испорука. Јапанска JERA Co, највећи светски купац течног природног гаса, у изјави је навела да их је компанија Катаргас обавестила да криза у Заливу неће утицати на испоруке. Осим тога, Уједињени Арапски Емирати, који су такође прекинули дипломатске односе, на своју листу санкција нису уврстили увоз гаса, остављајући тако кључне области нетакнутим и кажњавајући Катар само у мери која неће нанети штету њиховим сопственим интересима. Дубаи, као центар регионалне туристичке атракције, 40 одсто својих гасних потреба намирује увозом гаса из Катара.

У вези са свим овим, важно је размотрити курс акције који ће у овој кризи заузети САД. Ако САД наставе да подржавају Катар по питању светског првенства у фудбалу, које би у тој земљи требало да се одржи 2022. године и поводом питања од значаја за америчке трупе у земљи, саудијски бојкот ће пре или касније изгубити на значају. Међутим, неизвесно је, барем за сада, у којој мери Катар може очекивати заштиту Доналда Трампа, који је недавно примио највеће цивилно одликовање Саудијске Арабије.

katarkriza02Иако је мало вероватно да ће САД прекинути односе са Катаром, таква одлука би само погоршала кризу и изазвала још веће пукотине у грађевини Исламске војне алијансе, приморавши велики број других земаља, попут Омана и Кувајта, да поново размотре своју политику према Саудијској Арабији и њеним регионалним плановима.

Салман Рафи Шеик је стручњак за међународне односе и унутрашњу и спољну политику Пакистана

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ


New Eastern Outlook

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.