Menu
RSS

ТРАМПОВЕ ШАРГАРЕПЕ ЗА РУСИЈУ И ШТАПОВИ ЗА КИНУ УОЧИ ХАМБУРГА

Tramp zabrinutМ.К. БАДРАКУМАР

Путин има добру шансу да искористи тензије у односима САД и Кине, али неће дозволити да Кси у Хамбургу остане без маневарског простора 


За дугогодишње аналитичаре односа у троуглу САД – Русија – Кина, овај викенд представља фантастичну панораму. Колико год да ће се самит Г-20 у Хамбургу – који ће бити одржан од 7. до 8. јула – вртети око питања раста светске економије, у центру пажње ће бити оно што се дешава на маргинама, где ће амерички председник Трамп одржати билатералне сусрете са руским председником Владимиром Путином и кинеским председником Ксијем Ђипингом.

На путу до Хамбурга, Кси је у понедељак свратио у званичну посету Москви. Кинески листови занесено пишу о партнерству са Русијом као првом спољнополитичком приоритету Пекинга. (Пиплс дејли, Глобал тајмс). И сам Кси је наглашено хвалио квалитет кинеско-руског стратешког партнерства (ТАСС).

РАЗЛИЧИТИ ПРИСТУПИ
Са друге стране није било такве реторике. Москва има велика очекивања од сусрета Путина са Трампом и фокусирана је искључиво на тај догађај. Званични медији са једва прикривеном радошћу пишу о „свеобухватном“ (full-fledged) састанку Путина и Трампа 7. јула. Москви је пао камен са срца што Трамп коначно прелази Рубикон, упркос безобзирним притисцима поводом „руске конекције“. 

Вашингтон Москви маше са три шаргарепе. Прва, републикански конгресмени су обуставили дебату/гласање о закону о санкцијама против Русије који је усвојен у сенату; друго, Вашингтон разматра повратак два руска објекта које је председник Обама незаконито конфисковао прошлог децембра. 

Треће, и веома важно, делови разговора америчког државног секретара Рекса Тилерсона и генералног секретара УН Антонија Гутереша од прошле недеље „процурели“ су у медије, указајући на спремност САД да допусте Русији преузимање главне улоге у проналажењу решења за сиријски конфликт.

Tramp i ksiНаравно, ове „шаргарепе“ су типичне америчке шарене лаже, за које нико не зна да ли су свеже и јестиве. Кремљ још дуго времена неће моћи са сигурношћу да одговори на то питање. Трамп вероватно води „психолошки рат“ против Пекинга. Поента је у томе да је Трампова администрација понудила три шаргарепе Русији, док истовремено у односима према Кини витла са три штапа – планом да се Тајвану прода оружје у вредности од 1.42 милијарде долара; санкцијама због пословних веза са Северном Корејом и одобрењем сенатског Одбора за оружане снаге да бродови америчке морнарице редовно пристају у тајванским лукама.

НАСТАВАК ОБАМИНЕ ПОЛИТИКЕ ПРЕМА КИНИ
Кина у почетку није претерано бурно реаговала на ове „штапове“. Али потом се у недељу све драматично променило, кад је амерички ракетни разарач (USS Stethem), лоциран у Јапану, пловио 12 наутичких миља од острва Тритон, које је део део Парцелових острва лоцираних у Јужном кинеском мору између Кине и Вијетнама. Интересантно, Трамп, мајстор за споразуме, телефонирао је Ксију у понедељак – вероватно да оппипа пулс Пекинга. Судећи по агенцији Синхуа, Кси је Трампу пре тога рекао да „одређени негативни фактори“ утичу на односе САД и Кине. 

У сваком случају, Чајна дејли је у уторак у оштром уводнику оптужио Трампову администрацију за „подизање тензија између две војске“.

Како се истиче, „последње провокације показују да Трамп још увек није одбацио стратегију подстицања конфронтације у Јужном кинеском мору коју је усвојио његов претходник. Таква пракса је опасна и контрапродуктивна, јер лако може избацити кинеско-америчке односе из равнотеже и покварити досадашње успехе у унапређењу билатералне сарадње.“

Будите сигурни, кад се овог викенда у Хамбургу буде састао са Трампом, Кси ће прво желети да зна да ли је дошло до, „како неки тврде, заокрета у америчкој политици према Кини.“ (Чајна дејли)

Због тога је тешко предвидети резултате састанака овог викенда. Путин ће вероватно бити „победник“. Трамп себи не може приуштити да се из Хамбурга врати празних руку. Он ће се такође суочити са бесом домаћина самита Г-20 – немачке канцеларке Ангеле Меркел. Путин има добру шансу да искористи тензије у односима САД и Кине. 

Putin ksi KinaАли исто тако можете рачунати и да ће се он побринути да Ксију обезбеди преговарачки простор у сусрету са Трампом. Кси је из Москве отишао са потпуном и недвосмисленом подршком Русије за кинеску позицију у решавању проблема Северне Кореје. Немојте се изненадити ако се испостави да се савршени преговарач (deal-maker) из Беле куће преиграо. 


Blogs.rediff.com

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.