Menu
RSS

ФАТАЛНА ГРЕШКА НОВЕ ЕНЕРГЕТСКЕ СТРАТЕГИЈЕ САД [1]

trampvarsava2Ф. ВИЛИЈАМ ЕНГДАЛ

Тренутно се исцртавају нове европске линије поделе дуж економско-енергетских линија живота

Кад би сажаљење нечем вредело, човек би био у искушењу да жали несрећне Пољаке. Актуелни пољски лидери поново су наведени – овај пут опасним вашинтонским лукавством – да постану чвориште за природни гас Европске уније, замењујући Немачку и потискујући Русију.

Пољаци као да имају склоност да падају на аутодеструктивне пројекте. То је био случај 1939, кад је пољски министар спољних послова Јозеф Бек са Великом Британијом (касније и Француском) потписао Пољско-британски споразум о међусобној одбрани, верујући да ће Британија бранити суверенитет Пољске у случају нацистичке инвазије, да би је касније поделили Хитлер и Стаљин, док су се Британија и Француска ћутећи смешкале. Њихова агенда разликовала се од пољске.

Исти случај се догодио и кад су Пољаци, посебно Лех Валенса, веровали Регановој CIA и Националној задужбини за демократију. Solidarność, НВО у коју су CIA и Стејт департмент упумпавале милионе преко Националне задужбине за демократију, извела је Пољску из прстена совјетске контроле и гурнула је у ватру Џорџа Сороша и његових Момака са Харварда (Harvard Boys), уз слободнотржишну хиперинфлацију и пљачку највреднијих националних ресурса.

Сада, током последњег свечаног пријема америчког председника Трампа у Варшави, Пољаци су дали све од себе да прихвате америчког председника и поверују у његова обећања да ће од Пољске направити ривала природном гасу који Русија извози у ЕУ. У обраћању на скупу „Иницијативе три мора“ у Варшави Трамп је 6. јула присутним лидерима поручио како би америчке извозне енергенте требало да прихвате као алтернативу зависности од руског гаса.

„Иницијатива три мора“ је млитави напор 12 држава Централне и Источне Европе да координишу међусобну енергетску политику. Трамп је својој пољској публици, очигледно реферишући на Русију, поручио: „Дозволите да будем јасан поводом једног кључног питања. САД никад неће користити енергију за уцењивање ваших држава нити можемо дозволити другима да то чине. Не желите да имате монопол или монополски положај“. Потом је додао: „Привржени смо обезбеђивању вашег приступа алтернативним изворима енергије како Пољска и њени суседи никад више не би били таоци једног и јединог снадбевача“.

ЕНЕРГЕТСКО LNG [1] ЧВОРИШТЕ?
Трампово свраћање у Варшаву на путу ка хамбуршком самиту G-20 било је срачунато на одржавање пољских снова да ће их САД подржати у блокади руско-немачког гасовода Северни ток-2, који дном Балтичког мора повезује Уст Лугу (Јужно од Санкт Петербурга) и Грајфсвалд, немачки град на пола пута између Берлина и Хамбурга, 80 километара удаљен од границе са Пољском. Пољаци су бесни, и то не само због тога што ће изгубити транзитне таксе од Гаспрома за цевовод који кроз Пољску пролази преко Украјине. Они желе да истерају руски Гаспром са огромног и растућег гасног тржишта Европске уније. Управо то је дугорочна агенда Трампове администрације. На састанцима са Пољском владом Трамп је разговарао о LNG гасној инфраструктури и огромним могућностима за увоз LNG из вишкова америчког гаса из шкриљаца.

poljskalng03Амерички гас из шкриљаца, који се шаље специјалним танкерима из веома ограниченог броја LNG терминала на Источној обали и у Мексичком заливу, не долази јефтино. Овог јуна прва америчка испорука природног течног гаса стигла је у Пољску из Сабин пас постројења у Лузијани, које се налази у власништву компаније Чениер енерџи. И није стигла јефтино. Енергетски стручњаци процењују да је цена у пољском LNG терминалу у Свиноујшћу износила 5,97 долара на милион британских термалних јединица (Bty). Исти гас се данас на америчком тржишту продаје за три долара на милион Bty. Процењује се да гас који Русија продаје Немачкој кошта око пет долара на милон Bty. Пољаци манипулацијом Вашингтона бивају насамарени због своје русофобије.

НАТО ЕНЕРГЕТСКА СТРАТЕГИЈА
Пољска стратегија градила се дуго времена, уз подршку САД и Атлантског савета. Већ у 2014. Пољска је почела изградњу LNG терминала у балтичкој луци Свиноујшће, који кошта близу милијарду долара. Терминал може да прими пет милијарди кубних метара гаса годишње, а трају преговори да се тај капацитет дуплира. Али то је заправо само први део НАТО стратегије протеривања руског гаса са ЕУ тржишта.

Њен циљ је да интерконекторским повезивањем Пољске, Литваније, Украјине, Словачке и Чешке од Пољске направи чвориште природног гаса за Централну Европу. То је део такозване „Иницијативе три мора“, коју су прошле године формнирале Пољска и Хрватска због усклађивања енергетских стратегија 12 земаља које излазе на Јадранско, Балтичко и Црно море. Хрватска влада се такође труди да изгради контроверзни плутајући LNG терминал на јадранском острву Крк, уз велико противљење опозиције у популарном хрватском туристичком региону Истри. Уз Пољску и Хрватску, у иницијативу су укључене и Мађарска, Чешка Република, Словачка, Румунија, Бугарска, Литванија, Естонија, Летонија, Словенија и Аустрија. Готово свака од тих држава се тренутно ослања на руски природни гас.

Атлантски савет, вашингтонски think-tank се de facto бави израдом НАТО стратегије, јавни је покретач „Иницијативе три мора“, чији циљ је протеривање руског гаса из бивших комунистичких земаља Источне и Централне Европе. Иронично, Немачка и друге западне ЕУ земље подржавају текућу изградњу Гаспромовог Северног тока-2, што их доводи у конфликт са пољском „Иницијативом три мора“.

trampvarsava04У мају је поводом стратегије „Три мора“ Атлантски савет одржао конференцију у Вашингтону. Бивши Обамин шеф националне безбедности Генерал Џејмс Џонс одржао је кључни говор у којем је нагласио стратешки значај за Трампову администрацију да подржи „Иницијативу три мора“ и енергетску „независност“ од руског гаса. Он је нагласио да је циљ Иницијативе да се смањи и елиминише „чврста рука Кремља“ у европском енергетском сектору. Трампов говор од 6. јула на самиту Иницијтиве три мора у Варшави могао је лако да буде – можда је и био – написан од стране самог генерала Џонса. Стратешки геополитички правац Вашингтона не пишу председници, бар не откад је CIA у новембру 1963. убила Кенедија. Прављење енергетских чворишта за веома скупи амерички LNG гас од Пољске и Хрватске је вашингтонска геополитичка стратегија против Русије.

НОВЕ ЕВРОПСКЕ ЛИНИЈЕ ПОДЕЛЕ
Поред руског енергетског утицаја у источним и централним европским ЕУ државама, Трампова гасна политика у Пољској и потенцијално Хрватској је усмерена на подривање доминантног утицаја Немачке и Француске у ЕУ. Последње санкције америчког Сената против Русије директно гађају компаније које учествују у проширењу немачко-руског цевовода Северни ток-2, који би требало да пролази кроз Балтик, заобилазећи Пољску. Ако га Конгрес усвоји а Трамп потпише, тим законом ће бити наметнуте озбиљне економске санкције европским компанијама које сарађују са Русијом на енергетским пројектима као што је Северни ток-2.

Владе Немачке и Аустрије су из очигледних разлога одмах изразиле жестоко противљење последњим потенцијалним америчким санкцијама. Немачки и аустријски министри спољних послова издали су 15. јуна неуобичајено заједничко саопштење у којем критикују САД. У њему се веома снажним речником наводи да је „енергетско снадбевање Европе ствар Европе, а не САД. Не можемо прихватити... претњу илегалним екстратериторијалним санкцијама против европских компанија које учествују у развоју европског енергетског снадевања“. Аустрија је 6. јула бојкотовала Трампов наступ на „Иницијативи три мора“.

trampvarsava03Тренутно се исцртавају нове европске линије поделе дуж економско-енергетских линија живота. Конкретно, реч је о енергији природног гаса. Са једне стране, ту је осовина Немачке, Аустрије, Француске и других ЕУ држава које су тренутно везане за испоруке руског гаса. Сад се јасно појављује и пољска осовина, која је у савезу са Вашингтоном. Како ће се ово одвијати у наредним месецима и годинама, имаће великог утицаја на питање рата и мира, не само у Европи.

__________
Напомена:

[1] LNG (Liquid natural gas) на енглеском језику је акроним за природни течни гас.

Наставиће се

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ

 

New Eastern Outlook

https://journal-neo.org/2017/07/13/the-fatal-flaw-in-washingtons-new-energy-strategy/

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.