Menu
RSS

ТРАМПОВО ПРИЗНАЊЕ ПОРАЗА У СИРИЈИ

sadsirijarakete03ФИНИАН КАНИНГЕМ

Констатује се признање да је амерички рат за смену режима у Сирији доживео пораз. А за то је одговорна Русија

Овонедељна објава председника Трампа о окончању тајног CIA наоружавања милитаната у Сирији је признање пораза. САД су изгубиле шестогодишњи рат за смену режима арапске земље. Време је да се подвуче црта.

Наравно, још увек није све готово. Остаје да се види да ли Трампова одлука заправо може бити имплементирана. Може ли CIA бити зауздана и натерана да се повинује наређењима? Хоће ли САД бити у могућности да спрече да регионални клијентистички режими, попут Саудијске Арабије, појачају своје тајне испоруке америчког оружја милитантима у Сирији?

Такође, Трампова одлука не значи да ће САД и савезници повући копнене и ваздушне снаге из Сирије, где илегално делују, кршћећи међународно право.

Било како било, требало би поздравити одлуку америчког председника да оконча улогу CIA у јачању побуњеника у Сирији. То је исправан потез, али и храбар, због антируских критика кроз које ће морати да прође. За Трампа би било политички корисно да није извукао утичницу CIA у Сирији. Тим потезом изложио се антируској хистерији која захвата Вашингтон и велики део медија, који га оптужују да је „кремаљска марионета“.

Свака рационална особа би се сложила да је најбољи начин за окончање насиља у Сирији да иностране државе прекину са пумпањем оружја у ту земљу. Сиријски председник Башар ал Асад дуго је бранио овакву логичку позицију – ако земље желе да крвопролиће у Сирији престане, као што тврде, онда би требало да престану са слањем оружја и новца милитантним групама.

УСТУПАК РУСИЈИ
САД су признале да најкасније од 2013. шаљу оружје у Сирију. Судећи према медијским извештајима, то се вероватно догађало и пре самог почетка рата, у марту 2011. Не само САД већ и њихови НАТО партнери Британија, Француска и Турска, као и регионални савезници Саудијска Арабија, Катар и Израел. Ово је признање злочиначке завере усмерене на дестабилизацију суверене земље подршком илегално наоружаним антивладиним милитантним групама. Није превише важно да ли се ради о групама које су произвољно назване „умереним побуњеницима“. Они су илегално наоружавани.

Уз сиријску лествицу смрти, која премашује цифру 400.000 мртвих током шестогодишњег рата, милионе избеглица и културно богату земљу доведену на ивицу уништења, сасвим је очигледно да је Трамп донео исправну одлуку како би окончањем CIA програма бар делимично ублажио доток оружја. Одавно је било време да се оконча злочиначки напад на Сирију предвођен САД.

Трампов позив је био храбар и због тога што су га амерички медији одмах предвидиво описали као „уступак Русији“. Узевши у обзир да је амерички председник већ био нападан бескрајним оптужбама да је прошле године био у „дослуху“ са Русијом да би победио на изборима, његова одлука да сиријске псе рата стави на поводац само долива воду на воденицу русофобије.

Вашингтон пост је ову вест пренео под насловом Трамп на захтев Москве окончао тајни CIA програм наоружавања антиасадовских побуњеника у Сирији. Неколико других амерички медија је следило овај образац, подругљиво коментаришући да ће овај потез „задовољити Кремљ“ и да Трамп „умирује Путина“ гашењем тајне CIA операције у Сирији. Амерички корпоративни медији истрајавају на миту да је CIA подржавала „умерене побуњенике“. У стварности, „умерени побуњеници“ и „терористички џихадисти“ су једна иста шаролика војска плаћеника. Плаћеника који тероришу сиријски народ болесним масакрима под покровитељством CIA и других тајних служби.

putintramp07Водећи се искривљеном логиком, амерички медији сада спинују да би гашење CIA програма обуке „умерених побуњеника“ у Сирији могло да ојача „екстремисте“.

Председник је оптужен за капитулацију пред Путином у Сирији. У америчким медијима се шушка да је Трамп о овоме разговарао са Путином током њихових састанака у Хамбургу, раније овог месеца на самиту G-20. Нарочито током такозваног „тајног састанка“ на вечери којој је присуствовало 18 других државних лидера.

ТРАМП СПРЕМАН ЗА ПРАВЕ ОДЛУКЕ
Оно што непоправљиво лажљиви амерички медији не схватају јесте да је америчко мешање у сиријску кризу од самог почетка злочиначки подухват и монументални злочин против мира и човечности. Сиријски тероризам, који подржавају САД, отишао је предалеко. Нема тог медија који може да санира или преиначи ову бруталну истину.

Руска принципијелна одлука да – у складу са међународним правом – крајем 2015. интервенише у Сирији означила је почетак краја ове злочиначке завере. Након две године сиријска држава почиње да стиче превласт над инострано финансираним милитантним групама, које су опустошиле земљу. Руска војна подршка била је од кључног значаја за победу која ће уследити.

„Окончање (CIA) програма је такође признање ограничене моћи Вашингтона у жељи да се Асад уклони са власти“, примећује Вашингтон пост. Другим речима, невољно се констатује признање да је амерички рат за смену режима у Сирији доживео пораз. А за то је одговорна Русија.

Вашингтон пост цитира једног америчког званичника који још отвореније констатује: „Ово је крупна одлука. Путин је победио у Сирији“.

Уместо признања да су САД биле умешане у одвратни рат у Сирији, који су коначно изгубиле, амерички медији сада спинују да је Трампово окончање CIA операција „уступак“ Русији.

asadesirijaУпркос свим његовим манама, којих је много, Доналд Трамп зна кад треба да се призна да су САД изгубиле рат у Сирији. И упркос русофобном цепидлачењу којим покушавају да га сатерају у ћошак, Трамп делује спремно да доноси праве одлуке како би окончао овај злочиначки амерички рат.

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ

 

Sputnik International

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.