Menu
RSS

КАД КИНЕЗИ СА РУСИМА ВЕЖБАЈУ У БАЛТИКУ

kinarusijabaltik01М. К. БАДРАКУМАР

Сукцесивне вежбе на Балтику и Далеком истоку указују на стратешко усклађивање

Чим се годишња вежба Малабар 2017 (14-17. јула) у Бенгалском заливу завршила, почела је још једна поморска вежба са једнако дубоким геополитичким импликацијама за Индију – Заједничко море 2017 (21-26. јула) – једнонедељни руско-кинески дрил у Балтичком мору. Обе вежбе на свој начин указују на престројавање које се одвија у региону Пацифика и Евроазије. Индија је у једној учесник, а у другој више од заинтересованог посматрача.

Четвородневна вежба Малабар 2017 (САД, Индија и Јапан) имала је наглашен антикинески карактер. Индија је умањивала тај аспект, Јапан га је повећавао, док су САД украшавале оптику. Јапански амбасадор у Индији Кенџи Хирамацу написао је необичну колумну, еуфорично хвалећи Малабар 2017 као весник азијског безбедносног савеза.

Са друге стране, Заједничко море 2017 пажљиво су посматрале западне силе, и наводно је „упалило аларм у Вашингтону“ (Телеграф). Оно што је занимљиво је да се састоји из два дела. Након балтичке вежбе уследиће друге руско-кинеске морнаричке вежбе у септембру у Јапанском и Охотском мору. Заиста, Балтик је за руску линију одбране према НАТО оно што је Јапанско море за Кину у односу према америчко-јапанском савезу.

На обе вежбе је приказано напредно оружје, мада је Малабар 2017 био много већи по обиму, будући да су у њега била укључена три носача авиона, 16 бродова и 95 летелица, укључујући ловачку авијацију, као и две подморнице. Заједничко море је релативно скромно по обиму, са око 10 бродова и десетак авиона.

КИНЕСКА МОРНАРИЦА НА НАТО ИГРАЛИШТУ
Главна атракција у вежби Заједничко море 2017 је кинески разарач са навођеним ракетама (Type 052D destroyer). Он припада класи бродова направљеној у Кини са циљем ваздушне заштите кинеских носача авиона и по технологији ни мало не заостаје за сличним бродовима било где у свету.

Кинеска морнарица се први пут појављује у Балтичком мору, које представља НАТО игралиште. То је не само симболички важно већ је и израз кинеске амбиције да заиграју у европским водама у којим Велике татице воде своју велику игру. Тај дугачки пут на којем је пређено пола света сведочи о намерама кинеске морнарице да стекне способност глобалног деловања. Дописник Западне одбране (Western Defence) истиче суштину: „Они (Кина) и даље морају да пређу одређени пут пре него што се изједначе са највећим светским морнарицама, али нико не очекује да ће још дуго бити у заостатку“.

Руска новинска агенција Спутњик изнела је занимљиво тумачење, истичући да придруживањем Русији на прагу НАТО у Балтичком мору кинеска морнарица можда демонстрира такозвану „фанбијанску стратегију“ (фанбијан је на кинеском „промена стране“), која се приписује стратегији кинеског маршала Луа Ронгуана током Другог светског рата, а своди се на извођење изненадног напада у сврху преусмеравања војног притиска. То изгледа као развлачење. Међутим, Кина и Русија без икакве дилеме одговарају на америчке провокације против њих у Јужном кинеском и Балтичком мору.

kinarusijabaltik02Заједничко море 2017 се одржава две недеље након званичне посете Москви кинеског председника Сија Ђинпинга, у којој је дошло до неуобичајене политичке координације непосредно пред састанак Путина и Сија са америчким председником Доналдом Трампом на маргинама самита G-20 у Хамбургу. Нагласак је стављен на заједнички став према Северној Кореји.

УСПОСТАВЉАЊЕ НОВЕ НОРМЕ
Руски аналитичари дају „антизападни“ предзнак балтичкој вежби. Ипак, у извештају (кинеског) Пиплс дејлија се истиче да вежба „није уперена против било које треће стране“. Примећује се да је Балтик „ужарена тачка“, али се остаје при ставу да је вежба „само регуларна активност која се одржава сваке друге године и није повезана са тренутном ситуацијом или било којом трећом страном“. Истиче се, међутим, да „НАТО вероватно осећа да је у дефанзиви због заједничких маневара и сасвим сигурно жели да види слабљење кинеско-руске војне сарадње“.

Вежбе на Балтику могу бити сматране суптилним сигналом кинеске подршке напорима Русије да преобликује европски безбедносни поредак. Исто тако, други део Заједничког мора 2017. на Далеком истоку означава реципрочан руски гест солидарности у контексту регионалних тензија око Северне Кореје.

kinarusijabaltik03Тренутно се успоставља „нова норма” (new normal). Маја 2015. кинески ратни бродови извели су прве заједничке војне вежбе у историји са руском црноморском флотом. Септембра 2016. две морнарице су први пут одржале заједничке патроле у Јужном кинеском мору, укључујући и извођење острвских десантних операција. Сасвим је очигледно да је Заједничко море 2017 корак напред у том правцу. Сукцесивне вежбе на Балтику и Далеком истоку указују на стратешко усклађивање.

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ

 

Indian Punchline

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.