Menu
RSS

НЕМАЧКА СВЕ БЛИЖА РУСКО-КИНЕСКОМ САВЕЗУ

merkelsiputinПЕПЕ ЕСКОБАР

Кинеско-руско-немачка антанта способна је за реорганизацију целокупне евроазијске копнене масе

Уз орвелијанску 99-одстотну већину, која би задовољила и династију Ким у Северној Кореји, „представници демократије“ са Капитол хила прогурали су свој последњи конгресно-сенатски пакет санкција, усмерен углавном на Русију, али који такође циља Иран и Северну Кореју.

Најава Беле куће – у петак поподне, усред лета – да председник Трамп одобрава и да ће потписати закон буквално је затрпана 24-часовном пословичном хистеријом у вези са „Русијагејтом“. Трамп ће бити обавезан да захтева писмено одобрење од Конгреса за било коју иницијативу ублажавања санкција Русији. А Конгрес ће имати право да започне аутоматско преиспитивање било које такве иницијативе. У преводу, да изрекне смртну пресуду свакој могућности Беле куће да ресетује односе са Русијом. Конгрес заправо само ратификује текућу кампању демонизације Русије коју организују неокони и неолибералкони из естаблишмента / дубоке државе / партије рата.

Економски рат против Русије се води већ најмање три године. Разлика је у томе што је последњим пакетом проглашен и економски рат против Европе, а нарочито Немачке. Ради се о отварању енергетског фронта демонизацијом изградње гасовода Северни ток-2 и приморавање Европске уније да купује амерички природни гас.

Будите сигурни, европско вођство ће узвратити ударац. Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер је то наговестио речима: „Америка на првом месту не значи да европски интереси иду на последње место“.

Оно са чим се Империја Санкција суочава на руском фронту не може се назвати чак ни пировом победом. Комерсант је известио да ће Москва између осталог одговорити забраном свих америчких IT компанија и агрикултурних производа на руском тржишту, као и забраном извоза титанијума Боингу (који 30 одсто те сировине увози из Русије).

На плану руско-кинеског стратешког партнерства покушаји да се ограниче руско-европски енергетски споразуми само ће довести до још више валутних свопова између рубље и јуана, што је кључни стуб постдоларског мултиполарног света.

А ту је и нешто што би потенцијално могло да доведе до кључног обрта – немачки фронт.

БУДАЛЕ СА КАПИТОЛА
Чак и без узимања у обзир историјског записа о томе како се Вашингтон не само мешао у изборе већ и бомбардовао и смењивао режиме у великом делу света – од Ирака и Либије до актуелних позорница у Ирану, Венецуели и Северној Кореји – „Русијагејт“ хистерија о мешању у прошлогодишње америчке председничке изборе је измишљена прича, чија позадина је до сада детаљно откривена.

mekejnkongresСуштина је још једном у енергетским ратовима. Према америчком енергетском извору са Блиског истока који није талац белтвејског консензуса, „ове санкције носе поруку да ЕУ нема будућности ако не буде куповала амерички гас и тиме избацила Русију. Циљ управо изгубљеног рата у Сирији је такође био спречавање руског приступа на гасно тржиште ЕУ, односно цевовод који је из Катара, преко Саудијске Арабије, Сирије и Турске требало да уђе у ЕУ, а иза отопљавања односа са Ираном је стајао план гасовода који је из те земље, преко Ирака, Сирије и Турске требало да стигне у Европу. Ниједан од та два плана није упалио.“

Исти извор као доказ прилаже и то да је обарање цена нафте из 2014. године, као ратни чин против Русије, изведен „депоновањем нафтних вишкова заливских држава и резервних капацитета на светско тржиште. Будући да је пропала ова стратегија обарања Русије на колена, уништење руског гасног тржишта у ЕУ постало је национални приоритет САД“.

Као што је познато, 30 одсто увоза нафте и природног гаса ЕУ долази из Русије. Паралелно с тим, руско-кинеско енергетско партнерство се прогресивно увећава. Русија је већ усмерена на повећање нафтних и гасних испорука Кини и целој Азији.

Руководство у Берлину је сада уверено да Вашингтон енергетским ратом поткопава немачку енергетску диверзификацију, односно немачку енергетску безбедност. Испоруке руског природног гаса и нафте обезбеђене су копненим рутама и не зависе од океана, који, како преноси наш енергетски извор, „нису више под контролом САД. Ако Русија у одговору на непријатељство САД подигне челичну завесу према Европи и преусмери сав свој извоз природног гаса и нафте у Кину и Азију, Европа ће постати потпуно зависна од крајње непоузданих извора природног гаса, попут Блиског истока и Африке.“

То нас доводи до „нуклеарне“ могућности (аутор овде метафорички указује да би развој догађаја који се описује у наставку реченице био једнак активацији политичке нуклеарне бомбе; прим. прев.) која се помаља на хоризонту, односно немачко-руског Споразума о реосигурању, како га је назвао Бизмарк (Споразум о реосигурању из јуна 1887. је био покушај немачког канцелара Бизмарка да настави савезништво са Русијом након што је пропала Лига три цара; прим. прев.) Тинк-тенк машинерија повезана са CIA сада активно разматра ову могућност.

Други амерички пословно-политички извор, који такође размишља у оквирима изван (белтвејске) кутије, наводи: „Око овога се све врти. То је истински циљ Русије и САД су упале у замку. САД је доста Немачке и онога што сматрају дампингом немачких производа на америчком тржишту кроз манипулацију валутом. Сада прете Немачкој санкцијама, а не постоји ништа што Немачка може да уради кроз ЕУ јер ће је сачекати вето Пољске, која им још једном задаје проблеме. Будале у Конгресу су се заиста острвиле на Немачку, гурајући је у руке Русији.“

САД КАО НОВА КАРТАГИНА
Потенцијални немачко-руски савез, као што сам писао раније, заокружио би кинеско-руско-немачку антанту, способну за реорганизацију целокупне евроазијске копнене масе.

Руско-кинеско стратешко партнерство је екстремно привлачно немачком бизнису, јер му олакшава приступ иницијативи Један појас, један пут. Судећи по пословно-политичком извору, „САД су у рату са Кином и Русијом (али не Трамп, наш председник), а Немачка разматра да ли јој се исплати да буде америчко нуклеарно топовско месо. Разговарао сам о овоме у Немачкој, и они размишљају о обнови Споразума о реосигурању са Русијом. Нико не верује оваквом америчком Конгресу, који сматрају стециштем лудака. Од Меркелове би -могло бити затражено да напусти функцију и преузме руковођење Уједињеним нацијама, а потом би био потписан споразум (између Русије и Немачке). То ће протрести светски поредак и ставити тачку на свако размишљање о Америци као глобалној сили; она то више није.“

Извор донекле задовољно додаје: „Мислимо да је Бжежински умро под притиском схватања да се ово спрема и да сва његова мржња према Русији и плодови целоживотног рада на њеном уништењу постају потпуно изгубљени“.

merkeltramp09Дакле, на неки начин се „враћамо у 1930-те и раст национализма широм Европе. Овај пут Немачка неће поновити грешке из 1914. и 1941, него ће стајати против својих традиционалних англосаксонских непријатеља. САД заиста постају Картагина данашњег времена и хаос у Конгресу рефлектује исту глупост какву је Картагина показала у суочавању са Римом. Њихови посланици су подривали свог генија Ханибала једнако као што ови данас подривају највећег председника САД од Ендруа Џексона. Као што Софокле наводи у Антигони, 'Бог прво одузме ум онима које жели да уништи'. Овај Конгрес је безуман.“

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ

 

Sputnik International

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.