Menu
RSS

ИСТРАГА БИРОКРАТА У КИНИ [2]

kinafuturistik03ЗОРАН ДРАГАНОВИЋ

Док се не види на шта ће изаћи кинески пројекат, остаје да навијамо за Кину, која води најтежу од свих битака – ону против себе

Руку на срце, када у закону нешто није прецизно формулисано, баш на том месту, по неписаном правилу, почиње пакао администрације. Лако је замислити ситуацију у којој невини људи страдају. На пример, километарсат показује возачу погрешну брзину, а камере су успут фотографисале прекршај бар петнаест пута, и сваки пут регистровале прекорачење дозвољене брзине. Као резултат такве грешке, возачу се аутоматски скида 75 бодова. По повратку са путовања фрустрирани возач одлази до апотеке да купи нешто за смирење. Док он плаћа рачун, апликација мобилног телефона шаље податке у централну базу података. Систем га аутоматски оцењује као ментално неуравнотежену особу и поново му смањује рејтинг. Као резултат овакве хипотетичне ситуације, до јуче узоран патриота и друштвени активиста не може да ради ни у градском зеленилу. Несрећном грађанину остаје да обилази администрацију и доказује своју невиност. Да ли је то висока цена?

Правила игре су формулисанa јасније за правна лица. Компаније се проверавају алгоритми на усклађеност са еколошким и правним стандардима, прегледају се услови сигурности на раду и финансијски извештаји. Ако нема никаквих проблема, компанији се аутоматски додељује добар рејтинг и она ужива високи порески третман, има добре услове за кредитирање, поједностављују се административне процедуре по принципу „примања непотпуне документације“. То на примеру значи да, ако се обратите било којој инстанци власти, вама је омогућено да и уз непотпун комплет докумената ипак прихвате ваш захтев, а папире који недостају можете једноставно донети касније или чак послати мејлом скениране.

Оне компаније које имају низак рејтинг очекују скупи кредити са већим каматним стопама, забрана издавања хартија од вредности, забрана улагања у компаније чијим се акцијама тргује на берзи, тешкоће при покушају да се добију државне инвестиционе дозволе.

СВРХА АЛИБАБЕ И ТЕНЦЕНТА
Огромна количина података сакупљених локално биће послата у Кинеску националну агенцију за кредитни рејтинг, која, узгред речено, већ увелико ради. Компјутери у Агенцији ће се побринути за обраду те масе података и формираће рејтинге. Рејтинг сваке компаније биће могуће видети на Националном информационом систему кредитних рејтинга, а подаци о службеницима налазиће се на информативном порталу Кредит Кина (Credit China).

Прве две од осам приватних компанија које ће се бавити сакупљањем информација су – Алибаба група и Тенцент. Зашто су изабране баш ове компаније, јасно је. Тенцент је власник апликације ВиЧет (WeChat), коју користи 500 милиона људи. Са друге стране, Алибаба је највећа платформа за интернет трговину, којом се користи 448 милиона Кинеза. Штавише, Тенцент, заједно са Алибабом, активно инвестира у индустрију интернет финансија: преко сервиса мобилних услуга за плаћање ове две компаније – Алипеј (Alipay) и ВиЧетПеј (WeChatPay) – остварује се преко 90 одсто свих интернет трансакција у Кини, које је већ достигло суму од 5,5 трилиона долара.

Хајде да размислимо какву врсту информација могу сакупити ове две компаније? Највредније! Тржиште апликација мобилне телефоније нуди готово неограничене могућности. Познато је шта купујеш и где купујеш. Уз систем геолокације, можете пратити ваше кориснике где су и у које време. Могуће је проценити реални доходак купца, области интересовања, са ким и о чему ћаска, шта чита. Какве постове пише на друштвеним мрежама, какав садржај прија његовој души. Компанија Алибаба не поседује само Алипеј платформу, већ и 31 одсто акција компаније Веибо (Weibo) – највећег кинеског сервиса за микроблог са 340 милиона корисника. Тако можемо помислити да Алибаба поседује више података о Кинезима од кинеског Министарства за државну безбедност.

kinazastavaУзгред, Алибаба је лансирао сопствени рејтинг сервис Сесами кредит (Sesame Credit). Какви алгоритми формирају рејтинге, ова компанија чува као строгу тајну. Познато је тек да на рејтинг утиче да ли користите право име приликом регистрације на свој налог на друштвеним мрежама, шта пишете, шта сте прочитали, па чак и кога имате за онлајн пријатеље. Ако су ваши интернет другари људи са ниским рејтингом, ваш рејтинг такође пада.


Исто тако, по признању техничког директора Сесами Кредита Ли Инјуна, куповине такође утичу на рејтинг. Кинеским интернет пространствима проширио се цитат из његовог разговора са новинаром Цаиксин инфо портала, где је Ли Инјун изјавио да ће се „они који по 10 сати дневно играју компјутерске игрице сматрати непоузданим, док су они који редовно купују пелене вероватно одговорни родитељи, и њихов рејтинг ће порасти“.

УСПОН ЛИЗИНГ КОМПАНИЈА
О овој теми се нашироко расправљало међу корисницима кинеског микроблога Веибо, који је кинески аналог Твиттеру. Чак су учесници дискусије покушали да развију своју стратегију за повећање рејтинга. Тако, на пример, блогери тврде да, ако држиш на Алипеј рачуну више од 1.000 јуана, и најмање једном у три до пет дана вршиш макар мале куповине и ако користиш услуге P2P кредита, твој рејтинг на Сесами Кредиту ће се значајно повећати.

У компанији Сесами Кредит подвлаче да је та банка пилот пројекат и да се у њему учествује строго на добровољној бази. Међутим, и поред таквих изјава банке, људи се активно труде да оставе тачне личне податке на мрежи и покушавају да на све начине повећају свој рејтинг. Ево лепог примера: кинески сајт за упознавање Баих, аналог Тиндеру, обећава усамљеним срцима да ће боље пласирати своје профиле ако имају висок рејтинг Сесами банке.

Чини се да многи још увек не схватају да систем већ бележи њихове преступе, ти људи су предуго држали главу у песку. Узмимо, на пример, успон лизинг компанија у Кини и разних услуга лизинга (краткорочни закуп добара у свим сферама живота). У Кини можете да изјнајмите све – и бицикле, и сунцобране, и батерију за мобилни телефон, па чак и кошаркашку лопту – и све то на лизинг.

Пословни модел такве врсте закупа, свима је јасно, изузетно је неефикасан. Изнајмљивање бицикала у највећем бајкшерингу Офо кошта само шест јуана по сату, кошаркашка лопта у Зхулегекиу може се изнајмити за један јуан по сату, исто коштају и Молисан сунцобрани. Већина тих предмета који се дају у закуп опремљени су са баркодовима како би се заштитили од крађе. Постоји податак да су многе компаније банкротирале готово одмах по отварању. На пример, Вуконг бајсикл из Чунцина био је приморан да затвори свој бизнис јер је покрадено 90 одсто бицикала ове компаније.

Производ који се даје на лизинг скенира се посебном мобилном апликацијом. Тако се информација о кориснику налази у рукама компаније. И на тај начин лопов који је, наизглед некажњено, добио кошаркашку лопту или кишобран полако скупља досије. И 2020. године, до када ће овај систем бити у потпуности оперативан, алгоритам ће тражити (и пронаћи) грехе из младости.

kinamoderna09Питања, чак и ако се ограничимо само на она правнa, упућених кредитном систему и рејтинговању има подоста. На пример, колико је легитимно да компаније користе податке својих клијената на ползу трећем лицу. Наравно, западне IT компаније предњаче у злоупотреби личних података својих клијената у сопствену корист или за чврсту валуту, па их не би требало следити у тој пракси.

НЕЗАОБИЛАЗНА УЛОГА СЕСАМИ КРЕДИТА
На пример, суд је руску канцеларију Гугла 2015. казнио због читања туђе електронске поште. Становник Екатеринбурга поднео је тужбу против Гугла пошто је утврдио да је реклама која се вртела на његовом рачунару изабрана након читања његове личне преписке. Суд је пресудио да је Гугл прекршио право грађана на приватност и приватност преписке.

Већ данас у Пекингу озбиљно кажњавају за препродају возних карата; у провинцији Цјансу ће вас казнити ако не посећујете родитеље довољно често; у Шангају ће вас казнити за прикривање претходног брака или неразумне употребе сирене у аутомобилу; у Шенжену за прелазак пута ван пешачког прелаза. Подсећам читаоце да казне за све наведене прекршаје не наплаћује службено лице, већ их одређује компјутер који вам пошаље обавештење о казни мејлом.

И, на крају, најважније питање – ко одлучује шта је дозвољено, а шта не? По ком основу приватне компаније формирају рејтинге? Колико је поуздан овакав систем? А, ако налози на друштвеним мрежама буду хаковани, подаци украдени или намерно искривљени? Ко ће сносити одговорност? Можда суперкомпјутер Сесами Кредита почне да багује и обрачунава рејтинге погрешно? А баш на основу тих података ломе се судбине људи и доносе судбоносне одлуке. Још крајем 2015. године Врховни суд НР Кине је на основу података које је обезбедио Сесами кредит донео одлуку о санкционисању 5.300 лица. До краја јуна текуће године, цифра санкционисаних достигла је 7,3 милиона. Тешка времена за државни посао.

Око 400. године пре нове ере велики кинески реформатор Шан Јан наредио је целом кинеском народу да се подели на задруге од пет до 10 породица. Чланови задруге били су у обавези да поштују једни друге и да сносе колективну одговорност за преступе који би дошли из њихове задруге. Према тадашњем закону, на вратима сваке куће висила су обавештења са инвентаром задруге и списком станара. О одласку и доласку сваког човека у или из задруге извештаје локалној власти слао је староста задруге. Овај се систем називао Баоjиa [4]. Спор између следбеника Шан Јана, који су заговарали управљање државом помоћу оштрог система награде и казне, и конфучијанаца, који су се залагали за образовање људи на етичким принципима кроз едукацију и пример власти, постао је један од главних подстицаја развоју административне филозофије у Кини.

kinakriza04Власти екперименталног града Шунчена одлучиле су да примене административне технике каљене хиљадама година у новом систему кредитног рејтинга. Разлика је у томе што је данас становништво града подељено у задруге од по 400 породица, а не као некад на групе од пет до 10. Поред тога, постоје специјални посматрачи одговорни за сваки блок, који редовно проверавају стање на терену, прикупљају фото и видео доказе о добром или лошем понашању и шаљу податке тамо где треба.

ИСТОРИЈА СОЦИЈАЛНЕ КОНТРОЛЕ У КИНИ
Политички ефекти оваквог механизама социјалне контроле у Кини су описани пре много времена. Класик кинеске историографије Сима Ћен [5], који је живео у првом веку пре нове ере – дакле савременик је Полибија [6] – писао је да је систем заједничке одговорности и узајамног надзора често био злоупотребљаван од стране власти у политичкој борби против опозиције, те као начин за повећање пореза.

Према мишљењу великог броја модерних интелектуалаца блиским круговима моћи, друштво у коме се искрен човек сматра губитником, где се често фалсификују етикете прехрамбених производа и друге робе, где се на свим нивоима укоренила корупција, где је финансијска махинација постала норма живота – таквом друштву хитно треба обнова морала. Иначе су у опасности друштвена стабилност, и власт партије.

Си Ђинпинг је ову стварност спознао. Лично је започео рововску борбу против корупције у редовима своје партије, коју сада намерава да прошири на читаво кинеско друштво. Циљ је постављен још 2012. године, убрзо пошто је Си именован за генералног секретара – Остварење кинеског сна. А шта је кинески сан, како би требало да изгледа друштво хармоније? Одговоре на ова питања кинеско руководство тражи очигледно у историјском испиту in vivo. У ситуацији када цела планета чека да се нешто догоди само од себе, да се створи некакав мултиполаран свет, Кина је храбро одлучила да нешто уради по том питању. Задатак није нимало лак, јер кинеска елита оваква каква је данас мора да нестане, па је у том светлу покушај председника Сија вредан сваке хвале и пажње, јер је једини светски лидер који и на делима показује да брине за будуће генерације своје цивилизације.  

sidjinpingbliskiistokУ званичним кинеским документима помиње се да је врховна власт та која би требало да буде покретачка снага и узор новог социјалног кредитног система. На пример, партијска школа при покрајинском комитету сечуанског комитета, недавно је потписала споразум са Универзитетом електротехнике и технологије Кине о успостави првог система рејтинга за чиновнике нижег ранга. Систем се зове Умни црвени облак [7].

ШАНСЕ КИНЕ ДА ПОБЕДИ КОРУПЦИЈУ
Уз помоћ вештачке интелигенције и Биг-дата система, биће анализиране све информације о сваком од званичника – присуство на партијским састанцима, образовање, брачни статус... Систем ће у реалном времену упоређивати податке о приходима функционера и чланова њихових породица са подацима о стеченој непокретности или неке луксузне робе. На основу добијених података, уз информације о активностима на друштвеним мрежама, биће оцењен степен поузданости сваког чиновника понаособ. Напомиње се да ће на овај начин бити могуће много ефикасније предвидети понашање званичника, његов морални карактер, као и да ће бити могућа идентификација потенцијална склоност корупцији.

Време ће показати, да ли ће се систем кредитног рејтинга претворити у дигиталну диктатуру 21. века, у свевидеће компјутерско око. Да га развијају Американци наше реалне шансе би биле близу нуле, овако остаје нам нада да је Орвел предвидео мрачан исход својe цивилизацијe, не видећи на обзорју нашу или кинеску.

У међувремену, док се не види на шта ће изаћи овај кинески пројекат, остаје нам да држимо палчеве и навијамо за Кину, која води најтежу од свих битака – ону против себе. А систем ће, желели ми то или не, стићи и код нас у Србију, наравно, без референдума.

Пре него што се на крају прихватим незахвалног задатка предвиђања шта би се на даље могло дешавати са пројектом, да се осврнемо за тренутак на питање, зашто је једна оваква револуција могућа једино и само у Кини.

Одговор се чини прилично једноставним, јер, да би се кренуло у обрачун са корупцијом, потребни су друштвени договор и политички консензус. И то не они од вербалне врсте, већ од оне која за собом вуче дела. Друштва европске и православне цивилизације већ су у толикој мери премрежена невладиним организацијама да су покушаји да се изврше и мање промене осуђене на сигурну пропаст, остају удављене у вербалним обрачунима позиције, опозиције, невладиног сектора, домаћих и глобалних интересних група...

Кина се налази у јединственом положају, јер је једина цивилизација, која има једнопартијски систем, што се у расапу старог светског поретка чини као пресудна предност. Због тога ће бити могуће да Кина своје енормне ресурсе покрене и искористи за успостављање система, без да се драгоцена енергија непотребно губи на усаглашавање сваког потеза са унутрашњим и спољним интересима.

Русија је одмах иза Кине, и за очекивати је да она прва после ње имплементира бар делове проверених кинеских система, прилагодивши их пре тога специфичностима своје цивилизације. Ако све буде ишло овим током, за свега пар година, ове две земље ће искоренивши корупцију ослободити енормне друштвене потенцијале, поред којих ће сви остали системи који тренутно егзистирају у свету, било са истока или запада, изгледати застарело и неефикасно, као да су изашли из 19. века.

peking01Кина ће после борбе на живот и смрт са корупцијом, у којој смо кроз године сведочили суђења и масовна стрељања високих службеника, на крају изаћи као победник, користећи неке сасвим другачије методе у истрази бирократа.

_________
Упутнице:

[4] https://sh.wikipedia.org/wiki/Baojia

[5] https://sr.wikipedia.org/ sr/%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B0_ %D0%8B%D0%B5%D0%BD

[6] https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9F% D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B5

[7] https://translate.google.rs/translate?hl=en&sl=zh-CN&u=http://digitalpaper.stdaily.com/http_www.kjrb.com/kjrb/html/2017-06/30/content_372603.htm%3Fdiv%3D-1&prev=search

 
Крај

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.