Menu
RSS

АМЕРИЧКО-САУДИЈСКА СПРЕГА СПРЕЧАВА МИР НА БЛИСКОМ ИСТОКУ

sirijaarmijauspeh02САЛМАН РАФИ ШЕИК

Зато пораз ISIS неће донети мир, док се оживљавају стари сукоби на бази неџихадистичких идеолошких оквира

Док се ISIS приближава свом евентуалном поразу и у Сирији и у Ираку (Сирак), питање шта ће се десити након тога веома је добило на важности, као што је постало битно и питање ко ће кога водити, у ком маниру и у којем капацитету. Да ли ће снагама које подржава Иран бити дозвољено да управљају простором који су ослободиле од ISIS? Да ли ће снагама које подржава Турска бити дозвољено да задрже контролу над „сигурном зоном“, коју је Турска створила у Сирији како би спречила стварање Курдистана? Какве улоге ће играти САД и Русија у региону; да ли ће сарађивати како би координисали резултатима победе или ће се упустити у конфликтни став?

Сва ова питања су важна, али оно што је најважније и што брине све играче у „Сираку“ јесте управљање послератном ситуацијом у маниру који неће водити до обнављања услова за унутрашње конфликте на религијским и етничким основама, који су на самом почетку изазвале овај рат и изродили ISIS. Локални становници у Ираку се већ боре, не би ли пронашли одговор на ово питање.

Ово је веома критична фаза и она захтева опрез. Чак и најмања грешка управљања „Сираком“ могла би довести до поновне консолидације сунитских и шиитских простора и оживљавање старих супарништава, где су супарници раније дозвољавали земљама попут САД и Саудијске Арабије да их експлоатишу и да их користе у слабљењу својих ривала.

ЛИДЕРСТВО БЕЗ ПЛАНА
Ово је врло јасна чињеница будући да су сусрети организовани како би се прешло преко етничких забринутости већ почели да уобличавају нови ирачки послератни дискурс. Заправо, пре само неколико дана сунитски лидери одржали су састанак у Багдаду, где се разговарало о будућности њихових заједница. Иако су овој конференцији присуствовали многи друштвени актери, оно што се могло приметити није било само одсуство шиита, већ и одсуство промена у поделама међу самим сунитима. Ово је дубински проблем који постоји у читавом сунитском свету, проблем који је политизован блокадом Катара коју води Саудијска Арабија, као и поделама између сунитског и шиитског света.

Подела, иако обележена бројним унутрашњим неслагањима, такође је одраз забринутих сунита, имајући у виду да се сада бројна сунитска насеља налазе под de facto контролом шиитских снага. Иако је тешко да је локално становништво забринуто због геополитичког фактора укљученог у ову ситуацију, нема сумње да спољне силе (иначе познате по својим антишиитским ставовима) неће дозволити да затру семе раздора, које су без проблема садиле за сукоб којем су биле потребне године да се смири.

И конфликт неће нестати само због чињенице да Саудијска Арабија – која тврди да је предводница муслиманског света – нема никакав одржив или практичан план за Сирију и Саудијску Арабију. Ионако је катастрофални рат у Јемену већ показао колико је Краљевство неприпремљено и слабо кад је реч о управљању ситуацијом. Краљевство се кроз већи део своје историје ослањало на САД, тако да не постоји ни начин ни вера у то да Краљевство може понудити било какво одрживо решење за нову кризу, која куца пред вратима „Сирака“.

trampmuhamedbinsalmanСа друге стране, имајући у виду уље које С. Арабија долива на ватру у свом „рату против Ирана“ преко блокаде Катара, очигледно је да ће Саудијци свесно окренути „рат против тероризма“ у „рат за доминацију“ како би се потрли добици које је Иран са савезницима директно и индиректно постигао у последње две године.

Што се тиче позиције САД, оне ће наставити да, са једне стране, левитирају између координације и конфронтације са Русијом, и конфронтације са Ираном, са друге стране. Бројне репортаже америчких мејнстрим медија – које су гласноговорници америчког војног естаблишмента и безбедносних агенција, попут CIA – очигледно заговарају „тврд приступ“ Ирану не би ли се потврдио њихов растући утицај на Блиском истоку. На пример, у тексту уредничког колегијума Вашингтон поста кажу да ће „бити потребна шира стратегија за супротстављање Ирану и Русији у послератној Сирији како би се успоставио безбедносни поредак прихватљив за САД и њихове савезнике. Како би се то постигло, администрација ће можда истовремено морати да притисне Иран војно и економски, затим Русију и сиријску владу и да добије преговоре о новом сиријском политичком поретку“.

АМЕРИКА НЕ ДОЗВОЉАВА МИР
Постоји значајан антируски и антиирански сегмент унутар америчких званичних кругова, и најјасније је изражен у Конгресу, који је заоштрио приступ ка смањивању улога Русије и Ирана у односу на оне коју они већ играју. Очигледно и већ надасве познато оруђе којим Конгрес наступа су економске санкције, у нади да ће их тако притиснути. Бела кућа и Сенат су већ постигли договор о закону који не само да заоштрава санкције Русији већ и спречава председника да скине раније наметнуте санкције, чиме се показује њихова намера да спрече извршну власт у било каквој добронамерној сарадњи са Русијом по питању стварања стабилног политичког поретка на Блиском истоку.

Нада да ће таква политика натерати Русију да поклекне пред америчким захтевима потпуно је неоснована. Оно што је још битније схватити је да амерички доносиоци одлука савршено знају да оваква политика неће успети. Међутим, оно што они такође знају је да ће одсуство сарадње између САД и Русије услед нових санкција свакако спречити успостављање мира и стабилног политичког и безбедносног поретка у Сирији и Ираку, поретка који би са собом донео и смањену улогу Америке у регионалној геополитици.

rusijairan04Држањем региона подељеним и дубоко поларизованим на верској и етничкој основи, као и наметањем неоснованог економског притиска на Русију и Иран, америчо-саудијска веза је очигледно намерена да спречи и Москву и Техеран да изнедре мир из хаоса, који је ова веза створила пре неких шест година. За њих је све ово део стратегије. Зато пораз ISIS неће донети мир. Зато се стварају услови да друштвени материјал остане окрњен и поларизован, тежећи оживљавању старих сукоба на бази неџихадистичких идеолошких оквира.

Превео АНДРЕЈ ЦВИЈАНОВИЋ

 

New Eastern Outlook

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.