Menu
RSS

ТИГРОВИ ОД ПАПИРА! ИЛИ НИСУ?‬

eduardlimonov02ЕДУАРД ЛИМОНОВ

Пјонгјанг и Вашингтон су разменили низ претњи. Шта ће бити даље?

Централна корејска новинска агенција саопштила је да севернокорејска војска истражује могућности за ракетни напад на америчке војне објекте на острву Гуам, у западном Пацифику. Председник Трамп запретио је Северној Кореји „ватром и бесом“. Трамп је изјавио да, ако лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун „уради нешто са Гуамом, у Северној Кореји ће се збити догађај који до сада нико никад није видео“.

Сад се цео свет пита да ли ће догодити рат између САД и Кореје или неће. Сви размишљају на тему шта су тачно „ватра и бес“? Празна претња, САД не започињу рат, и тада су тигар од папира? Или ће Ким ударити по Гуаму, а Трамп ће одговорити?

Због чега је настала сва та гужва? Још 28. јула, Пјонгјанг је извео тест ракете за коју тамо тврде да је „интерконтинентална“ и да је способна да добаци до територије САД. Према проценама међународних стручњака, Северна Кореја поседује између 12 и 60 нуклеарних бојевих глава. Чак и ако претпоставимо да пројектили Северне Кореје још увек нису у стању да добаце до САД, светски медији указују на чињеницу да „ништа не спречава Северну Кореју да постави нуклеарне бојеве главе на ракете средњег домета и да их лансира пут Јужне Кореје, Јапана или на острво Гуам са базом САД...“ (уствари, тамо постоје две америчке базе; авиобаза Андерсон и морнаричка база Апра).

ДА ЛИ ЈЕ ТРАМП МЕНТАЛНО ЗДРАВ?
Светски медији сматрају да је корејски вођа Ким Џонг Ун способан на један такав самоубилачки потез. Самоубилачки јер је савршено јасно да ће САД у знак одмазде смождити малу Кореју упркос њених 12 или 60 нуклеарних бојевих глава и више од три милиона војника, колико броји армија Северне Кореје ових дана.

Ситуацију додатно усложњава чињеница да председник САД у овом историјском тренутку није сасвим обичан, већ је, напротив, сасвим необичан. И сами Американци сумњају у његово ментално здравље. Ево неколико наслова из америчких медија: Асоцијалан, нарцис, мачо?: Ментално здравље Доналда Трампа не да мира америчким психијатрима; Доналд Трамп: перверзњак, мегаломан и опасан?; Психијатри упозоравају – Доналд Трамп полудео?; Амерички психијатри прекидају ћутање – Трамп очима психијатара: Ми смо лицем у лице са оболелим, стварно опасним типом.

trampbesanСтотине чланака, наступа на трибинама и телевизији, на крају и твитови, све је то посвећено менталном здрављу америчког председника Доналда Трампа. Међутим, постоји и такозвано „Правило Голдвотер“.

Године 1964. сенатор Бери Голдвотер (рецимо, Мекејн тог времена, да се тако изразим) био је противкандидат Линдону Џонсону (потпредседнику Џона Кенедија) на превременим председничким изборима. Голдвотер је сматран неуравнотеженим заговорником рата, и имао је много непријатеља. Његови противници обратили су се за помоћ психијатрима. Објављен је чланак са насловом 1.189 психијатара тврди да Голдвотер није способан да буде председник. У принципу, то је била лаж, чињеница је у томе, да је чланак заснован на резултатима упитника, који је послат на адресу 12.000 психијатара, од којих се 80 одсто није удостојило ни да одговори на анкету.

УЗДАМО СЕ У КИМ ЏОНГ УНА
Тада је Америчка психијатријска асоцијација створила „Правило Голдвотер“, према коме чланови овог удружења „немају право да коментаришу здравље особе, коју лично нису прегледали“.

Сасвим недавно, једна друга асоцијација психијатара из САД – Удружење америчких психоаналитичара – ослободила је чланове своје асоцијације обавезе да се придржавају Голдвотер правила. Међутим, према америчким законима, психијатри не могу уклонити председника са дужности.

Ја нисам психијатар, али моје мишљење гласи овако: Доналд Трамп, заслепљен могућностима САД, постао је непоуздан у смислу одржавања хладнокрвности у актуелном сукобу. Неуротичнији је од Ким Џонг Уна – који је наследни аутократа земље аутсајдера Северне Кореје већ трећу генерацију. Отац и деда Ун пренели су Киму непроцењиво вредне тајне поуке балансирања на запаљеном ужету над провалијом, које плејбој Трамп није имао од кога да добије.

Зона између две Кореје подручје је са највећом милитаризованом територијом на планети. Вишемилионски мегалополис – Сеул, главни град Јужне Кореје – може се посматрати двогледом са територије северног суседа. Гађати Сеул са територије Северне Кореје из једноставних артиљеријских оруђа веома је лак задатак. Тако да је стварно ужас, колико је лоше.

kimndzongun01Заједно са вама, надаћу се у уздржаност Ким Џонг Уна. Заједно са вама.

Превео ЗОРАН ДРАГАНОВИЋ

 

Свободная Пресса

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.