Menu
RSS

СМИСАО ШАРЛОТСВИЛА [2]

sarlotsvil05ПОЛ КРЕЈГ РОБЕРТС

Шарлотсвил се користи за дискредитацију Трампа и народа који га је изабрао како би се припремио терен за извођење пуча

Циљ либерално-прогресивне левице (liberal / progressive / left) је да се преко Шарлотсвила Трампове присталице демонизују тако што ће бити повезане са белим супрематистима како им се глас не би чуо кад над њим буде извршен пуч. Или да кажемо овако: Шарлотсвил се користи за дискредитацију Трампа и народа који га је изабрао како би се припремио терен за извођење пуча уз помоћ либерално-прогресивне левице, која то омогућује.

Кад боље размислим, за већи део либерално-прогресивне левице осуде и једностране интерпретације догађаја из Шарлотсвила су само природна реакција људи увучених у политику идентитета. У таквој врсти политике сви су добри Самарићани осим расистичких, сексистичких, хомофобних и оружјем залуђених белих мушкараца. Једини прихватиљиви бели мушкарци су они који прихватају овакву карактеризацију. Сви други су „бели супрематисти“ или „нацисти“.

Из оног што читам на сајтовима прогресиваца људи који су увучени у политику идентитета допуштају да њима у политичком смислу управљају емоције. Мој пријатељ Роб Кал, поштен и слободоуман човек који преноси моје колумне на OpEdNews, укључујући и оне са којима се не слаже, пише: „Трамп је сад лидер белих супрематиста и нациста“. Роб извлачи овај закључај из тога што је Трамп рекао да су обе стране одговорне за насиље у Шарлотсвилу. Повлачећи знак једнакости између две стране, Трамп је „јасно ставио до знања да се сврстава уз беле супрематисте, дајући им помоћ, подршку и охрабрење“. (Можда ћете се сетити Џина Кирпатрика, који је осуђивао либерале због стављања САД и Совјетског Савеза у исту моралну кошару.) Сумњам да је Трамп своју изјаву доживео на овај начин. Колико сам успео да видим, деловало је као да има много мржње на обе стране. Јасно је да прогресивци много мрзе Трампа.

„НАСИЉЕ БЕЛИХ СУПРЕМАТИСТА“
У Вашингтон посту Александра Петри Трампову осуду насиља на обе стране сматра „речима достојним презира“. Петријева очито сматра да, насупрот оном што смо видели на вестима, контрадемонстранти нису употребљавали насиље, или сматра да је насиље са ове стране оправдано, а са оне није. Она оптужује Трампа због изјаве да „најоштрије осуђује нечувене изливе мржње, нетрпељивости и насиља на многим странама“. Према њој, конструкција „многе стране“ показује да је Трамп пристрасан према белим супрематистима.

Ричард Есков се придружује хору. Он смрти у Шарлотсвилу, Њујорку, Портланду и Чарлстону приписује „терору белих националиста“, које повезује са Трампом.

Дејли Кос такође изједначава Трампову осуду насиља на обе стране, која се могла видети у медијима, са одбраном насиља „белих супрематиста / неонациста“.

sarlotsvil06Џо Макаре из Трутаута (Truthout) наводи да ће „Трутаут наставити да извештава о претњи неонациста на улицама – као и оних у Белој кући који су блиски њиховој агенди. Причаћемо са народом који се на свим фронтовима организује против фашизма. Нећемо изједначавати или осуђивати 'обе стране'. Нећемо кривити оне који су мете нациста због мржње којој су изложени. Али знамо да ово нису једина лица фашизма. Без обзира да ли се манифестује кроз образовну политику, џентрификацију, економску неједнакост, расистичке патроле или имиграциону и одбрамбену политику САД, Трутаут ће наставити да раскринкава бели супрематизам у свим његовим облицима“.

Ана Сутон са Трутаута изражава своју „скрханост и бес“. Не зна одакле да почне. Али у свему види прилику за прикупљање средстава. Донирај, и Трутаут ће без длаке на језику извештавати против „корпоративних и десничарских медија који се повлаче у жељи да нормализују Трампа и насиље и ксенфобију коју показују његове распомамљене присталице“. Не може човек да се не запита на које корпоративне десничарске медије она мисли. Можда на Њујорк тајмс, Вашингтон пост, CNN, MSNBC, и NPR, који нападају Трампа 24 часа дневно? Како је могуће да се избегава питање ко је ту горњи – „алтернативна десница“ из Шарлотсвила или њихови прогресивни критичари?

На Каунтерпанчу (CounterPunch), оставштини америчке левице, Џон Ескоу нам поручује да се креће међу белим супрематистима „откад је научио да хода. Био сам окружен њима у Јутици, граду плавих крагни у држави Њујорк који је 50-тих био престоница америчког Појаса рђе“.

РАДНИЧКА КЛАСА ПРОТИВ „СОБРОЋУДНИХ ГРАЂАНА“
Овде имамо пример кад се у оквиру политике идентитета радничка класа повезује са белим супрематизмом. Свемоћни бели супрематисти нису могли да ураде ништа (против кога?) како би спречили одлив својих радних места у Азију, али ти исти људи, толико немоћни да не могу да сачувају чак ни своје послове, представљају велику претњу нама, доброћудним грађанима који смо незаинтересовано цуцлали палац док су пустошени њихови економски животи.

Каунтерпанчов Џон Вајт се, пре него што ће потврдити догму да је Америка од самог почетка била „синоним за белачку супремацију“, острвљује на либерале / прогресивце: „Оштре декламације против фашизма у Шарлотсвилу од оних који су подржали фашисте у Кијеву; позиви на акцију против екстремиста у Америци од оних који су их подржавали у Сирији. Како то назвати осим лицемерјем?“

Хм, па зашто су се онда либерали / прогресивци сврстали уз војно-индустријски комплекс и неоконе против Доналда Трампа, који је прогласио намеру да нормализује односе са Русијом и тако уклони непријатеља који је неопходан за оправдање билионског годишњег буџета војно-индустријског комплекса? Тај огромни новац је могао да оде у здравствену заштиту и државну помоћ незбринутим лицима, али либерално-прогресивна левица није се одлучила на такав корак. Ако су либерали / прогресивци толико против насиља и мржње, због чега подржавају кампању мржње против Трампа и Русије?

Да ли је политика идентитета у тој мери заглувела, заглупела и ослепела либерално-прогресивну левицу да је њихова реалност постала ограничена емоцијама које она (политика идентитета) производи?

sarlotsvil07То је валидно питање које не би требало да звучи омаловажавајуће, већ да доведе до разумевања ситуације у нашој земљи. Како земља у којој црнце уче да мрзе белце а жене да мрзе мушкарце и чија историја се тумачи као прича о белачкој репресији може успешно да се суочи са кључним питањима нашег времена? Таква земља није у стању ни да их препозна. Стиче се утисак да је наша пропаст неизбежна.

СЛЕПИ, ГЛУПИ, ЗАДОЈЕНИ МРЖЊОМ
Политика идентитета се толико чврсто примила на универзитетима, у медијима, у свим врстама предметних области у државним школама (црначке студије, женске студије, расне студије, студије о америчким староседеоцима), као и у политици Демократске партије, да из сагледавања шире слике често изостаје реалност. Већина оног што у оквирима политике идентитета представља предмет осуде је просто производ историје, а не некаквих злих намера белих мушкараца. Некада је функција либералног прогресивизма била да се реформише наслеђе прошлости које је морално превазиђено. Али ова прогресивна агенда је замењена мржњом која је једнако погрешна и опасна као мржња на коју се жале либерални прогресивци. Дакле, имамо сукоб једне мржње са другом. Не баш обећавајућа ситуација.

Морамо се вратити на питање због чега се либерално-прогресивна левица без проблема сврстала са ратнохушкачким неоконзервативцима и војно-индустријским комплексом против председника Доналда Трампа, који је пре него што је блокиран намеравао да умањи – по све нас крајње опасне – тензије између САД и Русије, које су 24 године градили режими Клинтона, Џорџа В. Буша и Обаме? Ако сте заиста против насиља, због чега се противите првом председнику након Регана који жели да смањи ризик од нуклеарног конфликта?

Много пута сам поставио ово питање и никад нисам чуо одговор либерално-прогресивне левице. Можемо ли закључити да су ти људи неосвешћени и изгубљени у мржњи белих хетеросексуалних мушкараца, да их није брига и да желе да униште Трампа иако ће нас Пенс, његов заменик, увести у непобедиви рат са Русијом и Кином?

Због чега организације за заштиту животне средине ускачу у воз антитрампизма? Зар су несвесни последица нуклеарног рата за све врсте живота на Земљи?

sarlotsvil09Шта објашњава тоталну одвојеност од реалности унутар које Американци егзистирају? Ми би требало да будемо светски лидери. Како то можемо бити кад смо тако крајње и безнадежно слепи, глупи и задојени мржњом?

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ

 

Блог П. К. Робертса

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.