Menu
RSS

ЗАШТО ЈЕ БЕНОН ВАН БЕЛЕ КУЋЕ ОПАСНИЈИ ЗА МОЧВАРУ

trampbenon00ПЕПЕ ЕСКОБАР

Мочвара ће можда управљати политиком – али Брајтбарт герила неће узимати заробљенике

„Напуштам Белу кућу и одлазим у рат за Трампа против његових противника са Капитол Хила, из медија и корпоративне Америке“. То је рекао бивши главни стратег Беле куће Стив Бенон у телефонском разговору са човеком који је написао књигу о томе како је Бенон/Макијевели заправо покорио Белу кућу за Принца/Доналда Трампа.

Одмах пошто је протеран, Бенон је упозорио Белтвеј и свет „да је (Трампово) председниковање готово. Биће нешто друго, биће разних врста борби, биће добрих и лоших дана; али председниковање је готово.“ „Ново“ америчко председниковање је заправо потчињено тријади коју чине Пентагонови генерали, Трампова породица и Голдман Сакс/Волстрит (Мање регулатива! Ниже таксе! Киша новца, алелуја!).

Бенон додаје да наставља да држи руку на „револверу“: „Од Брајтбарта сам направио јебену машинерију. И сад се враћам назад. Уз знање које сада имам, та машинерија ће бити унапређена. Ми ћемо је унапредити“.

Дакле, лењинистички Макијавели напушта Мочвару да би радио у свом омиљеном окружењу – у џунгли. Очекујте неконтролисани хаос.

ЗАМКА ЗА ДЕМОКРАТЕ
Следе бујице објашњења због чега је Трамп понудио Бенона као жртвено јагње шакалима који круже око његовог уздрманог кабинета мада је Бенон рекао да је желео да буде отпуштен. Уосталом, нудио је оставку почетком августа. Игра је, међутим, далеко нијансиранија. Макијавелијева лојалност Принцу је несумњива, а Трампу је свакако више користан напољу.

Брајтбарт ће бити појачан до крајњих граница и имаће улогу џиновског мегафона који ће преносити рат између националистичког и „глобалистичког“ крила Беле куће. Главни експоненти „глобалиста“ су Џаред од Арабије (који жели да пацификује Блиски исток), његова жена Иванка Трамп (која се већ спрема за кандидатуру 2024); злокобни шеф Националног савета за безбедност Х. Р. Мекмастер и волтстриташ Гери Кон, шеф Националног економског савета.

Поред изабраних мета у Пентагону, Стејт департменту и Трезору, Брајтбарт ће без задршке ударити и по естаблишмент-републиканцима, бесним на председника који у њима види кривце за неуспех своје законодавне агенде.

Сада ће доћи до изношења смелих теза о томе како је Трамп идеолошки нихилиста, у којег је Макијавели Бенон уградио одређене вредности. Трамп је много више амерички националиста од Бенона. Оно што је добио од Макијавелија је мапа пута – за коју се испоставило да се практично не може применити.

Знајући да ће излетети и да нема шта да изгуби, Бенон је почео да ради на својој новој улози већ током чувеног интервјуа за Америкен проспект; то је био Бенонов начин да пошаље снажну поруку демократској (мисли се на присталице Демократске партије; прим. прев.) радничкој класи. Бенон у интервјуу истиче: „Што више демократе причају о политици идентитета, то боље. Желео бих да свакога дана причају о расизму. Све док је левица фокусирана на расу и идентитет, а ми на економски национализам, моћи ћемо да газимо демократе.

milerbenonТо је кључна реченица за разумевање последица Шарлотсвила. Демократе су упале у замку. Завладала је хистерија око нечег што је у суштини борба идентитета против класне политике. Сада је најважније пратити како ће – и да ли ће – Трамп, уз спољну помоћ Бенона, изаћи као победник, коначно овлашћен да имплементира политику економског национализма.

БЕНОН И СКАРАМУЧИ* ШОУ
Ради ли се о рату? Наравно. Већ је скициран план борбе. Бенону ће унутар Беле куће помагати Стивен Милер (на слици горе лево) – човек који је написао Трампов дистопијски инаугурациони говор о „америчкој кланици“ (American carnage).

Веома важно, два дана пре краја своје авантуре у Белој кући, Бенон је одржао састанак у трајању не мање од пет сати са кључним републиканским донатором милијардером Бобом Мерсером у његовој пространој резиденцији на Лонг Ајленду.

„Термонуклеарна“ политичка и медијска стратегија већ је усвојена. Такође, од кључне важности је што је Мерсер сутрадан вечерао са Трампом и изабраном групом високопрофилних републиканских донатора. Стога је верзија према којој је америчка „дубока држава“ – која сада de facto контролише Трампов мандат – заувек протерала Бенона међу „јаднике“ само делимично тачна. Мочвара ће можда управљати политиком – али Брајтбарт герила неће узимати заробљенике.

skaramuciТо може довести и до Трампу омиљеног новог ријалити програма. Да ли је неко за „Посматрање Мочваре“ са Беноном и Скарамучијем (на слици изнад)?

________
* Милијардера Ентонија Скарамучија, финансијера Републиканске странке, аутор назива надимком Муч (The Mooch), по којем је познат; прим. прев.

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ

 

Sputnik International

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.