Menu
RSS

ОДМЕТНУТИ ЕКС-КАНЦЕЛАР ИЗБОРНИ ПРОБЛЕМ ЗА ШУЛЦА

sredersulcТИМ ШПИГЛА*

Шулц је покушао да премости јаз наводећи да никад не би следио Шредеров пример, али додајући да је то „његова приватна ствар“

Био је то кратак разговор, не нарочито пријатан. Прошлог уторка, усред кампање, кандидат Социјалдемократске партије (SPD) позвао је на телефон бившег лидера странке Герхарда Шредера, последњег њеног члана који је успео да постане немачки канцелар. Недуго пре позива Шредер је потврдио Мартину Шулцу истинитост извештаја о његовој намери да се придружи надзорном одбору Росњефта, највеће руске нафтне компаније у већинском власништву државе. Пошто је једну ноћ размишљао, Шулц је хтео да свом истакнутом партијском колеги каже да нема нарочито позитивно мишљење о тој идеји. „Сматрам да је то погрешно“, рекао је Шулц Шредеру, који се у тренутку позива налазио у Кини. „Не мораш прихватити сваку пословну прилику која ти се отвори“.

Претходни дани за Шулца нису били лаки. Његова партија недељама у јавним анкетама доста заостаје за конзервативцима, само месец дана пре него што ће Немци изаћи на биралишта да гласају за нови састав парламента. Последње што је Шулц желео је ударац од неког из сопствене партије. Сада је, међутим, Шредерова намера да прихвати додатни посао у руској државној компанији – који би му донео 500.000 долара годишње – СПД суочила са фундаменталним питањем: да ли је време да се партија дистанцира од свог бившег лидера? И, ако јесте, колико далеко да се дистанцира?

Вести тешко да су могле бити горе за Шулца. Пре само шест недеља Шредер је бурно поздрављен на страначкој конвенцији када је уверавао окупљене делегате да још увек могу да „постану најјача партија“ ове јесени. Сада, међутим, човек од којег је партија очекивала помоћ у кампањи постао је утег око њеног врата.

Шредерова позиција у конзорцијуму гасовода Северни ток, којем се придружио убрзо након изборног пораза од канцеларке Ангеле Меркел 2005. године, већ тада је ставила његову партију у тешку позицију. Чињеница да сада намерава да постане кључни извршни директор Росњефта чини ситуацију још тежом. То није тек још једна у дугачком низу компанија које припадају Кремљу. Она је срце руске моћи и послује са људима попут сиријског аутократе Башара ел Асада, а кредитира лидере попут венецуеланског председника Николаса Мадура. Уколико Шредер прихвати посао који је рекао да хоће, не само да ће постати извршни директор у милости и немилости Москве већ и члан руских високих кругова у којима се доносе одлуке, још блискији руском председнику Владимиру Путину него што је данас.

ОПАДАЈУЋА КАМПАЊА
Да ли би из тог седла бивши лидер SPD користио своју партију за провођење интереса Кремља? То питање, које многи тренутно постављају, последња је ствар која је Шулцу требала у његовој већ опадајућој кампањи. Одвукло је пажњу са дебате о социјалној правди коју су социјалдемократе намеравале да покрену пред изборе. То је такође траћење времена које партија нема, као и ветар у леђа бирачима који верују да се политика на крају искључиво своди на добит самих политичара. Шредеров посао пружа „неколико мета за нападе, посебно ако се узме у обзир украјинска крза“, наводи Гезина Швон, некадашња кандидаткиња SPD за председника Немачке. Многи чланови партије се питају због чега је Шредер одлучио да објави вест баш сада. „Шест недеља пре избора? Како је то могуће?“, пита се она. Али сама партија зна одговор. Шредер је Шредер – он је непредвидив.

srederputinУспевши да се пробије од самог дна до самог врха, Шредер је одувек био фасциниран светом моћи и утицаја. Због детињства проведеног у сиромаштву, заљубио се у симболе богаства, попут луксузних цигара, скупоцених вина и Бриони одела. Истовремено, Шредер је био провокативан политичар који се није склањао од конфликта и који је уживао у кршењу табуа. Као канцелар Социјалдемократске партије направио је дубоке резове у социјалном систему и задржао Немачку ван ирачког рата, насупрот вољи САД. Кад је изгубио изборе 2005. године, не губећи време је преузео позицију у Гаспрому, што је потез који је сматрао актом побуне. То није било противзаконито, али јесте неукусно, посебно јер је Шредер са позиције канцелара доносио одлуке које су ишле у корист тој компанији.

Шредер никада није желео да буде умудрени, свезнајући старији државник попут Хелмута Шмита. Чак је мрзео назив „бивши канцелар“ јер му је звучало као да је „напола мртав“. Уместо тога, желео је да се након губитка политичке моћи баци на склапање великих пословних споразума или барем на утирање пута за њихово остварење.

Верује се да је Шредер имао утицаја у продаји неколико затворених бродоградилишта у Визмару и Ростоку, које је пре неколико година купио руски бизнисмен Виталиј Јусуфов, шеф московске канцеларије Северног тога. Јусуфов, тада 29-годишњак, био је одговоран за вођење записника кад год би се Шредер у седишту компаније састао са генералним директором Гаспрома Алексејом Милером. Платио је 46 милиона евра за бродоградилишне компаније, а 2016. године их је продао за више од 230 милиона евра. Више него петоструко увећање вредности – није лоше.

ИЗДРЖЉИВ ЧОВЕК
Шредерова укљученост у Северни ток такође се показала успешном, барем за немачке и руске компаније које учествују у пројекту. Убрзо је око 60 одсто природног гаса који конзумира Немачка долазило кроз цевовод који припада том конзорцијуму, упркос великом европском противљењу пројекту од стране италијанске владе и готово свих источних чланице ЕУ.

Међутим, бивши канцелар показао се вештим у спречавању све већих критика пројекта. Он би се састајао са немачким политичарима у луксузним берлинским ресторанима и тражио услуге у Бриселу од председника Европске комисије Жан-Клода Јункера или надлежног комисионара Ариаса Кањетеа.

Што је најважније, био је успешан у обезбеђивању подршке немачке владе, делимично и уз помоћ својих бивших политичких савезника из SPD. „Северни ток је у немачком интересу“, поручује Зигмар Габријел – који је до почетка ове године био председник СПД – са позиције министра економије. „О том питању постоји сагласност између мене и канцеларке“.

sredersevernitokЗбог тога не чуди што Путин од тада ласка Шредеру, називајући га „издржљивим човеком“ – човеком кога ретко шта може да потресе, укључујући и раширене критике његових блиских веза са руским председником. Узевши све то у обзир, Шредерова недавна промоција није изненадила никога. У мају се бивши канцелар придружио шефу Росњефта Игору Сечину у великом отварању новог представништва компаније у срцу Берлина. Било је ту пољубаца и загрљаја за пословне партнере и острига за госте.

МОСКОВСКИ ДАРТ ВЕЈДЕР
„Спорадично је било могуће приметити колико је близак тај однос“, наводи извор који је био присутан догађају. Росњефт је заинтересован за уплив на немачко тржиште рафинерије и бензинских пумпи и у наредним годинама планира да у Немачку инвестира око 600 милиона евра, од чега је део намењен и гасоводу Дружба (Пријатељство) у јужној Немачкој.

Шредер ће својом глобалном мрежом политичких контаката помоћи шефу компаније Сечину, који се сматра другим најмоћнијим човеком у Русији, одмах после Путина. Он је један од најважнијих чланова такозване „силовичке мреже“, екипе чија је моћ у земљи расла заједно са успоном бившег КГБ агента Путина.

Сечин има репутацију немилосрдног човека и у Москви га називају Дартом Вејдером, „принцом таме“ из Звезданих ратова. Претворио је Росњефт у највећег државног произвођача нафте на свету, апсорбујући најважније делове концерна Јукос. Империја компаније која је припадала бившем олигарху Михаилу Ходорковском постала је доступна након што је власник затворен а његова имовина заплењена.

Недавно се Сечин нашао на насловним странама због оптужби за умешаност у проницљиви план о свргавању бившег министра економије Алексеја Уљукајева. Уљукајев се усудио да доведе у питање мултимилијардски споразум Росњефта.

putinsecinp00Чак и међу лидерима немачке индустрије Шредерове пословне везе тако сумњивих акредитива сматрају се погрешним. Они мисле да Шредер не чини себи услугу везујући се за компанију која је у тој мери повезана са политиком. То ће бити велики ударац његовој репутацији у Немачкој.

ПРОБЛЕМАТИЧНЕ ВЕЗЕ
Многи чланови SPD су такође запрепашћени. Лидери партије су сасвим свесни да ће се Шредерове сумњиве везе са Кремљом лоше одразити на SPD ако се партија не дистанцира од бившег канцелара. Истовремено, у SPD страхују и да би отворени сукоб могао донети више штете него користи.

Почетком прошле седмице Шулц је покушао да премости јаз наводећи да никад не би следио Шредеров пример, али додајући да је то „његова приватна ствар“. Додао је да у том тренутку нема ништа више да каже на ту тему. Предност ове изјаве је у томе што ће Шулц још увек моћи да погледа Шредера у очи. Али то га отвара за критике да није довољно јасно осудио Шредерове проблематичне везе са Путином.

Конзервативни политичари су реаговали брзо. У интервјуу за високотиражни Билд  у понедељак канцеларка Ангела Меркел поручује да Шредеров пристанак да преузме посао сматра „неприхватљивим“, посебно што је Росњефт једна од компанија којима је ЕУ увела санкције због руског илегалног упада у Украјину.

У међувремену, Норберт Ротген, спољнополитички експерт Меркелине Хришћанско-демократске уније, оптужио је Шулца за „слабо лидерство“ поводом ситуације са Шредером. Манфред Вебер, шеф конзервативне Европске народне партије у Европском парламенту и члан Хришћанско-социјалне уније, сестринске партије CDU из Баварске, такође је био гласан у критикама Шулца. Шредерово учешће, наводи он, требало би да увери и последње скептике да Северни ток и Росњефт нису просто пословни подухвати, већ компаније које за Кремљ обављају политичке задатке.

Гунтер Крингс (CDU), парламентарни државни секретар Министарства унутрашњих послова (парламентарни државни секретари у немачком политичком систему помажу министрима да обављају своје дужности; прим. прев.), наводи: „Нема тог периода чекања који је довољно дуг да оправда учешће у гнусном Путиновом систему. Такве понуде просто треба да буду одбијене“.

Чланови SPD ипак су се уздржали од критика свог некадашњег лидера. Спољнополитички експерт SPD Дагмар Фрајтаг наводи како верује „да је у овим тешким временима добро ако неко још увек има поуздане везе са Путином“. Али додаје да „сасвим сигурно не морате да прихватите посао у једној од најважнијих државних компанија у Русији“.

ШРЕДЕР У ПРЕДИЗБОРНОЈ КАМПАЊИ
Најјаснија критика Шредера долази од политичарке SPD Гесине Шван: „Не могу то да разумем“, наводи Шванова, коју је Шредер некад именовао за социјалдемократског кандидата за председника Немачке. „Заиста бих волела да није прихватио овај задатак“. Из етичких разлога је „увек проблематично кад се политичари након каријере окрену пословном свету“, сматра Шванова. „Чак и његова позиција у Северном току представља спорно коришћење политичке моћи“.

Отворено говори и о дилеми са којом се њена партија сада суочава. „Не можемо га се просто одрећи. То би било као брисање прошлости. Тако нешто никад не упали“.

У међувремену је Шулц интензивирао своје критике Шредерових пословних активности у Русији. Шеф SPD разуме да га је Шредер гурнуо у немогућу позицију. Али бивши канцелар је отежао живот и другим социјалдемократама, попут министра спољних послова Зигмара Габријела. Пре само неколико недеља Габријел је вечерао са Шредером и Путином у резиденцији руског председника на Балтичком мору. Може ли Габријел наставити да тако слободно користи предности Шредерових контаката у Москви?

sredertajmКандидати SPD за немачки парламент који су планирали наступе у кампањи са Шредером сада су се такође нашли у неугодној позицији. Крајем августа Шредер би требало да се са послаником Ларсом Клингбејлом појави у Ротенбургу, граду у Доњој Саксонији. Убрзо након тога имаће наступ са бившим генералним секретаром SPD Јасмином Фахимијем у Хановеру. Ако они откажу своје наступе са Шредером, то би могло да подгреје дебату. Али, ако се Шредер појави као што је планирано, његов посао у Росњефту прети да засени све остало.

Што се тиче Клингбејла, он није забринут: „Радујем се његовој посети. Разговараћемо о свему“

* MELANIE AMANN / CHRISTINA HEBEL / GUNTER LATSCH / VEIT MEDICK / PETER MÜLLER / MICHAEL SAUGA

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ

 

Spiegel Online

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.