Menu
RSS

СМРТОНОСНОМ РАТУ КУЋЕ САУДА НЕ ВИДИ СЕ КРАЈ

jemen02САЛМАН РАФИ ШЕЈК

Стратегија рата преко прокси група објашњава најаве Мухамеда бин Салмана да је Краљевина спремна да се повуче из Јемена

Иако траје већ три године, саудијска кампања у Јемену далеко је од готове, а о њеним последицама не треба трошити речи. Ако је ратна кампања Куће Сауда нешто урадила, онда је то уништење Јемена и изазивање једне од најтежих хуманитарних катастрофа у историји. Упркос томе, овој кампањи – познатој по томе што прави мало или нимало разлике између бораца и цивила, деце и старијих, мушкараца и жена – не назире се крај. Последњи ваздушни удари краљевине у којима су страдала деца и накнадно изражавање жаљења због тог губитка само показују колико је та ратна операција постала нехумана. Све је сведено на једно једноставно изражавање жаљења, које није ништа друго него лицемерно признање да је кампања од самог почетка само сејала смрт. Хоће ли самопроглашени и самохвалисави „браниоци“ људских права и демократије са Запада осигурати да се ова кампања заврши и да Саудијска Арабија стави ногу на кочницу? Тешко, јер они профитирају од продаје оружја којим се води овај сукоб.

Будући да се у Јемену воде интензивне борбе, мир не делује ништа ближе него пре пар месеци, кад је договорено примирје између зараћених страна. Као што сам тада указао у једном од својих текстова за NEO (New Eastern Outlook), не може бити мира у Јемену све док се САД понашају као саудијски спасилац и снабдевач милијарде долара вредног оружја. Мир, као што се и очекивало, није се одржао и рат је настављен несмањеним интензитетом. И трајаће све док краљевина не буде у стању да победи.

ПОБЕДА КРАЉЕВИНЕ НИЈЕ НА ВИДИКУ
Ипак, реалност на терену указује да победа Краљевине, упркос супериорној војној сили и подршци САД и арапских савезника, није на видику. Поверљиви извештај УН открио је да се Саудијска Арабија дебело насукала. Судећи по ономе што смо могли да прочитамо о садржају тог документа, „стратешка ваздушна кампања коалиције на челу са Саудијском Арабијом има мало оперативног или тактичког утицаја на дешавања на терену и само додатно учвршћује грађански отпор“. Што се тиче позиције међународно признате јеменске владе, извештај наводи да је неколико министара формирало паралелну администрацију у Јужном Јемену, што је директна претња Хадију, кога су претходно добро уздрмали Салех (бивши председник Северног Јемена; прим. прев.) и Хути (Хутији, Хусити). Ново тело које је основано на југу Јемена (названо Јужни транзициони савет) има велику подршку војске и представља директну претњу Хадију. Чак је у стању и да га обори изнутра.

jemenmapa2017Ово, међутим, није навело Кућу Сауда да аутоматски ојача позицију својих савезника. Напротив, делују задовољно увлачењем „краља са југа“ у своју борбу против Хута са циљем да се порази такозвани „техерански пројекат“. Посета шефа савета Адароус ал Зубадија Саудијској Арабији, Уједињеним Арапским Емиратима и Египту није само потврдила његов савезнички статус у Краљевини већ је и његове политичке и идеолошке склоности добрим делом ускладила са онима које испољава саудијска коалиција. Ипак, иако су саудијци у Зубадију можда пронашли новог савезника, мало је вероватно да ће на њега моћи да се ослоне да реорганизује њихову стратешку кампању и тотални неуспех претвори у успех. Разлога за то има много.

На пример, упркос вестима о расколу између Салехових снага и Хута и упркос саудијско-арабијском заузимању Моке, савез Хута и Салеха још увек контролише исти обим територије као и пре годину дана и преко 80 одсто популације Јемена. САД, главни савезник краљевине, уздржале су се од директних напада на Хуте и Салехове снаге, остављајући Краљевини да сама води кампању. Ово, међутим, не значи да САД нису умешане у Јемен. Не само да Вашингтон краљевини продаје оружје које се користи у Јемену и тако зарађује милијарде већ и изводи дроновске нападе на јеменску Ал Каиду. Заправо су у првој половини 2017. амерички авиони и дронови извели преко 100 ваздушних операција, што је за 30 више него прошле године. Ово директно доприноси додатном погоршању стања у Јемену. УН већ истражују да ли су амерички авиони гађали цивиле и да ли колатералне жртве доприносе ширењу побуњеничког покрета и осталих милиција. Ти покрети се у сваком случају шире.

ДИСТАНЦИРАЊЕ КРАЉЕВИНЕ
Иако тек треба да видимо како ће се одвијати истрага, већ је постало прилично очигледно да су процеси, акције и политика којима управља Саудијска Арабија више од било чега другог допринели ширењу насилних милиција у Јемену, које краљевина покушава да искористи као посредничку војску за остварење циљева које њена регуларна војска није успела да оствари. Уједињени Арапски Емирати су наводно финансирали и обучавали бројне локалне безбедносне снаге, укључујући и Снаге појаса безбедности и Хадрами елитне снаге, основане са циљем да се упути изазов Ал Каидиној јеменској војној бази. „Ауторитет легитимне владе такође угрожава и ширење наоружаних група, од којих многе имају директну подршку Саудијске Арабије или УАЕ“, наводи се у извештају УН и додаје да „коришћење посредничких (прокси) снага које делују ван владине хијерархијске структуре доводи до одсуства одговорности за тешке повреде међународног права које би се могле карактерисати као ратни злочини“.

Дакле, краљевина и њени савезници распирују насиље због додатне дестабилизације Јемена и због одржања легитимности објашњења о узроцима директне и индиректне интервенције. Бомбардовања и изражавање жаљења тешко да ће довести до окончања озбиљне хуманитарне кризе. Барем тренутне акције краљевине не указују на такав расплет.

muhamedbinsalman11Напротив, утисак је да Саудијска Арабија жели да игра на дуге стазе, стварајући тампон зону унутар Јемена, како се примећује у извештају УН. Стратегија је јасна – убацујући милиције које финансирају и обучавају, краљевина и њени савезници се наизглед делимично дистанцирају од конфликта и прелазе на индиректно контролисање ситуације, које је за њих релативно јефтино. Нова стратегија ширења прокси група савршено објашњава извештаје према којима је крунски принц Саудијске Арабије Мухамед бин Салман пренео америчким званичницима да је краљевина спремна да се повуче. То повлачење, које би тек требало да се догоди, неће окончати рат, само ће променити његов правац, додатно олакшати бреме одговорности и учинити га још смртоноснијим за Јеменце.

Салман Рафи Шејк је стручњак за међународне односе и унутрашња и спољна питања Пакистана

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ

 

New Eastern Outlook

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.