Menu
RSS

ДВЕ ПОЛИТИКЕ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ

trampsaudi02ВИКТОР МИХИН

Поређење политика Русије и САД према С. Арабији показује која земља напредује, а која само пумпа друге земље оружјем

У последње време у САД се најжешћа дебата води о катастрофалним последицама урагана Харви и Ирма и неспособности администрације да стварно помогне угроженим Американцима. Али изненада се појавила друга тема која се тиче не само Американаца већ и целог света. Доналд Трамп је неочекивано политички „сазрео“ и почео да прича о правим патронима тероризма на Блиском истоку.

Као и увек, председник САД је – на заједничкој конференцији за новинаре са емиром Кувајта Сабахом ал Ахменом ал Џамером ал Сабахом – категорички изјавио да је актуелни конфликт између земаља Персијског залива и Катара избио због тога што велики број држава региона активно финансира терористичке организације: „Проблеми са Катаром почињу због масовног финансирања тероризма од стране великог броја земаља. То мора бити заустављено“. Емир Кувајта додао је да дипломатско решење за проблем постоји и да ће бити нађено када се седне за преговарачки сто. Као што је познато, почетком јуна ове године Саудијска Арабија, УАЕ, Бахреин и Египат прекинули су дипломатске односе и обуставили сву комуникацију са Катаром, оптужујући га за подржавање тероризма и мешање у њихове унутрашње послове.

Другим речима, Трамп је тек сад открио оно што свет зна већ дуже време. Светски медији су у више наврата писали да се кланица у Сирији догађа због тога што Катар и други конзервативни режими Персијског залива финансирају и војно подржавају терористе. Довољно је посетити било коју џамију у овим државама и видећете велике кутије на којима стоји апел: „Помозите нашој браћи у иностранству“. Сваки муслиман верује да је његова дужност да тамо остави барем једну новчаницу. Међутим, не би требало да се заваравамо – главни дародавци терориста су такозвани јавни фондови и државне структуре. Том огромном количином новца купују се америчко оружје и америчке униформе, а велике количине америчких долара одлазе на исплату плата терористима. Као што је речено, створени су сви услови да се поцепа Сиријска Арапска Република. На пример, новинари ових арапских земаља не називају терористима људе који сеју смрт и уништење по античкој Сирији само зато што се боре против легитимно изабраног председника Башара ал Асада.

БИЗАРНИ АРАПСКИ ПОКЛОНИ ЗА ТРАМПА
Ван сваке сумње је да би иста судбина дочекала и сиријски народ да му Русија и њене Ваздушно-космичке снаге нису помогле и преокренуле ток догађаја. За последицу имамо то да чак и амерички председник данас јасно говори ко финансира терористе и ко дестабилизује ситуацију у том делу света. Све ове „тајне Мадридског суда“ сада су откривене због конфликта Катара и Саудијске Арабије, коју следи велики број сателитских држава. Све оно што су ове земље држале у тајности сада излази на светлост дана.

Грађански рат у Сирији одавно би био завршен да није било спољног мешања конзервативних заливских режима, којима су асистирали Американци. Појавиле су се информације да америчка војска убрзано склања велики број Даешових командира из Деир Езора како би могла да их искористи на другој локацији, нарочито у Авганистану.

putinsalman01Наравно, било би глупо помислити да амерички председник раније није знао ништа о томе ко стоји иза терориста. Али он је ћутао неко време јер је, баш као и његов претходник, у правом смислу речи купљен од богатих арапских режима. Довољно је сетити се његове прве иностране посете, која се (из неког разлога?!) одиграла у Саудијској Арабији, где је уз краљевске почасти поздрављен као „амерички демократа“, што се Доналду Трампу веома допало. Ријад је просто купио пристанак америчког председника да му прогледа кроз прсте за све што Саудијци раде на Блиском истоку. Током званичне посете председника САД Саудијској Арабији потписани су уговори укупне вредности 350 милијарди долара. То укључује и споразум о снадбевању наоружањем у вредности 110 милијарди долара, који је Бела кућа описала као највећи у историји САД. То је био одлучан заокрет политике Вашингтона, јер јер влада Барака Обаме претходно потписала декрет којим је блокирала испоруке неких врста наоружања због смрти цивила у Јемену.

Осим тога, краљ Саудијске Арабије лично је Доналду Трампу уручио 83 скупоцена поклона, укључујући и његов портрет. Портал Дејли мејл пренео је да су милијардеру поклоњене и крзнене рукавице направљене од коже тигра и гепарда, као и кама од чистог сребра са дршком од драгог камења. Такође је добио неколико мачева, бодеже, кожну муницију, држаче и футроле, четири кутије позлаћених кованица и златну медаљу са сертификатом. Пре „демократског“ Доналда Трампа ниједан амерички председник никада није добио толико краљевских поклона. Скроз је природно да након тако великодушне „напојнице“ амерички председник у потпуности затвори очи и заборави на људска и друга права цивила у Јемену, укључујући и важење међународног права за Ријад и његовог краља Салмана бин Абдулазиса ал Сауда.

РУСКИ НАСТУП У С. АРАБИЈИ
Али, као што је познато, „Исток је деликатан посао“. По други пут су се појавиле гласине да ће саудијски краљ (ако буде доброг здравља) у октобру посетити Москву. Катарска дипломатска криза, разлике између арапских земаља и Ирана и рат у Јемену навели су Русију да своју политику на Блиском истоку пребаци у већу брзину. Поред тога, земље региона су дубоко умешане у сукобе у Сирији, Ираку и Либији. С обзиром да је Саудијска Арабија један од кључних играча у региону, посвећена јој је посебна пажња.

Саудијска Арабија је једна од многих арапских земаља која – у позадини успеха руских Ваздушно-космичких снага у Сирији – настоји да оствари војну сарадњу са Русијом. У јулу су Москва и Ријад постигли договор о снадбевању оружјем вредан само три и по милијарде америчких долара (са САД је вредност износила 350 милијарди). Очекује се да ће споразум бити закључен током посете краља Салмана.

Пре годину дана, две земље готово да нису имале дијалог о енергетским питањима. Од тада су учињени заједнички напори да се додатно смањи производња нафте како би се подстакао раст цене. Данас оне координишу своју нафтну политику, а најављено је и да Русија и Саудијска Арабија разматрају могућност експанзије ОПЕК. Нафтни министри две земље сада одржавају блиске и интезивне контакте. Руска нафтна компаније Татњефт нагласила је да је отворена за сарадњу са Саудијском Арабијом. Друга руска нафтна компанија, Росњефт, изразила је интересовање за куповину деоница саудијског нафтног гиганта Сауди Арамко у склопу његове приватизације следеће године. Током преговора на Међународном економском форуму у Санкт Петербругу две стране су се договориле да оснују заједнички енергетски инвестициони фонд.

Русија и Саудијска Арабија ће бити у могућности да покрећу заједничке пројекте у петрохемијској индустрији, укључујући област обновљиве енергије и технологија за производњу течног природног гаса. Саудијска Арабија ће такође размотрити учешће у пројектима повезаним са производњом арктичког LNG. Сауди Арамко је одувек био активан у гасном сектору, будући да је већ сада велики произвођач гаса. Компанија намерава да у будућности користи гас из шкриљаца, а прве количине се очекују у периоду 2020-2021.

Дугорочни развојни план Саудијске Арабије, који је већ покренут под називом „Визија 2030“, требало би да омогући краљевини да се од економије зависне од нафтних прихода помери ка модерној диверсификованој економији, као и да ојача војне капацитете, што ће јој олакшати вођење независне спољне политике. У том контексту Русија је партнер у далекосежном и амбициозном плану краљевине, а потенцијал за развој билатералних односа је прилично интересантан.

trampsaudi09Поређење политика Русије и САД према Саудијској Арабији јасно показује која земља напредује, узимајући у обзир интересе друге стране и јачајући политичке и економске потенцијале држава Персијског залива, а која је само заинтересована за пумпање других земаља оружјем, водећи се искључиво сопственим интересима, што је позиција коју Вашингтон отворено демонстрира.

Аутор је дописни члан Руске академије природних наука

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ

 

New Eastern Outlook

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.