Menu
RSS

ТРАМПОВ АМЕРИЧКИ ДЕГОЛИЗАМ

trampun04ПАТРИК БЈУКЕНЕН

Преобликовање свих земаља по нашем калупу могло би се сматрати јединственом америчком формом моралног империјализма

Ако амерички председник назове противника „ракеташом... на самоубилачкој мисији“ и упозори његову нацију да би могла бити „тотално уништена“, друге тачке његовог говора неминовно ће се се изгубити. Нажалост, јер у Трамповом говору остао је закопан звучни позив на одбацивање транснационализма и враћање свету суверених националних држава које чувају своју независност и јединствене идентитете.

Западни човек учествује у овој препирци откад је Вудро Вилсон објавио да ће се Америка борити у Великом рату не због себичних интереса, већ „да учини свет безбедним за демократију“. Наши империјалистички савезници – Британија, Француска, Русија и Јапан – ово су сматрали самоправедничким глупостима и наставили да цепају Немачку, Аустрију, Мађарску и Отоманску Империју, наслађујући се њиховим колонијама.

После Другог светског рата, Жан Моне, отац Европске уније, желео је да европске земље жртвују свој суверенитет и формирају федералну заједницу попут САД. Европске земље би полако потонуле и расформирале се у јединственом државном уређењу које би значило велики корак напред ка светској влади, односно „Парламенту човека, федерацији света“ Алфреда Тенисона.

Шарл де Гол је предводио отпор томе, позивајући на „Европу националних држава од Атлантика до Урала“. Током 50 година деголисти су били у константном повлачењу. Посебно су Немци због своје прошлости деловали као да желе да изгубе свој идентитет и нестану у новој Европи. Данас Де Голова визија добија на снази.

ТРАМПОВА ИДЕЈА ПАТРИОТИЗМА
„Не очекујемо да различите земље деле исту културу, традицију или чак систем владавине“, рекао је Трамп у УН. „Снажне суверене државе, дозволите разним земљама са различитим вредностима, културама и сновима не само да коегзистирају већ да са вама раде раме уз раме на бази обостраног поштовања. (...) Ми у Америци не желимо да намећемо наш начин живота било коме, већ да допустимо да он буде светлећи пример свима.“

Превод: Ми, Американци, створили смо нешто јединствено у историји. Али не инсистирамо на томе да би требало да ми будемо модел човечанству. Неке друге од 190 држава су се развијале на различите начине, због различитих култура, историја и традиција. Можда ћемо одбити да прихватимо њихове вредности, али немамо Богом дано право да им намећемо своје.

Тешко је помирити Трампово веровање у самоопредељење са Националном задужбином за демократију, чији разлог постојања је мешање у политику других земаља и њено обликовање по нашем моделу.

Трампова идеја патриотизма има дубоке корене у америчкој прошлости. Након што су пропали устанци против краљевских породица у Европи из 1848. године, Лајош Кошут је дошао у САД да тражи помоћ за мађарску демократију. Био је топло дочекан и поздрављен од државног секретара Данијела Вебстера.

niksondegolАли председник Хенри Клеј, остајући веран Вашингтоновом опроштајном говору, посаветовао је Кошута:

„Далеко боље за нас, Мађарску и саму идеју слободе је да се придржавамо нашег мудрог, пацифичког система и избегавамо удаљене европске ратове. Требало би да са западне обале светлошћу нашег фењера осветљавамо пут свим народима, а не да ризикујемо његово потпуно гашење у рушевинама посрнулих или посрћућих република у Европи“.

Клејев ехо чуо се током Трамповог обраћања у УН: „У спољним односима обнављамо основни принцип суверенитета. Прва дужност наше владе је служење народу..., служење његовим потребама, обезбеђивање његове сигурности, чување његових права и одбрана његових вредности“.

Служећи се цитатом Џона Квинсија Адамса, Трамп поручује да наша мисија није да „идемо уоколо у потрази за чудовиштима, која би требало уништити“, већ да „ставимо Америку на прво место“. Он одбацује Нови светски поредак Буша Првог, демократске крсташке походе неокона из ере Буша Другог и Обамине глобалистичке којештарије (globaloney).

МИСИЈА СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА
Трампова реторика наговештава намеру, а акција се види из директиве Рекса Тилерсона Стејт департменту да поново напишу поруку о својој мисији – и избаце део о демократизацији света. Садашња верзија гласи: „Мисија Стејт департмента је да обликује и одржи миран, просперитетан, правичан и демократски свет“. Тилерсон би требало да изгура своје. Јер Америка нема божанску мисију да демократизује човечанство. А обесна идеја да има узрок је свих ратова и катастрофа који су у последње време оптеретили Републику.

Ако се не излечимо од ове интервенционистичке зависности, она ће уништити нашу Републику. Кад смо то одбацили нашег Бога и обожили демократију? И да ли су америчке вредности 21. века заиста универзалне вредности? Да ли би све државе требало да прихвате истополне бракове, право на абортус и одвајање цркве и државе, које би подразумевало овдашњу интерпретацију која се огледа у паганизацији јавног образовања и државних установа?

Ако су слобода говора и медија код нас произвели масовну културу која личи на отворену канализацију и политику клеветања и пакости, због чега бисмо настојали да то намећемо другим народима?

tramplinkolnИстицање да је мисија Стејт департмента преобликовање свих земаља по нашем калупу могло би се сматрати јединственом америчком формом моралног империјализм.
 
Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ

 

Patrick J. Buchanan – Official Website

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.