Menu
RSS

ИЗРАЕЛСКА УЛОГА У ДОЛАЗЕЋОЈ КАТАСТРОФИ

dzonatanspajerФИЛ БАТЛЕР

Крајње је време да се ционистичке аутократе суоче са последицама. Алтернатива је катаклизма

Чланком Џонатана Спајера (на слици изнад) у Форин полисију коначно је испао костур из ормара Арапског пролећа. Израел води рат за тоталну доминацију на Блиском истоку и, судећи према овом вишем истраживачу Центра за глобална истраживања међународних односа (Рубин центар) и колумнисти Јерусалим поста из Тел Авива, намерава да се активира у Сирији како би се супротставио Ирану.

Све што могу рећи је следеће: Ако је директор једног од израелских центара за истраживање лоцираних у Интердисциплинарном центру (IDC) у праву, онда би Армагедон могао бити одмах иза угла. Већ месецима моја истраживања и извештаји о Сирији и другим кризама врте се око улоге Израела у међународним односима. Чини се да ће након овог открића коначно пасти маске по питању улоге Израела у подстрекивању криза. Састанак Бибија и Трампа у Вашингтону, улога AIPAC у лобирању за санкције Русији, Ирану и Северној Кореји и провокативна геостратешка улога коју игра Нетанијахуова влада докази су одговорности ове мале земље за хаос на Блиском истоку. Спајер наводи:

„Израелски званичници сматрају да Иран остварује свој циљ о доминацији на Блиском истоку, па се мобилишу како би се супротставили регионалном престројавању које ће потенцијално уследити“.

Не могу да одлучим који аспект је више застрашујући. Очигледна је чињеница да главни израелски аналитичари више не маре за став јавности или могућност да Израел употреби нуклеарно оружје против Ирана. Чланак у Форин полисију такође открива израелски мотиве за изазивање међународних инцидената. На пример, о првој психотичној епизоди САД у вези са хемијским оружјем које је Асадова влада наводно користила против свог народа. Тај „страх од оружја“ није имао никакве везе са Сиријцима. Спајер се посебно осврће на израелске војне акције против фабрика за производњу хемијског оружја у Масјафу. Будимо искрени, Израел не предузима мисије зарад спасавања угрожених Арапа. Али акутни проблем израелског режима више није Асад. Будући да је сиријска војска, уз руску и иранску помоћ, готово збрисала ISIS, Тел Авив брине какав ће бити исход сиријског хаоса и шта ће бити са њиховом Голанском висоравни. У Форин полисију се даље наводи:

„Иранске снаге сада се налазе близу, односно у непосредном суседству дела Голанске висоравни који контролише Израел и прелаза Кунтејра, који га раздваја од територије коју контролише Сирија. Израел је током сиријског рата приметио жељу дела Иранаца и њиховог клијентелистичког покрета Хезболах да ову област претворе у други фронт активне конфронтације са израелском државом поред оног у јужном Либану.“

ИЗЛАГАЊЕ ИЗРАЕЛСКЕ СТРАТЕГИЈЕ
Израелски стручњак потом тврди како „Сирија данас тешко да постоји“, па Иран и Русију назива „господарима“ те ратом разорене земље. Чланак Форин полисија недвосмислено указује на размишљање и стратегију Израела у односу према суседним не само непријатељима него и савезницима премда аутор није намеравао то да уради. Наводећи чега се Израел највише плаши и уверљиво набрајајући потенцијалне геополитичке и војне контрапотезе Тел Авива, Спајер одаје стварне намере Израела. О израелској сарадњи са побуњеницима у Сирији пише следеће:

„Израел је развио прагматичне пословне односе са локалним побуњеничким групама (као што је рецимо Фурсан ал Џулан), које у овом тренутку још увек контролишу већи део границе. Ова сарадња се фокусира на третман рањених бораца и цивила и пружање хуманитарне и финансијске помоћи. Вероватно је било и обавештајне сарадње иако за сада нема доказа о директном снадбевању оружјем или директном ангажману израелских снага у корист побуњеника“.

izraelgolanКоначно, проучавајући извештаје и пропаганду сајта Рубиновог центра, долазите до закључка да ова израелска група није искључиво регионално фокусирана. Прво, тамо наилазимо на нашег Спајера фокусираног на Украјину и јеврејску заједницу у тој земљи у чланку за Јерусалим пост у којем проруске фракције приказује као нацисте. Осим тога, занимљиво је да су Кавказ и Грузија обрађени до детаља. Прича Махира Калифа Задеха (ветерана мисије ОЕБС на Косову 1999) из септембра 2014. названа Јужни Кавказ: Обамин неуспешни руски „рестарт“ и Путинова доктрина у пракси одаје израелску геостратегију у срцу те нешто удаљеније катастрофе (calamity). Прагматична особа би овде могла поставити питање да ли је Израел био против рестарта америчко-руских односа, што даље води до питања „ко“ стоји иза актуелног раскола Истока и Запада. Цитирамо извештај:

„Од 2009. САД под председником Бараком Обамом настоје да воде политику 'руског рестарта', обећавајући свежи почетак претходно затегнутих односа. Ипак, ова политика није унапредила америчке интересе, посебно у региону Јужног Кавказа, који је стратешки важан за израелску и америчку политику на ширем Блиском истоку и постсовјетском простору“.

СПОРАЗУМ ВЕКА
Овај извештај азербејџанског стручњака дотиче се „енергетске безбедности“ САД и Израела, која такође открива кључни катализатор кризе у овим регионима. Немамо тако често прилику да читамо или слушамо о такозваном Споразуму века између Азербејџана и нафтних тешкаша са Запада, али следећи цитат то питање ставља у одговарајући оквир:

„Откриће нафтних поља Азери, Чираг и Гунешли у региону озбиљно је подстакло америчку политику и дипломатију да ту област претворе у важан извор неблискоисточне енергије. Огромне нафтне и гасне резерве у Азерију такође покрећу питање енергетских транспортних рута којима би се заобишла Русија“.

Заобилазећи Русију и Иран, одузимајући Сирији улогу капије за доставу енергената, уништавајући било какав знак отпора израелској моћи у региону, учвршћујући америчку доминацију у глобалним схемама – ови споразуми и стратегије откривају договоре који су створили масовне кризе. А ционисти који владају Израелом су усред сваке од њих. Ово се више не доводи у питање; једино нам преостаје да се запитамо „шта можемо да урадимо поводом тога?“

hezbolahА одговор није позитиван јер је на Западу мање-више створен преварантски систем. Грађани су или преокупирани локалним кризама или су необразовани и геополитички апатични. Укратко,  нисмо спремни да учинимо било шта. То је разлог што се глобалистички магазини попут Форин полисија и водећи политичари не либе да тек тако износе планове. Ова открића су последица наше индиферентности, па људима неће бити лако да прихвате решења за насртаје (encroachments) Израела и САД. По мени, све док међународна заједница (можда Русија) не спусти снажно Израел на земљу, кризе ће само ексалирати. Израел је имао кључну улогу у Арапском пролећу и покушају смене Асадовог режима у Сирији. Као резултат имамо милионе расељених и страдалих. Крајње је време да се ове ционистичке аутократе суоче са последицама. Алтернатива је катаклизма.

Фил Батлер је политички истраживач, аналитичар, политиколог и експерт за Источну Европу

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ

 
New Eastwrn Outlook

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.