Menu
RSS

ТРАМПОВА НАЈГЛУПЉА ОДЛУКА?

trampiran09САЛМАН РАФИ ШЕИК

Производ Трамповог рушења споразума са Ираном неће бити реализација интереса Вашингтона и његових савезника

Иако постоји дугачка листа одлука америчког председника Трампа које се могу окарактерисати као чудне, последња која подразумева повлачење из тешком муком оствареног нуклеарног споразума са Ираном је свакако најглупља коју је донео одткад је на месту председника. Иако се очекивало да ће се то догодити, јасно је да ће то, уколико води ка укидању споразума, довести до потпуног геополитичког ресетовања мапе Блиског Истока. То је могућност која сама по себи чини ову одлуку лошом за Америку. Још лошијом и ирационалнијом је чини ирански одмерени одговор и одлучност Техерана да се придржава споразума све док га се придржава Европа. Оно што доприноси ирационалности оваквог поступка је чињеница да су, осим Доналда Трампа, Саудијска Арабија и Израел, који су развили екстреман ниво иранофобије, највећи противници овог споразума још од када је потписан. То је та иранофобија која је заслепела америчког председника, упркос томе што међународне агенције и амерички званичници тврде да се Иран апсолутно придржава договореног.

Другим речима, оно што повлачење из споразума чини глупом одлуком је да она ни у ком случају не служи америчком интересу. Чињеница је да Саудијска Арабија и Израел више него Америка желе да у оквиру могућности утичу да се постигнути договор поништи, а ни једна ни друга страна нису говориле о евентуалном кршењу договореног од стране Ирана. Насупрот томе, ирански регионални савезници (Сирија, Ирак, Либан и Јемен) који се директно сукобљавају са Саудијском Арабијом, подстакли су америчког председника да обустави споразум. Страх који стоји иза тога је уверење да нуклеарни споразум доприноси Ирану, који затим својим савезницима о сопственом трошку може да ојача позиције.

СТВАР САУДИЈСКО-ИЗРАЕЛСКЕ ПРОПАГАНДЕ
Прецизније речено, потреба за ревизијом споразума се наметнула као одговор у највећој мери на немогућност Саудијске Арабије и Израела да смање улогу Ирана у Сирији, Јемену и Ираку. Поштовање споразума од стране Ирана се никада није доводило у питање, и за то постоји велики број доказа.

На пример, Стејт Департмент је у априлу ове године известио председавајућег америчког Конгреса Пола Рајана да се „Иран придржава својих обавеза у оквиру Заједничког свеобухватног акционог плана“. Да Иран испуњава све услове предвиђене споразумом, шест пута је од јануара 2016. године потврдила и Међународна агенција за атомску енергију. Важно је запазити да су најважнији амерички политички, војни и обавештајни званичници рекли да до сада није било ни једног јединог кршења споразума од стране Ирана, што су потврдили и обавештајни подаци које су добијали. Чак и уколико је било неких кршења споразума, исход њиховог решавања је могао да послужи као доказ ефикасности самог споразума – Међународна агенција за атомску енергију је детектовала та кршења и на ефикасан начин их отклонила.

trampiran08Чак ни амерички председник није рекао ни реч о евентуалном иранском кршењу одредби. Уместо истицања Ирана као главног „спонзора тероризма“ у региону, чини се да он ипак види економски опоравак Ирана након укидања санкција и његову способност да економску обнову директно или индиректно преточи у војну снагу.

Ипак, не само да је ова тврдња неоснована и саставни део малициозне саудијско-израелске пропаганде већ је и сама по себи контрадикторна. Иран је на првој линији фронта против ISIS у Сирији и Ираку, знајући ко ће бити следећа мета ако ова група не буде поражена. То је основни разлог због којег Иран исцрпљује своју економију како би добио овај рат. Русија и Кина су сасвим сигурно помогле Ирану да се бори како би спречили да се сунитски терористички пипци, које финансирају САД и Саудијска Арабија, простру до Источне Азије и тако руско-кинеске пројекте Новог пута свиле и евроазијске интеграције ставе пред озбиљне изазове.

Минирање нуклеарног споразума је један од корака према поновном увођењу санкција Ирану како би се спречио његов економски опоравак, а самим тим и смањила његова могућност да директно или индиректно пројектује свој утицај на Блиском истоку. Као таква, имплементација ове замисли је у још већој мери проблематична јер је побољшање односа са САД, ЕУ и системом УН омогућило Ирану да се врати на тржиште нафте, одмрзне замрзнуту имовину која се мери милијардама, и поново почне да привлачи стране директне инвестиције. Ако је Иран и починио нека кршења, то је усклађено и исправљено, док су кршења од стране САД остала до данашњег дана. Према извештају Међународне кризне групе, „и даље постоје озбиљни проблеми са олакшавањем санкција. Иран још увек није успоставио нормалне међународне банкарске везе, јер су кључне финансијске институције и даље на опрезу. Оне ометају реинтеграцију Ирана у глобалну економију и у темељу сасецају набујала очекивања јавности о брзом економском опоравку“.

РЕЦЕПТ ЗА КОНФЛИКТ
Постоји један основни разлог због кога споразум није успео да пацификује америчко-иранско непријатељство. То је немогућност да САД дозволе повратак Ирана у глобалне економске токове. Ко ће покупити највећу добит од таквих ограничења Ирану није тешко погодити. Саудијско-израелска веза није само поздравила груб језик комуникације са Техераном већ користи исту терминологију која се односи на Иран и на сам споразум.

Саудијци су поздравили оно што су назвали Трамповом „одлучном стратегијом“ ка Ирану и изјавили да обарање санкција омогућава Техерану да развија свој програм балистичких ракета. Они то сматрају кораком унапред ка ојачавању подршке милитантним групама попут Хезболаха и јеменских Хута, али и као стварање потенцијалне опасности да најважније глобалне бродске руте буду нападнуте.

trampiran07Јасан је рецепт за конфликт који Трамп тежи да закува, али финални производ би веома лако могао да допринесе да се не остваре интереси Вашингтона и његових савезника. Управо супротно, подривање споразума ће само додатно појачати ирански регионални обухват, погурати их ка томе да још енергичније користе силу у остваривању својих стратешких циљева, уз подстицање својих савезника у региону да учине слично. Ипак, то се неће догодити одмах и у великом обиму све док се Европа придржава споразума. А Европа је склона да остане у споразуму из три разлога – јер Иран није починио никакво кршење договореног, јер Европа увећава обим својих инвестиција у Ирану, и она бар за сада не говори саудијско-израелским језиком.

Превео ИВАН РИСТИЋ

 

New Easgtern Outlook

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.