Menu
RSS

ГОТОВ ЈЕ?

trampgrifinМИРКО ПОПОВИЋ

Трампов могући (политички) крај са собом би носио неупоредиво више почетака, можда више и од његовог (политичког) преживљавања

Пол Манафорт име је не нарочито значајног пословног човека, каквих у САД има на милионе. Није био посебан ни по томе што, у поред онолике Америке, није нашао бољи простор за пословање од Украјине из времена Виктора Јануковича. Где, наравно, цветају корупција, црно тржиште, безакоње, па ратна лиферација. Тај и такав бизнисмен оптужен је за 12 тешких кривичних дела: завера против државе, завера за прање новца и томе слично. А утаја пореза посебно.

А сада две ствари по којима је Манафорт посебан. Једна је да је био шеф изборне кампање председничког кандидата Доналда Трампа у лето прошле године. Манафорт је био присиљен да поднесе оставку у кампањи управо због веза са Украјином и Јануковичем. Друга ствар која Манафорта чини посебним је да је оптужница против њега дело Роберта Мјулера, специјалног заступника у истрази о наводној умешаности Русије у изборну кампању у САД 2016. године.

Е сад: Манафорту не не гине две доживотне робије и још 35 година затвора без права на помиловање или условни отпуст. Тако суде у САД. Пошто је Мјулер у оптужници против Манафорта вешто избегао да га оптужи за кривична дела у вези са утицајем Русије на изборе, Манафорт би могао да добије још једну прилику и упише и трећу ствар по којиј ће бити посебан, а која високо надилази поменуте две.

Дакле, Манафорт ће добити прилику да помогне Мјулеру и онима који стоје иза њега причама погубним по Трампа. И још да буде сведок против њега. Као, нема ту колизије инереса, па ће Манафорт бити објективан и веродостојан сведок.

Мјулер вероватно неће пропустити да шутира пенал, сад кад је ионако све добро смислио. Он сад има законско право да понуди Манафорту условну пресуду, или шест месеци затвора у кућним условима. На том месту Манафорту би могла да помогне његова непосебност: ако добије такву понуду, мало је вероватно да ће је одбити. Претња великом казном и финасијска пропаст једноставно га доводе у безизлазну ситуацију. Тако да уопште не би требало сумњати у његов избор. Уосталом, тужилац је од њега и кренуо, вероватно знајући нешто о његовом карактеру.

А то би могло бити довољно за покретање импичмента и смену Доналда Трампа. И то је крај приче?

manafortmjulerНије. Јер то, наравно, неће бити довољно за опоравак САД. Многи заборављају да са Трампом или без њега нису темељне одреднице америчке политичке стварности. Темељна одредница је да после Трампа ништа неће бити као пре њега. До те мере да би Трампов (политички) крај са собом носио много више почетака, можда више и од његовог (политичког) преживљавања.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.