Menu
RSS

ОРБАН ПОДИЖЕ УЛОГ ПРОТИВ СОРОСА

sorosorban01РОБЕРТ БРИЏ

Орбан је наложио обавештајним агенцијама да раскринкају иницијативе иза којих стоји Сорош,  као и мађарске држављане који то подржавају

Мађарски премијер Виктор Орбан подигао је улоге у политичкој борби са Џорџом Соросем, мегабогатим финансијером и филантропом за којег се наводи да је управо донирао 18 милијарди својој фондацији Отворено друштво, контроверзној невладиној организацији која готово и да не крије своје манипулантско мешање у унутрашњу политику западних престоница.

Прошле недеље Орбан је у интервјуу за Радио Кошут рекао да је наложио обавештајним агенцијама да раскринкају иницијативе иза којих стоји Сорош, међу којима су и отварање граница ЕУ за масовну миграцију, као и мађарске држављане који то подржавају било из Будимпеште или Брисела.

„Националне обавештајне агенције требало би да раскринкају Соросеве мреже које настоје да утичу на Европу“, рекао је Орбан. „Друго питање је ко су Мађари који учествују у овим процесима одавде, из Мађарске?“

Према Орбану, појединци који су повезани са Соросем су чланови Европског парламента и других институција 28-чланог блока. Орбан верује да ови званичници не заступају ставове Европљана, већ ставове Сорошеве „империје“, која ради на стварању „Европе мешовитог становништва“.

ОРБАН НИЈЕ САМ
Орбан је добар део своје политичке каријере уложио у идеју да од Мађарске направи „зону без миграната“, идући дотле да је подигао ограду са бодљикавом жицом на граници са Србијом. Овакав став – који остаје веома популаран међу његовим земљацима – довео га је у сукоб са Сорошем, милијардером рођеним у Мађарској који је у јуну рекао да Орбан води „мафијашку државу“.

Не би требало наглашавати да Орбан није добро примио тај коментар, поручивши да се ради о „објави рата“. „Једина мрежа у Мађарској која функционише на мафијашки и нетранспарентан начин је Сорошева мрежа“, навео је Орбан. „Због тога морамо инсистирати и лично инсистирам да у парламенту донесемо одлуку о томе да овакве организације морају бити транспарентне“.

orbansoros01Управо транспарентност је област у којој је Отворено друштво – које финансира огромну мрежу глобалних организација, укључујући и Животи црнаца су важни и Антифу – подбацило, због чега је изложено разним врстама критике.

Орбан ипак није сам у својој борби против ултралибералне идеологије Сороса и ЕУ. Заједно са Пољском, Словачком и Чешком, високо конзервативним хришћанским земљама које чине такозвану Вишеградску групу, Мађарска се супроставила Бриселу поводом крајње контроверзне политике допуштања милионима миграната – који углавном беже из ратних зона на Блиском истоку и Северној Африци за које је одговоран Запад – да неометано улазе у ЕУ.

Није претеривање ако кажемо да је ситуација достигла тачку кључања и чак угрозила стабилност самог европског пројекта, односно ЕУ.

ВРЕМЕ ДА ЕУ ИЗАЂЕ УСУСРЕТ ОРБАНУ
У септембру, након што је Европски суд правде одбацио жалбе Мађарске и Пољске на принудно прихватање избеглица из Грчке и Италије, министар иностраних послова Будимпеште Петер Сијарто назвао је пресуду „грозном и неодговорном“.

„Ова одлука подрива безбедност и будућност целе Европе. Политика је силовала европско право и европске вредности“, поручио је Сијарто.

Широм Европе тренутно траје нека врста буђења десничарских националистичких партија, које је средином октобра добило додатну енергију услед еуфорије због победе Народне партије у Аустрији, странке десног центра предвођене Себастијаном Курцом (31). Победа се приписује узнемирености многих Аустријанаца због мигрантске политике, која је оптеретила буџет и отворила врата потенцијалним терористима.

Орбанова партија Фидес, која је такође имала користи од оваквих страхова, бележи раст подршке која тренутно износи око 40 одсто регистрованих бирача. Колико год звучало невероватно, Мађарска би могла још више скренути удесно будући да се предвиђа да ће радикално националистички Јобик на изборима следеће године освојити друго место.

soroskampanjaМожда је време да ЕУ изађе усусрет Орбану негде „близу границе“ која сада раздваја континент, како политички, тако и географски.

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ

 

Strategic Culture Faundation

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.