Menu
RSS

САМОУБИСТВО МЕКЕ МОЋИ САД

sadmekamocЕНДРЈУ КОРИБКО

Земља која је била неупитна глобална суперсила извршила је самоубиство своје меке моћи за само годину дана

Америчка опседнутост „доказивањем“ оптужби за „руско мешање“ у изборе одржане 2016. и деструкција институција, која је уследила као резултат тога, у историји ће остати запамћени као пример самоубиства меке моћи некадашње суперсиле.

Американци су потрошили деценије на изградњу репутације у домену меке моћи као „земље слободних“ и изградњу представе о себи у свету. Оно у шта су инвестирале генерације пало је на драматично ниске гране кад се медијски скандал Русијагејт трансформисао у институционалну инквизицију. Полазећи од претпоставке да су читаоци у принципу свесни тога шта се дешава и због чега непријатељски елементи у америчкој војсци, обавештајним службама и дипломатској бирократији („дубока држава“) у потпуном сагласју са академском заједницом, мејнстрим медијима и Холивудом предано раде на томе да осујете Трампову изненадну победу на изборима оптужбама да је победио само зато што је имао тајну подршку Кремља.

Ово је у потпуности лажан наратив који се раскринкава сваки пут кад пристигне новоизмишљена оптужба. Међутим, уместо да демократе усаврше другачији политички приступ како би закомпликовали Трампов председнички мандат, они и њихови савезници из „дубоке државе“ настављају са зарањају све дубље у ову измишљену причу, да би кроз цео процес нанели непоправљиву штету америчкој мекој моћи и њеном међународном престижу. Земља која је била неупитна глобална суперсила извршила је самоубиство своје меке моћи за само годину дана. Она је тако потврдила теорије завере и тиме показала своју међународну кампању информисања као лаж, што је у контрадикцији са суштином америчког „ексцепционализма“.

„ДУБОКА ДРЖАВА“
Узмимо за пример постојање „дубоке државе“, коју ни један објективни посматрач никад не би окарактерисао као „теорију завере“, на првом месту због тога што је то само метод анализирања ривалства међу елитама у било којој земљи која се посматра. Поред тога, САД и њихови сурогати годинама инсистирају да ништа у том смеру није постојало, и да су такве приче пласиране како би заокупљале пажњу глобалних мејнстрим медија. Обично је то заокруживано као прича о томе да се „демократске“ или „западне“ снаге боре против стране која је „ауторитарна“. Само понекад је сугерисано да су коруптивни интереси иза ових ривалстава, али претежно у случајевима када су западне владе биле непосредно укључене у неки од скандала. Ипак, преовлађујући начин размишљања у Америци је да „дубока држава“ није постојала у САД.

Ипак, сада је непобитно да елементи „дубоке државе“ саботирају Трампово председниковање, а да је последица која је одмах уследила та да глобалне масе схватају да претходни наратив који су форсирали мејнстрим медији, а који је порицао постојање америчке „дубоке државе“, био само лаж, а да је теорија имала задатак да дискредитује сваког ко је покушао да аргументовано разговара о томе.

МАНИПУЛАЦИЈА ДРУШТВЕНИМ МЕДИЈИМА
Још једна теорија завере везана за Русијагејт је та да је америча влада коначно признала да су гласачи били манипулисани путем друштвених мрежа. Русија, Кина, Иран и друге земље су неко време оптуживане за то. Међутим, зато што су нападане као „незападне диктатуре“ у америчком мејнстрим медијском дискурсу, порука је имплицирала да су они измислили ове претње како би имали изговор за „ограничавање демократије и слободе говора“.

Америка и њени партнери Русију или друге земље нису узимали за озбиљно када су говорили да стране обавештајне службе могу да манипулишу људе путем друштвених мрежа. Међутим, Вашингтон је одједном изашао са тврдњом да је Москва способна да то уради унутар САД, без икаквог објашњења због чега CIA то исто није у стању да уради у Русији или било где другде.

deepstate08Као што је то био случај са уобичајеним негирањем постојања „дубоке државе“, за претходну „теорију завере“ о манипулацији преко друштвених мрежа откривено је да је заправо истина коју је влада САД дуго времена потискивала, све до момента кад су непријатељски елементи унутар ње објавили рат Трампу.

ЗАНЕМАРЕНЕ МАСЕ
Русија је, дакле, наводно способна да буде укључена у манипулације преко друштвених мрежа, којима су америчке масе лако заведене. Ипак, то је било нешто што је америчка влада деценијама негирала како би се својој популацији представила као „демократско светло“ за остатак света.

Ако је веровати наративу о лажним вестима, онда је руско креирање оружја од друштвених мрежа било до те мере успешно да је проузроковало да огроман број Американаца буде манипулисан и гласа за Трампа. Они тако негирају снагу демократских институција кроз признавање моћи пропаганде и слепог гласања за кандидата ког преферира руски „диктатор“. Ово се наравно није догодило у потпуности, али је чињеница да су значајнији амерички појединци закључили колико тежине носи показивање целом свету да чак и америчка „дубока држава“ (која „званично“ не постоји после Трампове победе) мисли да су Американци глупи.

Поново се још један стуб америчке меке моћи мрви, док „дубока држава“ неуморно напада Трампа, без забринутости о колатеалној штети коју проузрокује својој земљи напољу.

НЕСАВРШЕНА ДЕМОКРАТИЈА
Највећи број људи широм света има неку идеју о несавршеној природи америчке демократије, али амерички политички систем и даље сматрају супериорним у односу на друге системе који му конкуришу. Напокон, размишљање иде у правцу тога да амерички систем не би био најдуговечнији систем владавине који данас постоји на свету да није ефективан, нити би толико ратова било вођено широм света за успостављање сличних система. Контроверзни електорски колеџ је јединствена карактеристика америчког политиког система, па је стога изостављен из „извозног пакета“. Међутим, неке друге карактеристике америчке демократије који уједно могу да буду и њени недостаци (лобистичке групе, super PAC – врста независног политичког акционог комитета који који може да прикупља неограничене количине новца од компанија и појединаца, али му није дозвољено да буде у дирекнтом односу са партијама или кандидатима, прим. прев.) нису били толико познати, до сада.

Кроз процес инквизиције Русијагејта свет је открио све о „дубокој држави“, манипулацијама преко друштвених мрежа и збуњеној маси која тиме урушава основ америчке меке моћи – претпоставку о „изнадпросечном“ демократском моделу, показујући да је он у суштини несавршен и да се не разликује много од већине осталих.

sadmedijiВелики део америчке међународне привлачности наслеђен је из година „револуционарне бриљантности“ њеног модела политичког управљања, који се сматрао кључним разлогом због кога је људима омогућено да „живе своје снове“ у „земљи слободних“. Ипак, крајњи резултат је да структурно језгро америчког ексцепционализма није ништа више од пажљиво креиране операције менаџмента перцепције, која је снажно дискредитовала никог другог до саму америчку елиту.

Превео ИВАН РИСТИЋ

 

Sputnik International

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.