Menu
RSS

ЗАШТО СЕВЕРНА КОРЕЈА ИЗЛУЂУЈЕ АМЕРИЧКИ ЕСТАБЛИШМЕНТ

Pepe EskobaПЕПЕ ЕСКОБАР

Једна закулисна дебата показује у којој мери је амерички естаблишмент узнемирен уочи Трампове азијске турнеје


Деветнаести партијски конгрес јасно је ставио до знања да је „социјализам са кинеским карактеристикама“ – речима председника Ксија Ђинпинга – кинески пут у будућност. Не само да стратегија графички избегава много хваљене „западне вредности“, већ ће и, како је Кси рекао, понудити „нову могућност другим земаљама и народима који желе да убрзају развој чувајући своју независност.“

Синхуа се чак усудила да тврди да ће „у 21. веку капитализам вероватно изгубити своју привлачност док социјалистички покрет, предвођен Кином, убрзано хвата корак“. Мало је рећи да ово неће бити добро примљено на Западу, посебно у САД, без обзира што кинески систем више личи на „неолиберализам са кинеским карактеристикама.“

Просветљујуће је упоредити дешавања из Пекинга са оним што се догодило у Вашингтону уочи Трамповог пута у Азију, где ће посетити Кину, али и Јапан, Јужну Кореју, Вијетнам и Филипине. Дискутоваће се о буквално свим питањима Азијско-пафицичког региона. Азија-Пацифик је место одвијања праве акције – геополитички и геоекономски. Још једном, питање број један биће ДНРК. На скорашњем састанку са високим војним и обавештајним званичницима Трамп је, говорећи о Северној Кореји, наложио да „када затреба, широк спектар војних одговора много брже буде спреман за примену“.

Сам шеф Пентагона (Матис) нагласио је да „америчка војска мора бити спремна“. Изненадио је своју војну публику читањем књиге Т. Р. Фахренбаха Овај тип рата – историја Корејског рата 1950-1953, као и хладним цитатом који је извукао: „Можете летети над државом заувек, бомбардовати је, атомизовати, сравнити са земљом и очистити од свих видова живота. Али уколико желите да је браните... морате то учинити на земљи, на исти начин као што су то радиле римске легије – гурајући младиће у блато.“

Међутим права прича са Трамповог састанка је догађај иза сцене у којем су учествовали кључни пословни/економски доносиоци одлука (које неки зову Господарима Универзума), што ми је открио високи обавештајни извор упознат са детаљима. Закључци су потом директно пренети Трампу, пре његовог пута у Азију.  

Tramp Matis2ОЖИВЉАВАЊЕ СУДЕТА
Извор наводи да су најважнији актери састанка познавали „кључне стратеге изнад Матиса који су одговорни за већину главних америчких одбрамбених програма“. Они, рецимо, знају „да четири генерације заостајемо (САД) за одбрамбеним ракетама које штите руски ваздушни простор“ – иако сваки експерт у америчком тинк-тенк свету истрајава у порицању те чињенице.

Највећу забринутост изазива „актуелни сателитски и ракетни капацитет Северне Кореје за детонирање нуклеарних бомби над Сједињеним Државама, што би уништило целу електронску инфраструктуру путем напада електромагнетним импулсом (EMP) који би ликвидирао 90 одсто америчког становништва у року од годину дана. Ово се поклапа са Путиновом изјавом да ће у будућности мале земље имати капацитет да уништавају суперсиле.

Путинов коментар треба читати као изјаву да је ова потенцијална претња ДНРК много опаснија за веома напредне земље него за земље Глобалног југа, што је потпуно друга димензија у поређењу са бившим концептом гарантованог узајамног (нуклеарног) уништења (MAD). У излагању пред Трампом Матис је нагласио да је EMP „потенцијални ужас ван граница замисливог. У року од 24 сата на Волмартовим полицама не би било ничега. Дистрибуција хране била би обустављена. Због тога би широм САД избили немири. Матис процењује да би око 80 одсто становништва страдало“.

У фокус дебате потом је доспело питање да ли ДНРК већ поседује подморничке балистичке ракете (SLBM). Судећи по Херитеџовом Брусу Клингеру, ДНРК има 20 подморница класе Ромео које могу да носе подморчничке балистичке ракете (домет им је 9000 миља, а дистанца од Пјонгјанга до Њујорка је 6783 миље). Додуше старе су, будући да су направљене у 1950-им. Остаје питање колико је ДНРК напредовала у минијатуризацији.

У дебати је поменута могућност да је причу о EMP „пустио Матис како би оправдао ратне тензије, или да би цела ствар тако била интерпретирана у Кини и Русији. Он је навео да би САД изгубиле 80 одсто становништва позивајући се на Пентагонове студије, које ипак нису ишле толико далеко. Матис уопште нема стратешки сензибилитет, а с обзиром на веома ограничене способности не би требало да буде више од нижерангираног функционера у маринцима.“

Без обзира на Матисове процене, главни актери су се сложили да највећу бригу представља минијатуризација хидрогенске бомбе која би путем сателита била активирана у склопу EMP напада, премда то не би било превисоко изнад Земље па би америчке ракете теоретски могле да га сруше. Занимљиво је да ова потенцијална претња ДНРК евоцира асоцијацију на Судете.

„Аналогија са Судетима је главним учесницима дебате била један од начина да саопште како је трећи светски рат већ почео“, наводи наш извор. „Ја сам то протумачио као референцу на акције Северне Кореје, као и дешавања у Сирији и Украјини. То су његове речи, не моје. Русија је окупирала Крим и успоставила утицај у Донбасу. Или избацила САД из Ирака и Сирије. Поента је у томе да Русија и Кина почињу да смањују утицај САД. Због тога је севернокорејска претња такође део аналогије са Судетима.“

Matis55Очигледно је да драма око ДНРК додатно оптерећује америчка савезништва, и то не само у Северозападној Азији. Судећи по нашем извору, „добар део овога се дешава због широке перцепције да америчко оружје заостаје за руским и кинеским и да амерички интереси, као што је спречавање Северне Кореје да добаци до САД, односе превагу над интересима америчких савезника. Структуре тих савеза се распадају, далеко од очију јавности.“

Укратко, ова закулисна дебата показује у којој мери је амерички естаблишмент узнемирен. Нејасно је какве ће закључке Трамп извући док се спрема за пут у Азију.  

СПАС ЈЕ У ВАНГ ЈАНГУ?
Ултимативно питање за амерички естаблишмент је како наћи неку врсту равнотеже у разбијању руско-кинеског дугогорчног стратешког загрљаја који обухвата евроазијску копнену масу. Тактике укључују комбинацију оживљавања антируског плана Интермаријум Јозефа Пилсудског и контрирање Кини зближавањем са Индијом, Тајваном, Јапаном и Јужном Корејом. Већ сада се може говорити о класичном Хладном рату 2.0, али овога пута са Кином и Русијом које су много јаче од алијанси које раде против њих и окренуте међусобном стратешком евроазијском партнерству на равноправним основама.

Постепено симултано отуђивање Кине, Русије и Немачке (на пример кроз санкције америчког Конгреса немачким компанијама због Северног тога два) није само de facto акт стратешког лудила. То ће приморати овај трио да изведу чврсто и дугорочно престројавање у којем ће Вашингтон бити у потпуности отуђен од целог евроазијског копна, на корист иницијативе Појас и пут и њених огранака.

Током предстојећег састанка у Пекингу Кси Ђипинг би могао Трампу предложити могућност споразума са Ким Џонг Уном, чиме би de facto био окончан Корејски рат (тренутно је на снази примирје). Ово би укључивало мултилатералне безбедносне гаранције (од стране САД, под надзором Русије и Кине) и америчко одрицање од санкционисања неке врсте економског отварања ДНРК, која би са друге стране била дужна да трајно замрзне тестирање нуклеарног оружја и интерконтиненталних балистичких ракета. Остаје питање да ли ће Пјонгјанг ово прихватити.

У реалполитичким терминима нема много тога што Трампова администрација може урадити поводом ДНРК осим сарадње са Пекингом и Москвом на решавању кризе. Неке активности се одвијају преко такозваног „њујоршког канала“, преко којег Џозеф Ун, амерички преговарач за Северну Кореју, разговара са дипломатском мисијом ДНРК у УН. Потенцијални једнострани амерички напад на ДНРК могао би да изазове светски рат уместо да га спречи, што је Кина јасно ставила до занања.  

Тако да су још једном све очи уперене у Кину. Осим Ксија треба обратити пажњу и на Ванг Јанга (на слици испод), новог члана седмочланог Сталног комитета Политбироа – четвртог човека у хијерархији који је постао извршни потпредеседник владе.  Ванг је бишви партијски шеф у Чунгкингу и Гуангдунгу који је претходно био вицепремијер задужен за пољопривреду и спољну трговину. Он је највиши кинески званичник задужен за преговоре са Вашингтоном о економији и трговини, који је сада можда добио задатак по својој мери – да уз помоћ кинеске дипломатије убеди Трампа како је пословање са ДНРК заправо добра ствар.

Vang JangУ сваком случају боља од EMP пакла.

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ


The Saker

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.