Menu
RSS

НОВИ ПОКУШАЈ САУДА СА ХАРИРИЈЕМ

haririХАСАН КАДИ

Какви год да су детаљи нове алијансе Саудија и Харирија, она нема превише шанси за успех – Сирија је изгубљена

Изненадна оставка либанског премијера Сада Харирија покреће низ питања. Вратимо се на најрелевантније догађаје у протеклој деценији. Харири је био омиљено саудијско дете у либанском блоку. Такође, његов отац је био близак пријатељ и пословни партнер принца Фахда, који је касније постао краљ Фахд. Због чињенице да гаји слична антишиитска осећања као његови саудијски савезници, Харири и Саудијска Арабија постали су природни партнери у либанској антихезболах и антисиријској политици, и партнери у сиријском рату на свим нивоима, укључујући и олакшавање транзита бораца и муниције из Либана у Сирију.

Губитак у сиријској коцкарској партији, промена чувара саудијске хијерархије кроз успон краља Салмана и његовог сина Мухамеда на лествици моћи учинило је да Харири себе види мање моћним. Не само да његова фамилија нема јаче везе са новим чуварима престола већ се чини да Мохамед бин Салман има аверзију према њему. Да ствари буду још горе, посртањем саудијске економије Хариријева главна компанија у тој земљи (Oger) нашла се под финансијским притиском и, уместо да добије субвенције саудијске владе и велики железнички уговор који јој је био обећан, није добила ништа и била је принуђена да оде у банкрот под будним оком Мухамеда Бин Салмана.

Мохамед бин Салман казнио је Харирија због грешака у Либану, или, боље речено, због успеха Хезболаха. Након неуспеха сиријског подухвата чак и унутар подељеног Либана је десеткована тзв. Алијанса 14. март, некад најпопуларнији политички савез којем је припадао велики број либанских политичких актера, укључујучи хришћанске Мароните и лидере Друза. Дошло је до раскола и унутар њене сунитске компоненте, будући да су неки лидери довели у питање предводништво и снагу Харирија.

У таквој ситуацији је генерал Ашраф Рифи (на слици испод) прогласио побуну. Рифи је бивши шеф либанске полиције. Он је моћан човек који долази из северног града Триполија, где је био Хариријева десна рука у наоружавању и подржавању сунитских милиција у Баба ел Танабеху против мале опкољене алавитске енклаве Џабал Мохсен. Рифи је окривио Харирија за неуспех војног подухвата у Триполију, оптужио га за слабост, прогласио побуну и формирао свој центар моћи, подржан и финансиран од Саудијске Арабије.

ПРЕКИД РИЈАДА СА ХАРИРИЈЕМ
Као сунит, Рифи није изазвао Харирија само у Триполију и добио изборе за општинско веће великом разликом већ је такође упутио изазов целокупном политичком статусу Харирија око тога ко више заслужује да носи статус сунитског вође у Либану. Због тога је Рифи ишао одлучно у правцу креирања слике о себи као чврстом човеку који ће се ухватити укоштац са тешкоћама и победити, за разлику од свог политичког опонента Харирија, кога је покушао да представи као неспособног.

Саудијско-Хариријев ћорскокак само је додатно ојачан либанским председничким изборима. Саудијска Арабија била је непопустљива у намери да заустави избор Мишела Ауна, оданог подржаваоца Хезболаха. Како је његов избор бивао све ближи, ужаснута Саудијска Арабија је опозвала свог амбасадора из Либана. Да зло буде веће, Харири је морао да постигне договор са новим председником и својим бившим непријатељем и постане његов премијер. Имајући то у виду, може се расправљати о томе да је веза између Саудијаца и Харирија у потпуности и неопозиво одсечена.

Уствари, кад је Харири добио премијерски мандат пре скоро тачно годину дана, он је изгубио не само своје моћне и снажне саудијске савезнике већ и богатство и подршку многих моћника и улице. Њему је преостало мало утицаја, а у земљи као што је Либан лидери без утицаја не добијају ни гриз, а камоли цео колач. Његово постављење требало је да буде слично националном помирењу.

Овај кратак резиме враћа нас у садашњост. Шта је учинило да Харири оде у Ријад и објави своје одступање са функције премијера Либана из главног града Саудијске Арабије Ријада? Очигледно је, и Харири и Мохамед Бин Салман желе обнову везе.

Иронија је хтела да неколико сати након Хариријеве оставке јеменски пројектил Буркан Х-2 погоди аеродром у Ријаду и да још један буде пресретнут на ободу главног града. Ватра коју је Мохамед бин Салман запалио у Јемену сада може да погоди и његов главни град, па је улог за очајничку борбу и давање новог импулса Саудијско Арабији велики. То је један од разлога због чега се он залаже за реформе.

asrafrifiМеђутим, уместо уместо да се фокусира на домаћи фронт, оболелу економију и окончање рата у Јемену, он наставља да улази у нове и скупе подухвате, и чини се одлучним у намери да обнови деструктивну улогу Саудијске Арабије у Либану.

Високо на његовој агенди се налази проналажење сваке расположиве прилике за потискивање Ирана и Хезболаха, главних савезника хутских непријатеља. Он је прагматично ставио некадашње разлике између њега и Харирија са стране како би поново успоставио саудијску улогу у Либану и реинсталирао се као носилац моћи у тој држави.

БЕЗ ШАНСИ НА УСПЕХ, ХЕЗБОЛАХ ЈЕ ПРЕЈАК
Са своје стране, Харири би волео да је до зближавања дошло годину дана пре него што је његова компанија доспела у проблеме, што би за њу био спас. Ипак, Харири ће узети комадић чак иако би желео читав колач. Мохамед Бин Салман га је свео на позицију просјака, а просјаци нису у ситуацији да могу да бирају.

За некога ко је већ премијер, који подстрек му је неопходан да се одрекне тога, и каква боља понуда мора да стигне да би отишао са тако доброг посла? Ово су питања на која не може одговорити неко ко не зна како јединствени политички систем Либана функционише.

У Либану политички лидер не мора да технички располаже моћи (у парламенту или кабинету), како би је ефективно имао. Чини се да је Харири више заинтересован за поновно успостављање подршке широких маса које је изгубио. Он је ову базу куповао, било новцем или поклонима. Како се његово богатство смањивало, тако је и опадала подршка у бази. Иако се посматра као слабић, како га је назвао Рифи, није само то разлог пада његове популарности.

Када је поново реч о Рифију, могуће је и врло вероватно да је део новог договора Мохамеда бин Салмана и Харирија да Саудијска Арабија извуче тепих испод Рифијевих ногу. Напослетку, Саудијска Арабија можда неће у Рифију видети правог либанског партнера. Он до одређеног степена независно размишља, и није само неко ко следи наређења. Осим тога, он је у средњим 60-тим годинама. Његов моментум ускоро пролази, а много млађа марионета Харири је изгледа вратио своје позиције код саудијских монарха у нади да ће обновити подршку коју му даје либанска улица. Када је у питању његово богатство, не знамо какви су детаљи новог договора, али ће новац свакако бити важан лубрикант.

Какви год да су детаљи нове алијансе између Саудијаца и Харирија, она нема превише шанси за успех. Битка у Сирији је изгубљена, а сакупљање остатака утицаја и преокрет ситуације у Либану нема много шанси да се догоди, посебно што је Хезболах сада јачи него икад, и војно и политички. Само израелско војно коцкање у Либану би потенцијално могло да промени баланс у корист Харирија и Саудијаца. Таква врста коцке обухватала би ватру из позадине, као што је то у прошлости био случај. Ако израел и Хезболах буду имали нови окршај – а право је питање кад, а не да ли ће га имати – тајминг и локација би овај пут могли да не буду избор Израела.

haririmuhamedМохамед Бин Салман и Харири вероватно неће постићи ништа својим новим савезништвом. Поред добијања медијске покривености и аналитичких извештаја као што је овај, највише што они ефективно могу да остваре је још уличних немира и аката саботаже. Овога пута ће либанске снаге безбедности и Хезболах бити у стању узбуне и у потпуности спремне да се изборе с њима. Све ближи крај рата у Сирији значи да је сиријско-либанска граница већ обезбеђена и да Либан и Хезболах не морају да гледају на то да ли ће им неко доћи са леђа.

Превео ИВАН РИСТИЋ

 

The Saker

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.