Menu
RSS

ИНСАЈДЕРСКА ПРИЧА О САУДИЈСКОЈ НОЋИ ДУГИХ НОЖЕВА

mbsПЕПЕ ЕСКОБАР

Три велике породице удружују се против владара – бившег краља Абдулаха, бившег краља Фахда и бившег престолонаследника Најефа

Краљ Куће Сауда – Салман – основао је моћну „антикорупционашку“ комисију и на њено чело поставио свог сина престолонаследника Мухамеда Бин Салмана (МБС). Комисија је потом у правом тренутку ухапсила 11 принчева Куће Сауда, четири актуелна министра и више десетина бивших принчева и кабинетских секретара. Сви су оптужени за корупцију. Огромни банковни рачуни замрзнути су, приватни авиони приземљени. Високопрофилни осумњичени „затворени“ су у ријадском хотелу Риц-Карлтон.

У Кући Сауда избио је рат, баш као што је Азија тајмс предвидео још у јулу. Месецима су кружиле гласине да се спрема пуч против MBS. Уместо тога, догодио се још један његов превентивни пуч.

Врхунски блискоисточни пословни/инвестициони извор, који деценијама пословно сарађује са мутном Кућом Сауда, нуди нам преко потребну перспективу: „Ово је озбиљније него што изгледа. Хапшење двојице синова претходног краља Абдулаха – принчева Митеба (на слици испод) и Туркија – била је фатална грешка. Ово доводи у опасност и самог краља. Поштовање према краљу је једина ствар која је штитила Мухамеда бин Салмана. Многи у војсци који су против њега сада су побеснели због хапшења својих команданата“. Мало је рећи да је војска Саудијске Арабије узнемирена. „Морао би да похапси целу армију ако жели да се осећа сигурним“.

Принц Митеб је донедавно био озбиљан кандидат за саудијски трон. Али најкрупнија риба међу ухапшенима је принц милијардер Ал Валид бин Талал (на слици сасвим доле), власник компаније Кингдом холдинг, која поседује велики удео у Твитеру, Ситибанци, Фор сизонсу, Лифту, а одскоро и Њуз корпорејшну Роберта Мурдока.

Ал Валидово хапшење повезује се са кључним циљем: тоталном контролом информација. Нема слободе штампе у Саудијској Арабији. МБС већ контролише све унутрашње медије (као и именовање гувернера). Али ту је и питање опште улоге саудијских медија. МБС намерава да „преузме контролу над свим великим медијским империјама и релоцира их у Саудијску Арабију“.

Како смо дошли довде?

ТАЈНЕ У ПОЗАДИНИ ЧИСТКЕ
Прича почиње 2014. године тајним разматрањем „уклањања“ тадашњег краља Абдулаха. Али „раскол у краљевској породици довео би до разбијања племенске лојалности и цепања земље у три дела. Тако би било теже обезбедити нафту. Због тога разбијене институције, где год се налазиле, морају опстати како би се избегао хаос.“ Уместо тога, одлучено је да се низ воду пусти принц Бандар бин Султан – који је тада активно подржавао салафи-џихадисте у Сирији – и контрола безбедносног апарата повери Мухамеду бин Најефу.

Абдулахова сукцесија извршена је без проблема. „Моћ је подељена између три главна клана – клан краља Салмана (и његовог сина мезимца принца Мухамеда), клан сина принца Најефа (другог принца Мухамеда) и клан сина мртвог краља (принц Митеб, комадант Националне гарде). Међутим, у пракси је Салман допустио да МБС води игру.

И уследиле су грешке. Кућа Сауда изгубила је у смртоносној игри око смене режима у Сирији и заглавила се у јеменском рату, у којем је немогуће победити, што поврх свега спречава Мухамеда бин Салмана да експлоатише Празну Четврт – пустињу која се налази на територији обе земље.

Саудијски трезор приморан је да позајмљује на међународном тржишту. Успостављене су мере штедње, па вест да је МБС купио јахту од готово пола милијарде долара док је дангубио по Азурној обали није примљена баш најбоље. Тврда политичка репресија показала се када је обезглављен шиитски лидер Шеик ал Нимр. Не буне се само шиити у источним провинцијама већ и сунити у западним.

Будући да је популарност режима радикално опала, МБС је представио Визију 2030. Теоретски, то је заокрет од нафте; продаја делова Арамка (саудијска државна нафтна компанија; прим. прев.) и покушај да се развију нове индустрије. Хлађење незадовољства покривено је краљевским исплатама кључним принчевима да остану лојални и ретроактивном исплатом увећаних плата бунтовним масама.

mitebbinabdulahИпак, Визија 2030 не може функционисати јер је већина продуктивних послова у Саудијској Арабији у рукама гастрабајтера. Увођење нових послова потеже питање одакле ће доћи нова и обучена радна снага. Током свих тих дешавања аверзија према Мухамеду бин Салману није престајала да расте. „Три велике краљевске породице удружују се против актуелних владара; породица бившег краља Абдулаха, породица бившег краља Фахда и породица бившег престолонаследника Најефа“.

Најеф – који је заменио Бандара – близак је Вашингтону и екстремно популаран у Ленглију због својих противтерористичких активности. Његово хапшење раније ове године наљутило је CIA и неколико фракција Куће Сауда, јер је то протумачено као насилно провођење својих интереса у борби за власт од стране МБС.

Судећи према нашем извору, „можда се извукао са хапшењем миљеника CIA Мухамеда бин Најефа јер је испеглао несугласице, али сада је прешао Рубикон, а није Цезар. CIA га сматра потпуно безвредним.“

На крају би нека врста стабилности могла да буде успостављена повратком на претходну поделу моћи између Судаира (без МБС) и Чамара (племена преминулог краља Абдулаха). Након смрти Краља Салмана извор види „Мухамеда бин Салмана изолованог од власти, која ће бити поверена другом принцу Мухамеду (Најефовом сину). Принц Митеб ће сачувати своју позицију.“

МБС је деловао управо како би спречио овакав исход. Ипак, наш извор је јасан: „У блиској будућности доћи ће до смене власти, а једини разлог што се то још увек није догодило је то што старог краља воли његова фамилија. Могуће је да ће се у борбу укључити и војска, као у време краља Фарука, па бисмо могли добити владара који није пријатељски настројен према САД“.

НЕКО ЗА „УМЕРЕНИ“ САЛАФИ ЏИХАД?
Пре чистке непрекидно спиновање Куће Сауда фокусирало се на изградњу зоне од 500 милијарди долара која би се налазила на територијама Саудијске Арабије, Јордана и Египта, на обали Црвеног мора; некој врсти реплике Дубаија која би теоретски требало да буде завршена 2025. године, заснована на енергији ветра и Сунца и финансирана из државног фонда и иницијалне јавне понуде Арамка.

Паралелно са тим МБС је извукао још једног зеца из шешира заклињући се да је будућност Саудијске Арабије „у једноставном повратку на оно што смо следили – умереном исламу отвореном ка свету и свим религијама“.

Укратко: држава у приватном власништву краљевске породице, која представља идеолошки матрикс свих форми салафи џихадизма, затворен за било какве принципе слободе говора и вероисповести, не може просто метастазирати у „умерену“ државу само зато што је МБС тако рекао.

alvalidbintalalУ међувремену ће чистке, пучеви и контрапучеви постати норма.

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ

 

Asia Times

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.