Menu
RSS

КВАКА 22 РУСКО-АМЕРИЧКИХ ОДНОСА

trampputin04НИКОЛАС ГВОЗДЕВ

Кључна тачка током сусрета Путина и Трампа биће Северна Кореја. Да ли ће Трамп тражити додатну руку помоћи око ове кризе

Председници Доналд Трамп и Владимир Путин одлучили су да се састану на маргинама Азијско-пацифичког самита за економску сарадњу у Вијетнаму. Постоји само по једно питање на које ће један шеф државе тражити од другог да одговори. За Путина је то питање „ко је главни?“ За Трампа је „какву игру игра Русија?“ Од чињенице хоће ли бити одговорено на ова питања и на који начин зависиће будућа трајекторија кретања америчко-руских односа.

Кремљ је 2016. године предузео активне мере за фаворизовање кандидата Доналда Трампа у односу на друге републиканске изазиваче, затим и у односу на Хилари Клинтон. Али, десет месеци владавине његове администрације касније, намеће се питање: да ли је то било вредно икаквог напора. Покретачка снага руске политике померила се из извршне власти ка Конгресу, који ј скептичнии према Русији, док је Трамп на кључна места у безбедносним секторима који сарађују са Русијом именовао људе који не би били некомпатибилни са Џебом Бушом, Марком Рубијом, па чак ни са администрацијом Хилари Клинтон. Не постоји ни претензија за „ресет“ или дубинску промену у америчкој политици. Стејт департмент је пооштрио спровођење санкција; по питању Украјине и Сирије, задржао прокламоване позиције из времена Обамине администрације, док секретаријат за одбрану напредује у финализацији детаља обезбеђивања смртоностног оружја Украјини.

ПУТИНОВО ПИТАЊЕ ТРАМПУ
Када су се у фебруару појавили први знаци да Трампова администрација неће повући значајне кораке у промени америчке политике према Русији, руски експерти и политичари саветовали су стрпљење. Они су приметили да ће Трампу бити потребно време да постави своје људе на кључне позиције, преузме контролу над политичким процесом и промени базичне политичке поставке из друге Обамине администрације, којом су још увек управљали различити делови бирократије безбедносног апарата у првим недељама Трамповог руковођења извршном влашћу.

Таква процена данас више није прихватљива. Или ће људи које је председник изабрао и политике које они спроводе рефлектовати праву визију његове администрације или ће у неком непознатом моменту у будућности он прочистити свој тим за националну безбедност и издати нове директиве.

putintramp09То је питање на које Путину требају одговорити. У супротном, он нема разлога да верује било каквим гаранцијама које би могао да добије од Трампа на било каквој врсти приватног састанка. Напослетку, он већ има пређашња искуства са добрим личним односима са Џорџом Бушом, који се некако никад нису рефлектовали на конкретна наређења која би им прокрчила пут кроз бирократију. Међутим, Трампа чека дискусија и са Путином.

Након њихове продужене конверзације на самиту G-20 у Немачкој раније ове године, чини се да Трамп указује на то да је руски председник разумео потребу за показивањем конкретних позитивних резултата како би се креирао моментум за преокрет спирале која руско-америчке односе вуче надоле. То је нешто што би потврдило Трампову тврдњу из кампање како би Русија могла да допринесе америчкој безбедности на начин који би оправдао његове дилове са Кремљом. Уместо тога, чини се да током лета и јесени руска глобална стратегија ствара проблеме за САД.

ТРАМПОВО ПИТАЊЕ ПУТИНУ
Москва обезбеђује финансијску линију живота за ратоборни режим Николаса Мадура у Венецуели; Русија даје минималну подршку међународним напорима да се Ким Џонг Ун притисне (ово може бити вођено Путиновом потребом да очува партнерство са јапанским премијером Шинзом Абеом више него као било каква жеља да се пружи подршка Вашингтону); и Путин ће путовати у Азију са свеже завршеног самита на високом нивоу са иранским председником Хасаном Роханијем. Главна тачка дневног реда између Путина и Трампа ће бити ситуација око Северне Кореје, са Трамповим захтевима за додатном руском помоћи око кризе. Треба приметити да, кад год неки амерички партнер има неспоразум или неслагање са Вашингтоном, чини се да Русија улази као неко ко нуди алтернативу – посебно култивацијом америчких традиционалних блискоисточних партнера попут Египта, Саудијске Арабије и Турске.

Зато би Трамп желео да зна да ли је Путин заиста заинтересован за рад на унапређењу односа или ће стратегија Москве у догледној будућности деловати подривачки кад год је то могуће.

putintramp22Ово покреће Кваку 22, где Москва не може да понуди никакве веће уступке Вашингтону, било да се радио о Сирији, Украјини или Северној Кореји, без да САД прве демонстрирају добру веру нуђењем неке врсте компромиса унапред. Ипак, Трампова администрација нема политичког капитала да предузме први потез таквог политичког ризика у одсуству руских конкретних корака, које Кремљ није вољан да начини уколико му није гарантован quid pro quo. Сусрет Путина и Tрампа не може да превазиђе ову дилему – без обзира на врсту састанка која буде одржана.

Превео ИВАН РИСТИЋ


The National Interest

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.