Menu
RSS

РАТ САД ПРОТИВ RT ИЛИ ЗМИЈА КОЈА ЈЕДЕ СОПСТВЕНИ РЕП

rt09ЕНДРЈУ КОРИБКО

Влада САД жели да одврати експерте од сарадње са RT и да застраши америчко особље тог емитера

Америчка одлука да се RT региструје као „руска агентура“ није била изненађујућа по себи, али изненадни рок који је одређен сугерише да Вашингтон не жели да се емитер придржава нових правила и да влада тражи „легални изговор“ да затвори ову компанију. RT је управо објавио да америчко Министарство правде захтева да се до понедељка региструју као „страни агенти“, док је директор и главни уредник Маргарита Симоњан ову одлуку оштро окарактерисала као „канибалистички рок“.

Писао сам о томе како се амерички Акт о регистрацији страних агената (Foreign Agents Registration Act – FARA; прим. прев) злоупотребљавао ради застрашивања Американаца у раније објављеном чланку за Oriental Review под насловом Застрашивање спонзорисано од стране државе, или када FARA оде предалеко. Начелна идеја је да се овај елемент ере пре Другог светског рата користи као оружје против америчких наводно светих вредности слободе говора, а како би се стишали сви гласови који одступају од наратива мејнстрим медија или нису део „контролисане опозиције“.

„КАНИБАЛИСТИЧКИ РОК“
Због тога америчка влада до те мере инсистира на означавању RT као „стране агентуре“, али такође жели да одврати експерте од сарадње са том платформом у дељењу њихових ставова. И не само то. Следећи мотив је да се застраши америчко особље овог емитера како би напустило посао под претњом да ће заувек имати жиг FARA у својим биографијаама, што је довољно да многе сумњичаве дипломце наведе да двапут размисле пре него што се запосле у RT.

На основу свега тога, ови узнемирујући исходи значе да САД сад отворено омаловажавају своју неостварену глобалну идеологију промоције „људских права“ и „слобода“, лишавајући слободе говора RT и његове запослене, наравно, притом разумевајући да декретом којим се та компанија ставља на листу „страних агената“ стварају очигледне двоструке стандарде због одбијања владе да друге јавно финансиране стране медије окарактерише на исти начин.

rt08Као што изрека каже, „револуција једе своју децу“, а америчка револуција, која је довела до раста слободе говора, садржаног у првом амандману америчког Устава, сад саму себе прождире, скоро два и по века од њеног утемељења. То је госпођа Симоњан наговештавала када је одлуку окарактерисала као „канибалистички рок“.Као што сам писао у колумни за Спутњик претходне недеље, Русијагејт представља „самоубиство меке моћи суперсиле“, а чињеницом да је за RT екстремно тешко да испуни рок министарства правде на време, САД припремају основ за предузимање правних поступака против њих због потенцијалне неусклађености. То је само корак од евентуалног затварања њихових канцеларија и присиљавања компаније да напусти земљу.

Наравно, влада можда неће бити тако дрска да јавности призна шта се заиста дешава, али ефекат узнемиравања RT на начин како то она сада ради не значи ништа друго до чињење свега да им се онемогући рад, баш како је госпођа Симоњан раније рекла.

ОРАО СЕ ПОСТИДЕО
Врхунац ироније је да САД обично укоре своје геополитичке противнике за њихове административне акције против различитих ентитета на својој територији, намерно деконтекстуализујући њихове потезе како би приказали да су Русија, Кина, Иран и други „диктатуре које не бирају средства да угуше сопствене грађане“ иако је у овом случају таква хиперболична и погрешна полемика далеко примењивија на саме САД. Она прецизно хвата суштину рата Вашингтона и алтернативних медија, укључујући и оне против својих држављана који имају сопствене ставове и не плаше се да их јавно деле.

rt07Можда је некад слика орла (Bald Eagle – грб САД; прим. прев) поносно раширених крила садржала суштину америчког сна и оног што су САД представљале у очима света, али данас би као нови национални симбол земље била прикладнија – змија која једе сопствени реп.

Превео ИВАН РИСТИЋ

Sputnik Interntional

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.