Menu
RSS

АМЕРИКА У САУДИЈСКОЈ АВАНТУРИ

mbs09ПАТРИК БЈУКЕНЕН

Не можемо дозволити да импулсивни принц одлучује да ли ће САД још једном ући у рат на Блиском истоку

Ако престолонаследник Саудијске Арабије има на уму рат са Ираном, председник Трамп би требало да његово краљевско височанство ослободи илузије како ће Америка водити његове ратове. Мухамед бин Салман, или МБС, 32-годишњи син старог и болесног краља Салмана, себи или нама ствара превише непријатеља.Обећавајући да ће вестернизовати Саудијску Арабију замерио се клерикалном естаблишменту. Међу 200 Саудијаца које је управо ухапсио због корупције је 11 принчева, шеф Националне гарде, гувернер Ријада и познати инвеститор принц Алвалид бин Талал.

Одбачена је саудијска традиција колективне владавине засноване на консензусу. Сматра се да МБС ради на абдикацији свог оца и његовом превременом преузимању трона. Почео је да показује знакове амбициозног аутократе 21. века у стилу турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.Ипак, свака његова спољна авантура окончана је дебаклом. Побуњеници које су Саудијци подржавали у Сирији су поражени. Рат против хутских побуњеника у Јемену, чији је МБС архитекта, показао се као саудијски Вијетнам и хуманитарна катастрофа. Престолонаследник је убедио Египат, Бахреин и УАЕ да избаце Катар из заједнице сунитских Арапа због подршке тероризму, али није успео да примора малену земљу на послушност.

АМЕРИКА: БЕЗ НОВОГ РАТА НА БЛИСКОМ ИСТОКУ
Прошле недеље МБС је либанском премијеру Саду Харирију наредио да поднесе оставку док се налазио у Ријаду, где га изгледа држе у кућном притвору. Либански председник је одбио да усвоји оставку и од Харирија захтева да се врати у земљу.

Пошто су хутски побуњеници, који ратују у Јемену, испалили пројектил на међународни аеродром у Ријаду, Саудијска Арабија је навела да је ракета иранског порекла, прошверцована у Јемен од стране Техерана и испаљена уз помоћ Хезболаха.

Прича је изгледала натегнуто, али саудијски министар спољних послова Абдел ал Џубеир навео је да би напад из Јемена могао бити сматран „ратним чином“ – од стране Ирана. И, док су се ратне приче прошле недеље шириле регионом, Ријад је наредио свим Саудијцима из Либана да дођу кући.

Саудијска Арабија је увела дословно изгладњивачки ембарго Јемену, блокиравши копнени, морски и ваздушни приступ најсиромашнојој арапској земљи, која у великој мери зависи од увоза хране и лекова. Стотине хиљада Јеменаца пати од колере. Милиони су неухрањени.Амерички интерес овде је очигледан – без новог рата на Блиском истоку и споразумни крај ратова у Јемену и Сирији. Стога САД морају да обуздају принца. Међутим, на азијској турнеји Трамп је о саудијској кризи рекао: „Имам велико поверење у краља Салмана и престолонаследника Саудијске Арабије, они тачно знају шта раде“.

trampsaudДа ли је тако? У октобру је Џаред Кушнер отпутовао у Ријад, где је наводно провео дугачку ноћ правећи блискоисточну стратегију са Мухамедом бин Салманом до четири ујутру.

Нико не зна како би се окончао рат између Саудијске Арабије и Ирана. Саудијци годинама купују модерно америчко оружје, али Иран, са двоструко бројнијим становништвом, има већу иако слабије опремљену војску.

ИЗОЛОВАНИ И НЕПРЕДВИДИВИ МБС
Утисак је да жеља за конфронтацијом водеће сунитске државе у Персијском заливу (Саудијске Арабије) са водећом шиитском силом (Ираном) носи већи ризик за Ријад. Јер пре десетак година равнотежа моћи у заливу окренула се у корист Ирана, кад је Буш II покренуо операцију Ирачка слобода, свргнуо Садама Хусеина, разоружао и распустио његову сунитску војску и претворио Ирак у државу којом доминирају шиити, пријатељски настројену према Ирану.

У Регановој деценији Ирак и Иран су водили осмогодишњи рат до последње капи крви. Сада су сарадници ако не и савезници. Саудијци могу да се рогуше на Хезболах и захтевају казну, али Хезболах је део либанске владе и има највеће борбене снаге у земљи, очврснуте учешћем у сиријском грађанском рату, из кога су изашле као победници. Иако су Израелци могли да изађу као победници из рата са Хезболахом, обе стране су у њиховом рату 2006. имале великих жртава, па се никоме не понавља тај скупи и неуверљиви сукоб. У тоталном рату са Ираном Саудијска Арабија не може победити без америчке подршке. Уколико би Ријад изгубио, режим би био угрожен. Као што су у Првом светском рату показале империје Романова, Хоенцолерна, Хабзбурга и Отомана, империјалне куће не пролазе добро након изгубљених ратова.

mbs03С обзиром на изолацију у којој се МБС нашао након чистке чланова кабинета и краљевске породице и својих спољних авантура, тешко је видети како ће из ње изаћи без неке врсте понижења које би га могло коштати трона.Али и ми имамо своје интересе. Требало би да поручимо престолонаследнику да је, уколико започне рат у Либану или Заливу, препуштен сам себи. Не можемо дозволити да импулсивни принц одлучује да ли ће САД још једном ући у рат на Блиском истоку. Ту одлуку доносимо сами.

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ

Patrick J. Buchanan – Official Website

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.