Menu
RSS

КАКО ИЗРАЕЛСКИ ЛОБИ ФУНКЦИОНИШЕ У БРИТАНИЈИ

pritipatelБРАЈАН КЛОГЛИ

Постоји много погрешног у УК, али је скандал са Израелцима је најпрљавија пантомима која би тек требало да буде разоткривена

Влада Уједињеног Краљевства је у стању хаоса, углавном због тога што јој недостаје ауторитет, будући да је на власт дошла на изборима на којима је Конзервативна странка неочекивано претрпела озбиљан ударац на свој понос и популарност. Од тада се њена неодлучност и некомпетентност додатно компликују последњим скандалом који је принудио на оставке два министра из кабинета. Један је био умешан у сексуално узнемиравање, а други, министар прекоморске помоћи – госпођа Прити Пател (на слици горе) – због тога што је лагала премијерку о посети Израелу.

Пателова је признала да су њене активности „пале испод високих стандарда који се очекују од државног секретара“, будући да је лагала. Међутим, чини се на су њени ниски стандарди укључивали и неке интригантне лудорије. Наводи се да је она у августу отишла „на тајни пут у Израел са лобистом, током кога је одржала 12 састанака, укључујући и један са Бенјамином Нетанијахуом, израелским премијером, а да о томе није информисала премијерку Меј и министра спољних послова Бориса Џонсона. Невероватно је да је помислила да британске обавештајне службе неће поднети извештај о њеном кретању и састанцима, али је то није спречило да новинару Гардијана каже да је „Борис знао за посету. Поента је да је Форин офис знао за то и да је Борис знао. Не ради се о томе, не ради се о томе заиста. Била сам тамо, платила сам за то и не постоји ништа више у вези са тим. То је заиста специфично. Форин офис би требало да изађе и објасни свој став“.

Али да ли је Форин офис тај који би требало да објашњава ствари, јер је то била још једна нечувена превара малог аљкавог политичара – ма због ког разлога да је можда морала да покуша да прикрије своје мотиве. Њена тврдња да је „ишла на одмор, срела се са људима и посетила организације...“, као и да се „не ради о томе са ким се још срела, јер има пријатеље тамо“, није звучала истинито, а медији су открили цео низ превара.

ПУТЕВИ ГОСПОЂЕ ПАТЕЛ
Не само да је имала десетак сусрета са „пријатељима“ у Израелу већ, како је открио лист Сан, „7. септембра госпођа Пател сусрела се са израелским министром за јавну безбедност Гиладом Ерданом на разговорима у Доњем дому Британског парламента. Затим се 18. септембра срела са израелским шефом министарства спољних послова Јувалом Ротемом у Њујорку на седници Генералне скупштине УН. Госпођа Пател до 6. новембра није саопштила која је била тема састанака. Оба човека је видела у Тел Авиву у августу“.

Са њом је на одмору у Израелу био и британски племић лорд Полак, који је присуствовао свим њеним  састанцима тамо, укључујући и онај са премијером Нетанијахуом. Полак је са њом ишао и у Њујорк летом који је био плаћен од стране израелске консултантске фирме ISHRA, која „пружа широк спектар услуга својим клијентима“. Полак је такође био присутан кад је она имала дискусије са израелским министром јавне безбедности у Доњем дому Парламента, пре него што је отишла у Њујорк.

Лорд Полак није морао пуно да пешачи до доњег дома јер је он члан суседног Дома лордова, неизабраног Горњег дома Парламента, што је травестија демократије. Он исмева социјалну једнакост, а превише његових чланова су великодушни донатори политичким партијама или пропалим политичарима, који су „послати горе“ на опуштање уз добру надокнаду као награду за године политичке службе. Постоји 800 чланова Дома, што га чини другом највећом легислативном скупштином на свету, после свекинеског Народног конгреса (иако се мора имати на уму да Кина има популацију од 1,3 милијарде људи насупрот британских 65 милиона).

mejnetanijahuУкратко, Дом Лордова је фарсична срамота. Међутим, он још увек има много утицаја, због тога што велика количина новца кружи около, и ту су људи и политичке партије које га контролишу – попут Конзервативних пријатеља Израела (CFI), организације за коју Фајненшел тајмс наводи да су „процене да су 80 одсто од укупног броја Торијеваца њени чланови“. И нема коинциденције у томе да је лорд Полак „провео четврт века на челу CFI... Он се повукао са места директора 2015. године како би се придружио Дому лордова, али је остао почасни председник“.

CFI је богата организација, за коју је Фајненшел тајмс навео да је „дала 377.994 фунте, односно 495.000 долара конзервативцима од 2004. године, углавном у форми у потпуности покривених путева у Израел за чланове парламента“. И не само то, она даје велике индивидуалне донације конзервативним члановима парламента. Да ли ико може на тренутак да замисли да ће неки до те мере фаворизовани политичар рећи и једну једину реч против Израела на било ком форуму и у било ком контексту?Они су били куповани.

ИЗАЕЛСКО БРИТАНСКИ ОДНОСИ ПОЧИВАЈУ НА НОВЦУ
Дубок џеп великодушног CFI укључује одржавање годишње вечере у Лондону, на коме прошлог децембра премијерка није лорда Полака само поменула као „једног и јединог Стјуарта Полака“ већ је на месту где је било присутно преко 200 законодаваца истакла да „је јако задовољна чињеницом да је CFI већ одвео 34 од 74 конзервативна посланика изабраних 2015. у Израел“.

Новац је најважнија карактеристика британско-израелских односа, и Мејова је била одушевљена поводом „највећег пословног споразума склопљеног између наших земаља, вредног преко милијарде фунти, кад је израелска авиокомпанија Ел Ал одлучила да користи Ролс-Ројсове моторе у свом новом авиону“. Све се своди на новац, а, када Израел прими океане кеша од САД, може њиме да се размеће како му воља.

Прошле године је објављено да ће САД „дати Израелу 38 милијарди долара војне помоћи у току предстојеће декаде, што ће бити највећи пакет такве помоћи у америчкој историји, по споразуму потписаном 14. септембра, који укључује годишњи износ од 3,3 милијарде долара „страног војног финансирања“.

Британија не може дати Израелу никакав новац, јер је сама у лошој финансијској ситуацији, али покушава да надокнади недостатак готовине безусловном политичком подршком. За британску владу није важно што Израел крши скоро сто резолуција Савета безбедности УН, од којих скоро све укључују захтев за повлачење Израела са илегално окупиране арапске земље. Немојте очекивати да ће Британци критиковати Израел због његових феуда.

Фестивал љубави између британских конзервативаца и државе Израел није само нездрав већ и сумњив на личном нивоу. Није ни чудо што је британска влада учинила све што је могла да аферу Пателове гурне под тепих, и да се интриге лорда Полака држе у тишини.

lordpolakЛорд Полак (на слици изнад) је председавајући саветодавног одбора TWC Associates, „консултантске куће специјализоване за развој политичке стратегије“, која међу својим клијентима наводи неколико одбрамбених компанија, укључујући Elbit Systems, која је специјализована за електронику у одбрамбеним системима.

НАПРЕДАК БРИТАНСКО-ИЗРАЕЛСКЕ АЛИЈАНСЕ
У 2012. години је откривено да су TWC и Elbit Systems били укључени у ужасан скандал „Генерали за изнајмљивање“ (Generals for Hire), када је директор Elbit за Британију рекао тајним новинарима Сандеј тајмса да TWC може да добије приступ влади „од премијера па надоле“. У овом посебно одвратном нивоу корупције британски пензионисани генерал-пуковник Ричард Еплгејт, а затим председник TWC, хвалио се да TWC има огроман утицај преко својих веза са Конзервативним пријатељима Израела. Он је изјавио: „Вратимо се на нешто везано за Конзервативне пријатеље Израела, али немојте то ширити около... Урадите низ дискретних ангажовања помоћу саветника за приступ одређеним доносиоцима одлука“. Баш као што је госпођа Пател радила у Тел Авиву, Лондону и Њујорку, под ауторитативним смерницама језивог Полака из сенке.

Премијерка очајнички настоји да сакрије интимну везу своје владе са Израелом, и постиже успех скретањем пажње медија са махинација израелског лобија одабиром других циљева. Њен напад на Русију у бизарном говору на лондонском банкету 13. новембра указује на панику, али су насловне стране употребљене, па је аљкава израелска драма избледела у позадини.

Постоји много тога што је погрешно у Уједињеном Краљевству у овом тренутку, али је скандал са Израелцима је најпрљавија пантомима која тек треба да буде разоткривена током мандата ове администрације.

Према речима премијерке Терезе Меј 2. новембра, баш када је вест о скандалу Пателове била актуелна, „поносни смо да стојимо данас овде заједно са премијером Нетанијахуом и пружамо нашу подршку Израелу. И поносно смо на пријатељство које смо изградили са Израелом“.

domlordovaБританска јавност никада неће сазнати шта су Пател, Полак и други агенти утицаја желели да постигну, или које бесмислице им могу бити сервиране у будућности, али можемо бити сигурни да ће британско-израелска алијанса наставити да напредује.

Превео ИВАН РИСТИЋ

Strategic Culture Foundation

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.