Menu
RSS

БИЛАНС ТРАМПОВЕ АЗИЈСКЕ ТУРНЕЈЕ

tramppeking01САЛМАН РАФИ ШЕИК

Ако је циљ Трампове турнеје било довођење кључних земаља на линију америчког интереса, јасно је да се то није догодило

Без обзира на Трампову предизборну антикинеску реторику, прва посета америчког председника Азији доказала је да су амерички односи са Кином далеко од антагонистичких. Током ове посете догодиле су се две ствари које јасно указују не само на продубљивање економских веза САД и Кине већ и на то да САД постепено губе своју некадашњу полугу утицаја у Азији. Спорна питања као што су она у Јужном и Источном Кинеском мору тешко да су оставила икакав видљив утицај било на трајекторију америчко-кинеских односа, било америчких односа са њиховим савезницима. Са друге стране, чини се да су ова питања почела да улазе у благу нормализацију. То је сасвим евидентно из оног што је рекао кинески премијер Ли Кећианг – да Кина и ASEAN започињу разговоре о најситнијим детаљима договора о „кодексу понашања“ у Јужном кинеском мору. Поред тога, Кина се сагласила да приступ пловним путевима и ваздушном простору Јужнокинеског мора треба да буде „неограничен“ и „неометан“, што ће одагнати забринутост Филипина.

Да Кина постаје све већа и већа вучна снага некадашњим америчким савезницима попут Филипина, евидентно је још од начина на који је филипински лидер Родриго Дутерте ефективно искористио самит ASEAN како би остварио напредак, и то не у старој агенди која се тиче Јужнокинеског мора, већ кроз акт дипломатског балансирања између САД и Кине.

Међутим, оно што је постало јасно током билатералног филипинско-америчког самита, који се углавном фокусирао на питања попут борбе против тероризма и наркотика, јесте то да САД након ликвидације Споразума о транспацифичком трговинском партнерству (TPP) немају нову економску иницијативу на столу која би поправила штету нанесену америчко-филипинским односима у последњим месецима. Ово објашњава због чега земље попут Филипина желе да побољшају билатералне односе са Пекингом, што је подстакло масивне економске подстицаје пријатељским суседним државама. Та тенденција допринела је америчкој неспособности да се супротставе растућем кинеском утицају у региону.

НОВО ПОНАШАЊЕ ФИЛИПИНА
У складу са тим, кинески премијер Ли Кећианг је продужио свој боравак у Манили и изван самита како би даље учврстио већ загрејане билатералне везе, потписао значајне споразуме и поставио подлогу за државну посету председника Си Ђинпинга у фебруару. Намамљен кинеским економским шаргарепама, филипински лидер се такође уздржао од критиковања Кине због њених масивних активности у погледу рекултивације острва и милитаризације спорних територија у Јужнокинеском мору. Напротив, он је чак у интересу Кине понудио идеју да се проблем реши билатерално, избегавајући напоре спољних сила као што су САД и Јапан да посредују у споровима кроз мултилатерални оквир и искористе то питање како би вршиле притисак на Кину.

И, док је Кина пружила подршку Регионалном свеобухватном споразуму о економском партнерству (Regional Comprehensive Economic Partnership Agreement – RCEP), који има за циљ смањење трговинских баријера између 16 трговачких нација Азијско-пацифичког региона, и наставила темпо своје иницијативе Појас и пут, остаје чињеница да највећи утицај на односе земаља региона са Кином долази од начина на који се развијају и продубљују њени односи са САД. Трампова посета само је нагласила овај утицај, као што су то учинили уговори вредни милијарде долара. Стога, питање за креаторе америчке политике је: ако трговински односи Кине и САД расту, зашто и друге земље у односу на Кину не би чиниле исто?

tramppeking02Иронично, Трумп је напустио Кину, земљу о којој је кукао да трговински „силује“ САД, без икаквих конкретних споразума о отварању кинеских тржишта. Оно што је он успео укључује 43 милијарде долара вредан уговор са кинеском нафтном и петрохемијском компанијом да заједнички раде на истраживању природног гаса са САД на Аљасци. Финансијска подршка ће доћи од Кинеске инвестиционе копорације и Кинеске банке (Bank of China). Кинеска национална нафтна компанија потписала је иницијални договор са Ченијер енерџијем о „дугорочном снабдевању“ течним природним гасом. Фондација Пута свиле, повезана са Народном банком Кине, за промоцију нових Путева свиле успоставиће заједнички фонд са САД. Кинеска инвестициона корпорација ће успоставити заједнички фонд са Голдман Саксом, а Кина ће купити више авиона од Боинга и увести више аутомобила Тесла.

КИНЕСКА ПОБЕДА У ПУНОМ ЗАМАХУ
Поред тога што Филипини и Кина раде у региону, други амерички савезници попут Јапана и Јужне Кореје такође не играју на линији САД, првенствено због одлуке Трампа да минира TPP. Ни Јапан ни Вијетнам, обе чланице TPP, нису изразили никакав интерес да буду на страни САД у разбијању билатералних оквира. Прошле недеље је јапански министар финансија експлицитно одбацио идеју о билатералном споразуму. И, док ни једна од земаља које је Трамп посетио није обећала да ће преговарати о новим билатералним трговинским режимима, 11 земаља, некадашњих чланица TPP, постигло је споразум док је Трамп био у региону, да транспацифичко партнерство ступи на снагу без Американаца. Стога, ако је циљ ове турнеје била изградња и поправљање односа са кључним земљама региона и њихово довођење на линије америчког интереса, јасно је да се то није догодило.

trampduterteНапротив, имали смо прилике да видимо унутар и изван Кине је кинеска победа у пуном замаху. Америчко-кинески дил показује први корак у правцу материјализације Сијеве визије „Made in China 2025“, која је у својој суштини у потпуном контрасту са Трамповим заговарањем „протекционизма“. Оваква политика неће функционисати у времену кад земље региона трагају за споразумима који промовишу слободну трговину. Слободна трговина и инвестиције су нешто што Кина ради, и то је разлог због кога она прикупља сву регионалну инерцију, претварајући некадашње савезнике САД у трговинске партнере жељне сарадње, спремне да забораве и спорна питања.

Салман Рафи Шеик је истраживач аналитичар међународних односа и пакистанске спољне и унутрашње политике

Превео ИВАН РИСТИЋ

New Eastern Outlook

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.