Menu
RSS

ШЕФ КОМПАНИЈЕ "КИСИНЏЕР АСОШИЕЈТС" ТРАМПОВ АМБАСАДОР У МОСКВИ?

Tomas grejemКонстантин Блохин: „Грејем је стари пријатељ Хенрија Кисинџера а управо њему је, по свему судећи, поверен задатак нормализовања билатералних односа између двеју суперсила“


Амерички дипломата Томас Грејем, којег је утицајни московски дневни лист „Известија“ назвао могућим кандидатом за амбасадора Сједињених Држава у Москви, поред конгресмена Дејне Рорабакера, највероватније ће добити ту функцију.

До таквог закључка дошао је научни сарадник Руског института за стратешка истраживања (РИСИ), магистар историјских наука Константин Блохин.

„Грејем је стари пријатељ Хенрија Кисинџера и управља његовом компанијом "Кисинџер асошиејтс" – објашњава аналитичар – а управо је Кисинџеру, по свему судећи, поверен задатак нормализовања билатералних односа између двеју суперсила“.

Блохин истиче да је то, поред свега осталог, везано за јединствено искуство патријарха америчке спољне политике.

„Кисинџер је већ одиграо кључну одлуку у такозваном попуштању напетости (које је још познато и као детант), управо је он својевремено одиграо на кинеску карту у време Никсона, што је утицало на стратешку равнотежу снага“ – наставља Блохин.

Међутим, од тада се геополитичка ситуација променила, зато сада „у америчком естаблишменту, нарочито у Трамповом тиму, влада уверење да је време да се заигра на руску карту. То је повезано и са успоном Кине и са нестабилношћу на Блиском Истоку, где САД не могу да не сарађују са Русијом“ – наглашава експерт.

Што се тиче другог наведеног кандидата за место америчког амбасадора – Дејне Рорабакера, по Блохиновом мишљењу, мала је вероватноћа да ће он заузети ту функцију.

„За разлику од њега, Томас Грејем је велики стручњак за Русију, одлично зна руски језик, дуго је радио у Москви“ – указао је Блохин.

Према његовим речима, Грејем је више пута долазио у РИСИ, између осталог, на скупове посвећене украјинском питању.


Извор Факти, 04. јануар 2016.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.