Menu
RSS

НЕМАЧКА ДОНИРА СРБИЈИ ЧЕТИРИ ВИШЕНАМЕНСКА ВОЈНА ХЕЛИКОПТЕРА?

HELIKOPTER h145Србија недавно потписала уговор о куповини девет хеликоптера овог типа (Х145М) са Ербасом


Немачка ће Србији донирати четири коришћена "Ербасова" војна хеликоптера типа Х145М, пише британски војни магазин "ИХС Џејнс дифенс викли".

Магазин, који се бави глобалним војним темама и активностима војне индустрије, ту се позива на непотврђене извештаје.

Како наводе, тиме би српска војска имала флоту од десет оваквих вишенаменских хеликоптера, пошто ће по уговору потписаном 28. децембра Србија од "Ербаса" купити шест хеликоптера Х145М за војску и три за полицијске снаге.

Министарство одбране и МУП Србије закључило је с компанијом Ербас хеликоптерс (Airbus Helicopters) уговор за набавку девет Ербасових хеликоптера (Х145М), саопштило је недавно Министарство одбране.

Кроз ову набавку Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана Војске Србије и хеликоптерска јединица МУП Србије, опремају се последњом генерацијом хеликоптера за извршавање најзахтевнијих мисија – транспорт, трагање и спасавање, борбене мисије, медицинска евакуација, надзор и осматрање...

Поред представника Министарства одбране и Војске Србије, МУП Србије и представника компанија Ербас хеликоптерс и Ербас групе, церемонији потписивања уговора присуствовали су министар одбране Зоран Ђорђевић, амбасадорка Француске у Србији Кристин Моро и амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман.

Потписани уговор обухвата: набавку девет хеликоптера Х145М са припадајућим пакетом логистичке подршке (резервни делови, алати и документација), трансфер технологије за одржавање и оправку набављених хеликоптера, затим опремање, обуку и сертификацију Ваздухопловног завода "Мома Станојловић" као центра за одржавање хеликоптера "Газела", као и укључивање Завода у ремонтну мрежу компаније Ербас хеликоптерс.

Уговор предвиђа и подршку српским компанијама и научно-истраживачким институцијама ради прибављања релевантних квалификација и сертификација, уз једновремено тражење могућности за ангажовање српских индустријских капацитета и набавку њихових добара и услуга.


Извор Танјуг/Б92, 04. јануар 2016.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.