Menu
RSS

ВУЧИЋ: ОЧЕКУЈЕМО ДА ФРАНЦУСКА ПРАВО СТАВИ ИСПРЕД ПОЛИТИКЕ

Vucic zastavaАко тако не буде и наша држава би проценила како би се понашала у реципрочној ситуацији


Премијер Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија од Француске тражити изручење Рамуша Харадинаја, против кога је расписана међународна потерница и рекао да се нада да ће и овом случају, у Француској, бити на снази да је право изнад политике.

„Него шта него ћемо да тражимо” рекао је Вучић новинарима и додао да је добро што је право изнад политике и да не би волео да се покаже да у Француској то није тако.

Како је рекао, наше Тужилаштво има бројне доказе, многе оптужујуће ствари, те да би било веома необично да Француска не поступи у складу са правом, него са политичким ставовима.

Према његовим речима, ако тако не буде и наша држава би проценила како би се понашала у реципрочној ситуацији.

Он је подвукао да је то Харадинај човек који је оптужен за „толике злочине, од Глођана до Радоњићког језера”.

„Немамо право, ни ја ни нико други, да руши одлуку независног правосуђа”, поручио је Вучић.

МНОГИ НИСУ СРЕЋНИ ИСХОДОМ НАПАДА У СРЕБРЕНИЦИ
Премијер Александар Вучић изјавио је данас да нема никакаве сумње да је напад на њега у Поточарима био организован и да је био организован у БиХ.

Вучић је такође истакао да је пракса да припадници полиције из једне присуствују у другој земљи, како би тамо помагали и снимали припаднике навијачких група или организованих криминалних група, на пример, сасвим у складу са међудржавним и другим споразумима.

Како је рекао, никаквих законских проблема није било да полицајци из Србије буду у Поточарима, али је подвукао да се разне приче о томе могу чути из два разлога:

Прво, многи нису срећни исходом напада у Поточарима, објаснио је, и били су изненађени његовом постојаношћу и храброшћу људи који су га обезбеђивали.

„Многи су желели другачије”, рекао је.

Други разлог је, каже, политички притисак:

„Али, то је право политиканата и са тим немам проблема”, рекао је премијер и додао да му је жао што такви нису задовољни што се тај злочиначки покушај није другачије завршио.

МОРАМО СЕБЕ ДА МЕЊАМО, АКО ЖЕЛИМО ДА МЕЊАМО СРБИЈУ
Премијер Србије Александар Вучић поручио је данас да грађани морају да мењају свој однос и да, осим негативног, виде и оно позитивно што је урађено, јер једино мењајући себе можемо да променимо и земљу.

Вучић је, на конференцији за медије у Влади Србије, истакао да је у Србији инфлација веома ниска, да је у том погледу стабилност наше земље већа него у великом делу земаља западне Европе, и указао на чињеницу да су бројни производи појефтинили у последњих годину дана, попут качкаваља, пасуља, крављег млека, лимуна...

„Мислим да ово говори како и ми сами морамо да мењамо свој однос. Не да због овога славимо, јер то регулише тржиште. Али, мењајући себе, морамо да променимо тај однос у којем увек говоримо да је нешто ненормално и лоше. И то не говорим јер ми је то политички интерес, већ зато што као људи морамо себе да променимо, ако мислимо да мењамо своју земљу”, поручио је председник владе.

Он је додао да Влада Србије има много добрих вести и важних ствари које ради за државу, и нагласио да ће наставити да се боре за грађане Србије.

„Наш је приоритетни циљ да људи у Србији живе боље. Знам колико живе тешко, колико мука имају, али знам и колико сви заједно рада улажемо да би се то стање поправило. Али сваке године ће стопа сиромаштва бити мања, број запослених ћемо повећавати, и уверен сам да ће сваке године резултати бити све бољи”, закључио је Вучић.

ПОВЕЋАЋЕМО ЗНАЧАЈНИЈЕ ПЛАТЕ И ПЕНЗИЈЕ
Чинимо све да много више увећамо плате и пензије него што је то било овог пута, најавио је премијер Александар Вучић и подсетио да следи исплата увећаних плата у јавном сектору за пет и шест одсто и пензија за 1,5 одсто, али и приметио да се „то некако заборавило”.

Вучић је то рекао на конференцији за новинаре у Влади Србије, након што је примио породицу пуковника Зорана Стојиљковића, којем је захвалио на преданом и одговорном обављању дужности официра Војске Србије.

Како је навео, пред нама је велики и важан посао и у том смислу каже да се очекује наставак стабилизације јавних финансија, увећан раст, снижавање стопе незапослености, више фабрика, нова радна места, па и могућност новог повећања плата и пензија до краја године.

„Мислимо да много више увећамо плате и пензије, реално много више него што смо урадили сада. Сви ће имати значајно већа примања него у претходном периоду”, рекао је Вучић и подсетио да почетком априла можемо да очекујемо да просечна плата пређе 400 евра, а онда, додао је, идемо даљем ка плати од 500 евра.

Такође је навео да се рачуна на увећање плата у приватном сектору, водећи рачуна да не заостајемо ни у јавном, али је закључио да не желимо да будемо јачи у јавном сектору, јер то онда није здрава ситуација.

ВУЧИЋ У ЈАНУАРУ У ИНДИЈИ, ДАВОСУ, БЕЛОРУСИЈИ...
Премијер Александар Вучић најавио је да ће током јануара боравити у вишедневној посети Индији, а затим учествовати на Светском економском форуму у Давосу, где би требало да се састане и са кинеским председником Си Ђинпингом.

Вучић је на прес конференцији у Влади Србије рекао да ће током овог месеца имати бројна путовања, те да прво иде у вишедневну посету Индији, где ће разговарати са премијером Нарендром Модијем, а током те посете срешће се и са потпредседником руске владе Дмитријем Рогозином.

Како је додао, имаће посебну вечеру са Рогозином, као и са другим званичницима.

„Имаћу огромну част да отворим Мумбајску берзу. То је невероватна част за Србију, за један мали народ и малу земљу да има такву привилегију да њен председник владе учествује у отварању највеће индијске берзе, то веома лепо говори о нашој земљи”, рекао је Вучић.

Премијер је додао да ће у јануару много времена провести ван земље, те да ће након посете Индији, учествовати на Светском економском форуму у Давосу.

„Верујем да ћу се срести са кинеским председник Си Ђинпингом, што је страшна част за мене лично и за нашу земљу, као и са многим другим светским званичницима, а нисам сигуран да нећу путовати у неком тренутку, или обавити важне разговоре, са неким од новоизабраних чланова америчке владе”, рекао је Вучић.

Затим, како је додао, следи посета Белорусији, где ће имати веома важне билатералне разговоре.


Извор Танјуг/Политика, 05. јануар 2016.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.