Menu
RSS

ФРАНЦУСКОЈ ПРОСЛЕЂЕН ЗАХТЕВ ЗА ИЗРУЧЕЊЕ ХАРАДИНАЈА СРБИЈИ

haradinaj UCK2Фила, који је заступао оптуженике пред Хашким трибуналом, напоменуо је да је лично песимиста у погледу позитивног одговора Француске на захтев Србије за изручење


Министарство правде Србије послало је данас француским правосудним органима захтев за изручење Рамуша Харадинаја, речено је Танјугу у том министарству.

Уз захтев за изручење послата је и пратећа документација преведена на франсуски језик на основу које ће француско правосуђе одлучивати о испуњености услова за изручење Харадинаја Србији.

Харадинај је прошле среде лишен слободе на аеродрому у Базел-Милуз на француској страни, на основу потернице коју је Србија за њим расписала 2004. године и налази се у притвору.

Србија га тражи због сумње да је починио злочине на Косову и Метохији 1998. и 1999. године који нису били обухваћени оптужницом Хашког трибунала по којој је правоснажно ослобођен.

У питању су ратни злочини против цивилног становништва у зони одговорности Дукађини 1998. и 1999. године.

ФИЛА УВЕРЕН ДА СРБИЈА ТРАЖИ ИЗРУЧЕЊЕ ХАРДИНАЈА ЗА НОВА ДЕЛА
Адвокат Тома Фила уверен је да Србија тражи изручење Рамуша Харадинаја за нова дела и да за то има доказе.

„Хашко тужилаштво је Харадинаја оптужило тако да би био ослобођен. Тужилаштво има механизме да оптужницу, уколико жели, напише тако да она буде одбијена, одбачена или да предмет застари”, рекао је Фила Танјугу, поводом оцена међународних правних стручњака да Харадинај може бити изручен Србији само уколико се злочини за које га терети Србија разликују од оних на основу којих му је суђено у Хагу.

Упитан под којим условима Француска може Србији да изручи Харадинаја, Фила каже да тамошњи суд мора, на основу наших доказа, да утврди да случај против Харадинаја није политички, а ми треба да га уверимо да суђење Харадинају у Београду не би имало политичке импликације.

Фила, који је заступао оптуженике пред Хашким трибуналом, напоменуо је да је лично песимиста у погледу позитивног одговора Француске на захтев Србије за изручење.


Извор Политика, 10. јануар 2016.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.