Menu
RSS

ДОДИК: ТРЕБА ПОЧЕТИ РАЗГОВОРЕ О ФОРМИРАЊУ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Dodik mileОкупићу ових дана политичаре у РС и представнике институција да бисмо се договорили да ли је сада политички корисно, потребно и могуће да поднесемо захтев за прекидање споразума


Председник Републике Српске Милорад Додик најавио је у Брчком могућност да РС раскине споразум у формирању Оружаних снага БиХ и поново формира властиту војску.

Додик је рекао да ће РС „сада размишљати на који начин и уз које процедуре да прекине тај споразум и да се врати на првобитни Дејтонски договор који подразумева да Република Срска има своју војску".

„Знам да постоји много проблема у вези с тим, и да то неће бити лако, али морамо направити први корак. Окупићу ових дана политичаре у РС и представнике институција да бисмо се договорили да ли је сада политички корисно, потребно и могуће да поднесемо захтев за прекидање споразума о успостављању војске и да се Република Српска искључи из тог споразума, што значи да нема ни Оружаних снага БиХ", рекао је Додик новинарима у Брчком.

По његовим речима, Републици Српској нису потребне Оружане снаге БиХ, које су, како је оценио, непријатељске према Републици Српској.

"На овај начин се руше темељи Оружаних снага БиХ које нису оружане снаге (бошњачког члана Председништва БиХ) Бакира Изетбеговића, јер када су стваране речено је да ће српски састав, поред улоге војних јединица, имати и улогу обележавања свих важних датума за Војску Републике Српске и за РС", казао је Додик.

Додик сматра да је било веома изненађујуће деловање команданткиње Штаба НАТО у БиХ Жизел Вилц, која је оценила да би учешће ОС БиХ у прослави 9. јануара, Дана РС, било незаконито, јер је Уставни суд обележавање Дана РС на тај дан прогласио неуставним.

Додик је оценио да је деловањем Жизел Вилц "укинуто ионако крхко и готово минимално поверење у Републици Српској у НАТО".

Реформа одбране у БиХ завршена је 2005. године, када су и формиране ОС БиХ, у које су ушле три војне компоненте у БиХ – Војска РС, ХВО и Армија БиХ.

Додик је у Брчком, поводом Дана РС, положио венац на Споменик српским браниоцима тог града.

Он је навео да је РС за мир и сарадњу с другима, али да није спремна на компримисе којима се на било који начин умањује значај Републике Српске.

Додик је још рекао да је „смешно" позивање међународних представника у БиХ на правну државу у погледу оспоравања 9. јануара као Дана Републике Српске, оценивши да је то позив да се поштују „измишљене политичке одлуке сковане у Сарајеву".

Високи представник у БиХ Валентин Инцко је данас изјавио да, ако се утврди да је током јучерашње прославе у Републици Српској дошло до кршења Устава и закона Босне и Херцеговине, Тужилаштво БиХ треба да реагује по службеној дужности.


Извор Бета/Б92, 10. јануар 2016.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.