Menu
RSS

ВУЧИЋ: САМИТ У САРАЈЕВУ ПОЗИТИВАН, СА ПРИШТИНОМ ПЕТ ПРОБЛЕМА

Sarajevo samitВучић је рекао да су односи на скуповима добри, јер, како је приметио тада се прича о економији, али је додао да, када се скупови заврше, креће прича искључиво о политици или, додао је „не причамо уопште


Добро је што ће председници влада са на самиту донети још једну декларацију, али се прибојавам да ће након самита опет почети свађе и сукоби, рекао је данас премијер Александар Вучић, те у обраћању на самиту председника влада земаља Западног Балкана замолио домаћине да не називају све присутне државама, јер ни он то не ради.

Вучић је, након што је Иса Мустафа представљен као представник државе Косово, иако нигде нису истакнути симболи ни застава Косова, рекао да он не може да говори о „земљама” и замолио и друге учеснике да буду једнако осетљиви према Србији, „онако колико смо ми осетљиви кад говоримо о њима”.

„Да сам ја у БиХ говорио нешто називајући још некога земљом, као што се овде говори о држави Косово, а мислим да га ни Босна није признала, а и да ЕУ мора да има неутрални статус, ви бисте сви напустили овај скуп”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да он неће напуштати скуп јер мисли да је важно да се разговара о стварима које ће нас спајати, али да хоће да укаже на „различите сентименте” кад је Србија у питању.

„Све може да се изговори против Србије, Србија то мора да прећути и то тако може докле год хоће, како хоће. Ово не говорим због кампање, јер се у кампањи нисам радовао ни на један начин одбијању тужбе за геноцид БиХ, нити било шта слично јер желим најбоље пријатељство с БиХ и свима овде присутнима”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су њихови односи на скуповима добри, јер, како је приметио тада се прича о економији, али је додао да, када се скупови заврше, креће прича искључиво о политици или, додао је „не причамо уопште”.

„Лепо што ћемо да изађемо са још једном декларацијом, дивне су нам фотографије, фризуре су нам супер, само што чим се заврши и прође данашњи дан опет ћемо да имамо свађе, сукобе и то ће да буде најпопуларније у свим нашим градовима”, рекао је Вучић.

Премијер је рекао да би регион можда, да је урађено више по питању економског спајања, имао мање проблема у слању другачијих порука нашим народима.

У том контексту, подсетио је да су земље региона још пре три године у Берлину договориле изградњу аутопута Београд-Ниш-Приштина-Драч, односно 77 километара од Ниша до Мердара и око 44 км од Подујева до Приштине.

„То је 120 километара. Ми смо завршили физибилити студију и ништа више од тога”, нагласио је Вучић и додао да је слично и у другим областима.

Додао је и да сви у региону верујемо у ЕУ перспективу, да се надамо, али и да у Србији више нико не помиње датуме, а да му се чини да је тако и у многим другим земљама Западног Балкана.

„Волео бих да је европска перспектива нешто јаснија”, поручио је српски премијер, додајући да Србија жели да регион види као јединствен простор, иако, приметио је, неки други то не желе.

Он је захвалио ЕУ на новцу које је пружила свакој земљи и омогућила лакши живот.

Премијер је истакао и да је Србија посвећена европском путу и да никада, и поред одређених проблема, стратешки циљ не мења.

ВУЧИЋ: ПЕТ СПОРНИХ СТВАРИ С ПРИШТИНОМ, НИКО ДА РЕАГУЈЕ
Премијер Александар Вучић каже да се у односима Београда и Приштине догодило у последњих 10-ак дана пет ствари на које мора да упозори иако он не очекује неку реакцију, али упозорава да је и то показатељ да неки људи очигледно овај простор не виде као простор заједничког деловања и рада.

Вучић је на састанку премијера Западног Балкана у Сарајеву нагласио да треба недвосмислено адресирати проблеме и о њима отворено говорити, приметивши да када је Србија критикована то је увек било гласно, „неретко и прегласно”, а када постоји сагласност да није Србија одговорна за нешто, то се или ставља под тепих, или тихо изговара да се неко други негде не би наљутио.

Како је рекао, он не тражи ни закључак нити помоћ, ни подршку по том питању, али каже да мора да изнесе пет ствари које су се догодиле у последњих десет дана у односима између Београда и Приштине.

Најпре је то иницијатива за стварање војске Косова, што је супротно Бриселском споразуму и нашем договору са НАТО, затим декларација о прекиду дијалога Београда и Приштине, која, наглашава, није дошла из Београда, већ из Приштине...

Ту је и захтев за узимање, односно отимање имовине СФРЈ, СРЈ, Србије, АП КиМ, „иако никада о томе нису желели да разговарају у Бриселу, пошто кажу да нема потребе да разговарамо”.

То, како је навео, раде иако никада нису били ни део Бадинтерове приче, ни многих других прича, поручио је Вучић.

„Нема везе, ми смо донели одлуку да то тако урадимо”, одговор је Вучића на став Приштине.

Четврта ствар је стварање новог специјалног одељења за суђење Србима, додао је Вучић запитавши каква је то додатна порука, а пета је ствар ноћашње хапшење председника општине Ранилуг, с образложењем да је носио плакате с ликом Вучића, а уз оптужбу да је тиме изазивао националну, верску и расну мржњу.

Он је додао да председника општине ухапсили, одузели му аутомоби и оптужили га, како каже, „због чувеног, ваљда антиалбанског слогана, брже, јаче, боље”, поручивши да није знао да су то толико опасне, тешке и ужасне речи.

Вучић је поновио да не тражи никакву реакцију већ да само жели да каже да се дешавају ствари које нису договорене, и такође и да није реаговао ни када је изостала реакција на то када је било јасно ко крши постигнуте договоре у Бриселу.

Према његовим речима, потребно је три сата, а некада и три минута да се договор прекрши.

Договоримо се да не излазимо у јавност шта је било у преговорима, рекао је и објаснио да то онда траје толико колико да се спусте четири спрата пред новинаре и све погазе.

„То је истина – шта ко год мислио – нека ме неко демантује од присутних, имам доказа” рекао је Вучић.

Он је подвукао да о томе говори зато што је очигледно да неки људи не могу да виде овај простор „не могу рећи јединственим”, али као простор у коме треба заједнички да делујемо и радимо у будућности.

Што се Србије тиче ми то желимо и уложићемо огромну енергију...

„Хоћу да кажем да Србија није и неће да буде џак за ударање јер то никоме не радимо” рекао је Вучић и додао да сваку реч меримо 50 пута пре него што изговоримо БиХ или било шта везано за БиХ, стотину пута пре него кажемо било шта о Црној Гори, сваку реч милион пута пре него што кажемо ишта око Македоније, „а неки не мере ниједну коју изговоре по том питању”.

Сваки пут меримо сваку реч и о ономе шта ћемо да урадимо у разговорима са Приштином и тешко да ћете да ми нађете неке замерке...

Што се тиче односа са Албанијом све иде у добром правцу, све је више послова које развијамо и верујем да ће се то наставити, рекао је премијер.

У том смислу Вучић је замолио ЕУ на одређену врсту сталног дијалога и сталних унапређења наших односа „јер од пре три године и Берлина још нисмо видели те километре путева ни хиљаде страница документације које је требало да решимо, а надам се да ћемо то успети да решимо”.

„Сматрам да можемо да имамо још ширу и већу подршку од ЕУ, у смислу јачања полтичке агенде и недвосмислене политичке подршке за све нас, јер мислим да је то један од начина за умиривањем и смиривањем политичких тензија”, навео је Вучић.

ВУЧИЋ: ЈЕДИНСТВЕНО ТРЖИШТЕ ЗА НИЖЕ ЦЕНЕ И ВЕЋУ ЗАПОСЛЕНОСТ
Јединствено тржиште западног Балкана довело би, не само до веће производње и конкурентности производа из региона, већ и до нижих цена, веће запослености, а у крајњој линији, и до повећања националних доходака сваке од чланица, поручио је данас премијер Србије Александар Вучић.

Вучић је, у уводном обраћању на састанку премијера држава западног Балкана у Сарајеву, рекао да је поносан што је са западног Балкана и истакао да овде живе добри људи који могу да остварују и већи економски раст од већег делу централне, источне и западне Европе.

Како је објаснио српски премијер предности стварања јединственог тржишта јесу, пре свега, ширење тржишта, које би од малих, расцепканих, појединачних тржишта, створило велико од готово 20 милиона потрошача различитих роба и услуга.

„Имате ту и коришћење ефеката економије обима, који настају као последица ширења тржишта, а који подразумевају не само већу производњу, већ и ниже цене, што је изузетно важно за становништво. То доводи до веће конкурентности производа из региона, а што је сада често лимитирајући фактор услед високих цена и недовољних производних капацитета”, рекао је Вучић.

Он је истакао да би се таквим тржиштем повећала конкуренција, ефикасност предузећа и степен иновативности.

„Долази и до повећања обима трговине међу чланицама, до повећања производне специјализације, боље алокације ресурса, повећања производње и запослености унутар тог тржишта, а у крајњој линији и до повећања националног дохотка сваке од чланица”, сматра Вучић.

Председник Владе Србије констатовао је да су државе западног Балкана кроз Централноевропски уговор о слободној трговини (ЦЕФТА) постигле значајне резултате, али да би јединствено тржиште био виши ниво интегрисаности.

„Бесмислено је да наши камиони који извозе млеко и јогурт из Србије у Бих, и обрнуто, морају да чекају по 15-20-30 сати на границама, јер ту кроз материјалне и оперативне трошкове изгубимо и до седам одсто укупне цене робе коју превозимо, на месту које је можда 50 или 100 километара удаљено. Сличан случај је и са Црном Гором и Македонијом, као и између Београда и Приштине„, навео је Вучић као пример како тренутна ситуација штети привреди у региону.

ВУЧИЋ: СРБИЈУ КРИТИКУЈУ НАГЛАС, А ГРЕСИ ДРУГИХ ПОД ТЕПИХ
Премијер Александар Вучић данас је након састанка премијера земаља Западног Балкана у Сарајеву оценио да је састанак био добар, те да је сваки разговор благородан, делотворан и да је увек добро износити ставове.

Србија је била потпуно искрена, отворена, рекао је Вучић у обраћању српским новинарима и подвукао да је говорио шта мисли о свему што се десило у претходним годинама.

Каже да је пренео како се у Србији већ 2000. и 2001. говорило да ћемо 2003, затим 2007. а потом и 2011. године бити чланица ЕУ, а да више нико не помиње датуме.

„То може да говори о Србији нешто, али и о ЕУ и њеном односу”, рекао је Вучић.

Новинарима је поновио и свој став да лидери региона могу да потпишу декларацију на састанцима, а да после тога изађу с потпуно другачијим политичким ставовима, од тога да неки траже да од Србије узимају имовину, прекид дијалога, да тразе противзаконто формирање своје војске...

„Све се надам да ће ствари да крену на боље и да ће ЕУ такве ствари јасно да оцени”, рекао је Вучић и додао да је, међутим, захвалан ЕУ на подршци и помоћи, те финансирању многих пројеката и програма.

Кад је реч о проблемима с Косовом, Вучић је рекао да је на састанку поменуо пет спорних ствари које су се десиле у претходних десетак дана – покушај формирања војске Косова, усвајање резолуције о прекиду дијалога, отимање имовине, најаву да ће донети одлуку о формирању специјалног одељења за гоњење Срба, те хапшење председника општине Ранилуг, који је, због тога што је у гепеку свог аутомобила носио плакате са Вучићевим ликом, од стране гњиланског тужиоца оптужен за ширење верске, расне и националне мржње.

Каже и да је рекао да Србија неће бити џак за ударање никоме, те да је указао на двоструке аршине.

„Кад год је требало Србија да се критикује, сви су гласни са различитих страна, а кад је потребно да се неком другом стави до знања да је погрешио, то се стави под тепих. То су чињенице и истина, нема ту неке велике филозофије”, рекао је Вучић.

Он је ипак навео да је задовољан разговором, који је увек лековит, те подвукао да је сусрет са бошњачким представницима увек значајан, будући да Срби са њима треба да граде добре односе за будућност, чувају мир и стабилност.

Упитан да ли очекује реакцију из Европе на дешавања на КиМ, Вучић је рекао да је портпарлока ЕК Маја Коцијанчич данас у саопштењу навела да имовина мора другачије да се решава од онога што је Приштина рекла

На питање шта је још рекао косовском премијеру Иси Мустафи, Вучић је рекао да му је поручио да „пусти плакате из притвора, аутомобил и да не доноси више такве одлуке”.

„Он је на то имао реченицу да они мисле да је то њихова унутрашња ствар и да имају право да раде шта хоће, а видели сте да ЕУ тако не мисли”, рекао је Вучић који је на питање да прокоментарише изјаву Хашима Тачија да то није имовина Србије рекао да је „Тачи иначе познат као стручњак за правна питања, што је познато и на Балкану, а и шире у свету”.

НИШ ИДЕАЛАН ЗА НАРЕДНИ САСТАНАК БЕРЛИНСКОГ ПРОЦЕСА
Премијер Александар Вучић дабнас је на самиту председника влада земаља Западног Балкана предложио учесницима да Ниш буде следећи град, након Трста, у којем ће се састати премијери региона, а у оквиру Берлинског процеса.Састанак у Трсту предвиђен је у јуну, а Вучић каже да би волео да наредни састанак буде у „једном специфичном месту”.

„Наравно, то је моја жеља, претпостављам да неће бити прихваћено да град Ниш у Србији буде домаћин”, навео је српски премијер.

Како је објаснио, волео би да, након Берлина, Беча, Париза и Трста састанак буде у Нишу, јер је тај град близу и Скопља и Приштине и Тиране и јер мисли да је веома важно зато што би, каже, требало да одмакну радови на аутопуту Ниш – Приштина.

„Да покажемо и своју везу са Бугарском и оним што смо урадили и мислим да би то био добар пример и то је моја идеја”, предложио је Вучић.

ВУЧИЋ: НИЈЕ БИЛО ИНЦИДЕНТА, ПРИСТОЈАН РАЗГОВОР С МУСТАФОМ
Премијер Александар Вучић каже да током вечере у Сарајеву није било инцидента између њега и косовског премијера Исе Мустафе.

„Ако ме питате да ли је било инцидената – није било. Пристојно и нормално је да поставите питање. Није било никаквих проблема само сам му, на вечери, рекао “јеси сам смислио или ти је неко помогао око одузимања имовине'. То сам рекао и данас”, пренео је премијер у изјави новинарима који су га стрпљиво чекали, пошто није давао изјаве на конференцији за штампу.

Састанак премијера земаља Западног Балкана, на којем је учествовао, оценио је као позитивну ствар, јер, како је и раније рекао, сваки је разговор добродошао.

„Имали смо одличне разговоре. Увек је добро када се разговара. Посебно сам обратио пажњу и видео да су Србија и БиХ имале истоветне предлоге, у готово свему се усагласиле пред представницима ЕУ, што је важно за наше две земље”, нагласио је Вучић.

Појаснио је да су се предлози односили на формирања заједничког тржишта, али и на заједничке инфраструктурне пројекте. „Као да смо се по први пут усагласили, а нисмо”, приметио је, додајући да је по том питању направљен корак напред.

Нисмо помињали шта је било у прошлости, чак ни у блиској, навео је, те поручио да то говори да желимо да причамо, размишљамо и понашамо се озбиљно и одговорно у будућности. Рекао је да се проблеми не могу прескочити, јер би то било забијање главе у песак.

„Проблеми су толико очигледно, чини ми се да сам по питању отварања проблема био најотворенији. Мислим да смо добро разумели шта можемо а шта не можемо да урадимо”, додао је Вучић и захвалио домаћинима на гостопримству.

Нагласио је још да ће лично уложити максималне напоре за стабилност и мир у региону, те потврдио да планира интензивирање разговора Срба и Бошњака.


Извор Танјуг/Политика, 16. март 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.