Menu
RSS

ПУТИН: У СИРИЈИ СПРЕМАЈУ НОВЕ "ЛАЖНЕ ЗАСТАВЕ", СВЕ АСОЦИРА НА 2003. ГОДИНУ

Putin macarela 3Кремљ: Односи САД и Русије на најнижој тачки од краја Хладног рата


Русија има податaкa да терористи припремају нове провокације хемијским оружјем у још неколико региона Сирије, између осталог и у околини Дамаска, изјавио је руски председник Владимир Путин.

Како је рекао, терористи намеравају да искористе хемијске супстанце и поново за то оптуже званичне сиријске снаге.

Путин је на конференцији за новинаре након разговора са италијанским колегом Серђом Матарелом такође навео да тренутна ситуација у Сирији прилично подсећа на догађаје из 2003. године, када је Америка почела своју војну операцију у Ираку.

„Разговарао сам са италијанским председником и рекао му да све ово подсећа на 2003. када су Американци у Савету безбедности показивали наводно хемијско оружје које је пронађено у Ираку. Након тога започета је војна операција која се завршила уништењем земље, порастом терористичке претње и појавом ДАЕШ-а на међународној сцени, ни мање, ни више“, рекао је он.

Руски председник изјавио је и да је са својим италијанским колегом разговарао о ситуацијама у Сирији и Украјини.

Он је истакао да су у контексту борбе против тероризма разговарали о начинима за постизање мира на Блиском истоку.

„Разговарали смо о Сирији, споменули смо, наравно, и друга жаришта, укључујући и украјинско питање“, додао је Путин.

Матарела је дошао у званичну посету Русији на позив руског председника.


Извор Спутњик, 11. април 2017.

КРЕМЉ: ОДНОСИ СА САД НА НАЈНИЖЕМ НИВОУ ОД КРАЈА ХЛАДНОГ РАТА
Руска страна током разговора са америчким државним секретаром Рексом Тилерсоном очекује да чује планове Вашингтона за Либију, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

„Очекујемо да чујемо шта САД планирају да раде у Либији, која је због војне интервенције НАТО-а остала практично подељена, као и Ирак. Каква је будућност стратегије за Јемен, у којем се америчко оружје користи за бомбардовање градова, што доводи до погибије цивила и погоршава хуманитарну катастрофу“, наводи се у коментару Одељења за информисање и штампу Министарства спољних послова Русије.

Москва не жели конфронтацију, већ конструктивну сарадњу са Вашингтоном, али је спремна на било који развој догађаја, саопштило је Министарство коментаришући посету америчког државног секретара Русији.

„У принципу, очекујемо да државни секретар донесе идеје по свим питањима од заједничког интереса. Ми смо спремни за сваки развој догађаја, али полазимо од користи таквог рада који ће смањити међународну напетост, уместо да је јача. Расположени смо не за конфронтацију, већ за конструктивну сарадњу. Надамо се да то жели и америчка страна“, наводи се у саопштењу.

„У вези са радном посетом Русији америчког државног секретара Рекса Тилерсона желели бисмо да напоменемо да рачунамо на продуктивне разговоре. Ово је важно не само за перспективе даље билатералне сарадње, већ и за општу атмосферу на међународној арени“, пише у саопштењу.

„Очигледно је да руско-амерички односи пролазе кроз најтежи период од краја Хладног рата. Претходна америчка администрација учинила је све што је могуће за њихово погоршање покушавајући да вештачки ограниче раст утицаја Русије у међународним пословима и санкцијама поткопају наш економски развој. Није било ништа од тога, али је Вашингтон јасно показао жељу за светском хегемонијом која је правдана аргументима о ’изузетности Америке‘, што изазива злокобне историјске асоцијације“, додаје се у саопштењу.

Москва се нада да ће Вашингтон пристати на објективну истрагу о наводном инциденту са хемијским оружјем у сиријском Хан Шејхуну, саопштило је Министарство спољних послова Русије уочи посете америчког државног секретара.

„Чврсто се надамо да ће Вашингтон пристати на објективну истрагу о инциденту хемијског тровања становника сиријског Хан Шејхуна 4. априла уз учешће ОЗХО. Запад је неосновано оптужио сиријске власти, иако у том подручју оперишу екстремисти Нусра фронта који се баве производњом бомби испуњених отровним материјама“, истиче Министарство.

„У том контексту изненађује пасиван став Вашингтона према информацијама да терористи на Блиском истоку користе хемијско оружје. То се десило много пута, не само у Сирији, него и у Ираку. После ослобођења источног дела Алепа од терориста тамо су чак пронађена складишта у којима су екстремисти чували забрањене супстанце. Међутим, САД из неког разлога нису интересовале те информације“, наводи се у саопштењу.

Министарство спољних послова додаје да се западне земље често ослањају на податке „Белих шлемова“ и других псеудо НВО „које се баве ширењем отворених фалсификација о ситуацији у Сирији, које се затим објављују у медијима“.


Извор Спутњик, 11. април 2017.

 

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.