Menu
RSS

МЕКЕЈН: РУСИЈА НЕПРИХВАТЉИВА НА БАЛКАНУ

MEKEJN 9Мекејн је рекао да је Русија покушала да утиче на исход избора у САД. "Ја не верујем да су ти покушаји успели и нема доказа да су успели“


Утицајни амерички сенатор Џон Мекејн изјавио је у Подгорици да је понашање Русије у региону неприхватљиво.

Он је рекао да је због тога више него икада потребно јачати солидарност и стабилност у оквиру НАТО.

Мекејн је новинарима после разговора с црногорским званичницима рекао да је неприхватљиво мешање у демократске процесе у САД и широм света.

Председник Сенатског одбора за оружане снаге казао је да је честитао грађанима Црне Горе и њиховим лидерима на избору да постану део НАТО-а.

"Када погледате тренутну ситуацију у свету, снага стабилности каква је НАТО, много је важнија сада него икада пре у 70 година постојања Алијансе, јер верујем да постоји понашање Русије у региону и свету које је непријхватљиво у овим временима и да такво понашање Русије захтева солидарост и снагу како би се сачували принципи и основи демокатије", рекао је Мекејн.

Мекејн је рекао да је Русија покушала да утиче на исход избора у САД. "Ја не верујем да су ти покушаји успели и нема доказа да су успели, али такође постоје докази да Руси покушавају да подрију демократске процесе у другим деловима света", рекао је он.

Мекејн је у Подгорици разговорао с председником Филипом Вујановићем и министром одбране Предрагом Бошковићем.

"Верујем да су наше пријатељсто и војна сарадња ојачани и да Црна Гора може бити добар модел и пример у свету", рекао је Мекејн који је боравио и у другим земљама региона.

Министар одбране Бошковић је рекао да "позорност" међународне заједнице и главних играча треба да буде на региону Балкана јер је он опет "узнемирен".

Он је рекао да ће Црна Гора знати да употреби користи од чланства у НАТО и изразио уверење да је будућност читавог региона у евроатлантским интеграцијама.

Бошковић је рекао да регион захтева пуну пажњу међународне заједнице у наредном периоду.

Мекејн, снажни заговорник уласка Црне Горе у НАТО и један од "јастребова" америчке политике, дошао је у Подгорицу када скупштина Црне Горе треба да ратификује документ о уласку у НАТО, али и док се очекује подизање оптужнице, по наводима тужилашатва, против осумњичених за покушај тероризма на изборни дана у Црној Гори с циљем да се да осујети улазак земље у НАТО.


Извор Бета/Б92, 12. април 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.