Menu
RSS

ГАБРИЈЕЛ ЧЕСТИТАО ВУЧИЋУ "ЈАСНУ ИЗБОРНУ ПОБЕДУ" И ПОЗДРАВИО ПОЛИТИКУ СРБИЈЕ

Vucic gabrijel konf"Протести против владе која је демократски изабрана су и могући и дозвољени, а како ћете се односити према њима – то је ствар српске политике и није се упутно уплитати у то"


Премијер Србије Александар Вучић примио је министра спољних послова Немачке Зигмара Габријела у вили „Мир” у Београду.

Како је најављено, после састанка предвиђено је да се њих двојица обрате медијима.

Планирано је да немачки вицеканцелар и шеф дипломатије своје прво путовање на западни Балкан, након Београда настави посетом Приштини, а затим, наредне недеље и Албанији.

Габријел је у посету дошао са поруком да је пут Србије у правцу ЕУ и даље отворен, ако се београдске и приштинске власти одлуче за реформе и напредак уместо поделе и застој.

„На западном Балкану смо последњих година видели значајни напредак. Међутим видели смо, у последње време, и да поједине ране прошлости још нису зацељене и могу да воде ка тензијама. Желимо да земље у региону подржимо у њиховом демократском развоју и развоју ка правној држави, као и на путу стабилности и благостања”, најавио је он у саопштењу уочи доласка у Београд.

ВУЧИЋ: ЖЕЛИМО ДА УТИЧЕМО СТАБИЛИЗУЈУЋЕ И НА РЕГИОН
Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да Србија има најјаснију стабилност у региону, да жели да утиче стабилизујуће на остале земље западног Балкана, и поручио да ће наставити с таквом политиком јер је она од великог значаја за нашу земљу.

Вучић је, после састанка са министром спољних послова Немачке Зигмаром Габријелом, истакао да је Немачка увек пружала пуну подршку стабилности целог региона западног Балкана и да је Србија успевала да очува мир и стабилност, „чак и у тешким тренуцима, уз помоћ подршке коју је наша земља добила од немачке владе”.

„Наставићемо са таквом политиком и то је од великог значаја за Србију”, рекао је Вучић.

Премијер је додао да данас Немачку видимо као водећу земљу Европске уније и да од ње очекујемо наставак подршке на европском путу, као и на економским и осталим реформама које морамо да спроведемо, попут ефикаснијег правосуђа, боље бриге о јавним предузећима...

Он је нагласио да је реинвестирање страних привредника у Србију један од основних начина да наша држава повећа свој раст и обезбеди даљи економски напредак.

Вучић је рекао да Србија неће још стотину година моћи да рачуна да се приближи Немачкој, али да је стање јавних финансија добро.

„То смо успели захваљујући великој немачкој подршци и у запошљавању људи”, рекао је Вучић и обавестио Габријела да је пре четири године незапосленост била 26 одсто, а да је сада преполовљена.

Премијер је оценио да то још није довољно добар резултат, јер народ тешко живи, те додао да зато Србија очекује помоћ из Немачке.

Вучић је захвалио Габријелу на личном доприносу најбољим односима Немачке и Србије и истакао да је он добродошао у Србију.

„Верујем да ће ваша посета отворити нове путеве у сарадњи и ближи и интензивнији дијалог Немачке и Србије. Ми се томе радујемо, као што се радујемо и вашој подршци у наставку дијалога са Приштином и очувању мира и стабилности”, закључио је Вучић.

ВИЦЕКАНЦЕЛАР: СВИЂА НАМ СЕ ПУТ КОЈИМ ИДЕ СРБИЈА
Вицеканцелар Немачке Зигмар Габријел истакао је данас да је Србија, упркос свим захтевима Европске уније, остала на курсу евроинтеграција, захваљујући, како је приметио, раду владе премијера Александра Вучића, која европске стандарде није представљала као наметнуте, већ као стандарде у интересу земље и грађана.

„То је од великог значаја и добро за грађане Србије”, рекао је Габријел на заједничкој прес конференцији са Вучићем.

Он је честитао премијеру „јасну победу на председничким изборима” и указао да то носи и посебну одговорност, да земљу настави да води у истом правцу.

Наравно, додао је, има још доста посла на том путу, у области владавине права, поузданог правосуђа, борбе против корупције и добре јавне управе, како би се створиле још боље околности за инвеститоре, те како би и грађани почели да осећају добробит.

Веома је битно наставити процес реформи да би Србија била атрактивна и донела добит својим грађанима, истакао је.

Он је истакао да је за поштовање то што су људи овде упркос тешким животним околностима прихватили изазов реформи.

„Треба одати поштовање тим људима, и управо стога преузети одговорност да Србија иде напред”, рекао је вицеканцелар.

Он је истакао да је Србија за Немачку држава која се залаже за стабилност у целокупном региону, те да је усмерена ка Европској унији.

„Захваљујући раду ваше владе знамо да сте гарант стабилности у региону, а Немачка осећа као своју обавезу да земље Балкана прати на путу ка ЕУ”, рекао је Габријел.

Србија је земља од кључног значаја за стабилност на западом Балкану и нама се свиђа пут којим Србија иде, поручио је Габријел .

„Нама се свиђа пут којим Србија иде и понављам, ако погледате друге земље западног Балкана ви видите да смо у опасности, јер су неке опасне тенденције, за које смо мислили да су нестале, поново оживеле у неким деловима Балкана. Стари демони се буде, а Србија се јако труди да се то не деси и на томе предано ради и са суседима”, приметио је Габријел.

Зато је, каже, и пошао на балканску турнеју, одмах након Београда иде у Приштину, а нешто касније у Албанију, а договор је, додао је, да политичари из Европе, кад год неко то може, путују у земље Западног Балкана и нуде помоћ, прате реформске процесе...

„Србија је земља од кључног значаја за стабилност у региону”, закључио је Габријел.

Он је рекао да ће немачке компаније, о којима је говорио премијер Вучић, донети добро српским грађанима, али да би оне дошле потребно је знати који правни оквири овде владају.

„Пре свега треба довести немачка средња предузећа. То су хиљаде малих предузећа која треба да дођу у вашу земљу, али не желе комплексне услове за инвестирање. Зато је битно да наставите процес реформи, како би ваша држава постала атрактивна и за ове компаније”, истакао је Габријел.

Немачки министар је истакао да је сарадња Србије и Немачке једнако важна за обе државе, те да ће донети много доброг.

Изборна победа, како сматра, представља и велику одговорност за Вучића, који треба да настави да решава бројне проблеме и спроводи болне реформе.

Говорећи о протестима, Габријел је рекао да је и то део демократије, али да је најважније да се одржавају као мирни, те да Влада Србије својим понашањем према тим протестима показује да је и те како стабилна земља.

„Немачка ће бити уз Србију и пратити је на њеном путу ка ЕУ”, истакао је Габријел.

ГАБРИЈЕЛ: ДАЈТЕ ТРАНСПАРЕНТ ДА ОДНЕСЕМ ШРЕДЕРУ, РАДОВАО БИ СЕ
Дајте ми тај транспарент „Вучићу – Шредеру” да га однесем Герхарду, радовао би се, нашалио се данас вицеканцелар Немачке Зигмар Габријел, на опаску премијера Александра Вучића да је то један од главних транспарената на протестима у Београду.

Немачки вицеканцелар је, на прес конференцији после разговора са Вучићем у Београду, рекао да не може да даје упутства кад је реч о протестима.

Ако се тежи ка ЕУ, додао је Габријел, треба знати да су протести против владе која је демократски изабрана и могући и дозвољени, а како ћете се односити према њима – то је ствар српске политике и није се упутно уплитати у то.

Ипак, приметио је, најважније је да се протести одржавају као мирни.

„Важно је и то што Влада Србије својим понашањем према тим протестима показује да је и те како стабилна земља”, рекао је немачки вицеканцелар.

Премијер и изабрани председник је оценио да су протести израз демократске снаге Србије.

Вучић је навео да свако има право да протестује, да не постоји ниједан полицајац који се ових дана може видети на улицама, а да је демонстрантима дозвољено да раде и чине шта год хоће.

„То, наравно, нису велики бројеви, али за нас су значајни и морамо да водимо рачуна о разлозима њиховог незадовољства да бисмо направили још бољу економију и бринули о њиховим потребама”, рекао је Вучић.

Како је навео, отворени смо за такву врсту разговора са свима, при чему нисмо реаговали ни на једну увреду.

Наводећи да је један од главних транспарената на демонстрацијама „Вучићу Шредеру”, премијер је рекао да се, што се њега тиче, он тиме хвали.

На то је Габријел затражио један транспарент да га однесе Шредеру, јер би се он, како каже, сигурно радовао.

Вучић је навео да је поносан што је Србија показала снагу и нормално може да се односи према свима, да на протестима за сада нема проблема, те да се нада да их неће ни бити.

ВУЧИЋ И ГАБРИЈЕЛ О ДИЈАЛОГУ С ПРИШТИНОМ
Немачки канцелар Зигмар Габријел изјавио је данас у Београду да је нормализација односа са Косовом незаобилазни услов за приступ Србије Европској унији.

То се мора разумети, истакао је немачки званичник на прес конференцији у Београду, јер је ЕУ, подсетио је, имала искуство да, када се такви проблеми не реше колико је то могуће, да трају накнадно, после пријема земаља.

„Зато је нормализација односа за нас од тако великог значаја”, поручио је немачки званичник, који ће после Београда посетити и Приштину.

Габријел је истакао да јасна изборна победа носи велику одговорност за Александра Вучића, како за реформски процес, тако и за даљи развој односа са Косовом.

Премијер Вучић је рекао да је однос Београда са Приштином један од највидљивијих проблема на путу наше државе ка чланству у ЕУ, али да је на нама да радимо на унутрашњим реформама, због нас, наше деце и наше будућности.

„Дијалог је прекинут не на иницијативу Србије. Пре три дана сам тражио наставак дијалога са Приштином у Бриселу, јер не постоји ништа важније од разговора, ма колико да односи нису лаки, а да не говорим од другим стварима које су се у међувремену дешавале, а које су оставиле тешке последице у нашим односима”, рекао је Вучић.

Додао је и да не критикује људе из Приштине или из региона, и да не користи прилику да то чини пред другим званичницима, јер је потребно да се разговара.

На питање новинара до када ће Европска унија да толерише Приштину да одбија дијалог са Београдом, као и до када ће Београд да нуди дијалог Приштини, Вучић је рекао да тај дијалог није нимало лака и једноставна тема за нас и да су потези које је вукло руководство Србије у претходном периоду захтевали храброст.

ВУЧИЋ: „ВЕТАР У ЛЕЂА” МИ ДАЈУ ГРАЂАНИ СРБИЈЕ
Ветар у леђа ми дају искључиво грађани Србије, приметио је данас премијер и изабрани председник Александар Вучић у коментару на питање новинара вицеканцелару Немачке Зигмару Габријелу да ли је дошао у Београд да да „ветар у леђа” Вучићу.

Канцелар је иначе честитао Вучићу на јасној изборној победи, као и на досадашњем чврстом проевропском и прореформском курсу, те истакао да му се свиђа пут којим Србија иде, али је објаснио да је у Београду пре свега због „буђења старих демона” у неким земљама региона, због чега сутра иде у Приштину.

Подршка се, каже, даје пред изборе, а не после избора и, додаје, није због тога у Београду.

„Да то није случај доказује и чињеница да сам сутра на Косову, у понедељак у Албанији, а тамо нису избори”, објаснио је Габријел.

У ЕУ су, објаснио је, забринути због „буђења старих демона” у неким земљама региона, а Србија је држава која даје велики допринос да тако не буде и труди се да одржи стабилност у региону.

„То је разлог зашто сам овде”, поручио је Габријел.

Вучић је упитао зашто би неко долазак Габријела схватио као давање ветра у леђа њему и давање подршке и подвукао да је њему битна само подршка грађана Србије.

Он је подвукао да Србија има храбру, искрену политику, независна је и слободна земља.

„Не значи да смо било чија колонија или интересна зона”, рекао је Вучић и навео да Србија штити своје интересе са стратешким циљем ЕУ, а уз добре односе са Кином, Русијом...

Вучић је додао да ту уопште не види проблем, „а да постоје различити интереси – постоје” и назначио да је то очигледно у региону Западног Балкана.

Подвукао је да у Москви јасно каже да је стратешки циљ Србије улазак у ЕУ, као и што то каже у Њујорку, Бриселу...

Међутим, додао је, за нас је важно да имамо своје опредељење и циљеве, да су сви свесни да смо јасан и поуздан партнер .

„Стратешки циљ је европски пут Србије и желимо добре односе са свима осталима” закључио је Вучић.

Вучић је у том смислу рекао и да је тако убедљива победа на изборима потврда те политике, која је донела Србији стабилност, мир. . .

„Никоме не мислим да се додворавам” подвукао је.

ГАБРИЈЕЛ И ВУЧИЋ О РАЗЛИЧИТОЈ, ОЧИГЛЕДНОЈ БРЗИНИ УЛАСКА У ЕУ
Немачки вицеканцелар и шеф дипломатије Зигмар Габријел рекао је данас да Немачка намерава да остане чврсто на страни Србије на путу ЕУ и да даје свој допринос побољшању услова живота, јер је Србија фактор стабилности на западном Балкану.

Он је, на заједничкој конференцији за штампу са српским премијером Александаром Вучићем, рекао да брзина окончања приступног процеса зависи од завршетка реформског процеса и нормализације односа са Косовом. „Морам поновити да је добро што је политика Србије таква да циљ постизања стандарда не сматра нечим што је наметнуто чланством, већ каменом темељцем боље будућности. Србија ће у ЕУ ући када заједно успешно приведемо крају реформски процес”, нагласио је Габријел.

Он је додао да Немачка сматра да је у обавези да помогне Србији на том путу, посебно зато што је она фактор стабилности у региону. На питање о Европи различитих брзина, тези коју су на самиту ЕУ у Риму подржале све земље ЕУ, Габријел је рекао да већ постоји Европа „различитих брзина” и нивоа сарадње, али да у таквој ЕУ не треба искључити ниједну земљу.

„Постоје примери где је могућа јача сарадња, а не треба искључити никога. Свако ко жели да буде део тога, то му се мора омогућити”, рекао је Габријел. Навео је, као пример, чињеницу да у ЕУ постоје дискусије у области сарадње у безбедносној политици, те да Холандија има оклопну бригаду под немачком командом. „Следеће године је сто година од завршетка Првог светског рата, да ми је неко рекао да ће Холандија бити спремна да један део својих снага стави под команду Немачке, ја не бих веровао”, рекао је Габријел и подсетио да већ дуго постоји немачко-француска бригада.

На опаску да су различите брзине већ видљиве кад је реч о уласку у ЕУ, Вучић је приметио да су оне, шта више, очигледне, али и да ми треба само да радимо свој посао. „Треба да смањујемо незапосленост, да доводимо што је више могуће компанија, да помажемо домаћи бизнис и јачамо предузетнички дух. Када све то успемо, не плашим се за Србију и њену будућност, било да формално будемо део ЕУ или да имамо различите проблеме по том питању”, рекао је Вучић.

Он је после састанка с Габријелом поновио да се Србија налази на европском путу, али је истакао да би за наше друштво и државу било добро да реформе спроведемо до 2019. или 2020, јер се, каже, тада неће плашити за нашу будућност, без обзира да ли формално једног дана будемо део Европске уније или не.

Он је рекао да чланство Србије у ЕУ једним делом зависи од нас, да су грађани наше земље тога свесни и да нико не обмањује јавност нити говори тачне године.

„Сматрам да би било важно да свој посао урадимо до 2019-2020, пре свега када је реч о владавини права, где и даље имамо проблеме. Морамо да радимо убрзано. Када је реч о јавним финансијама много смо успели да урадимо, уређеније је данас него у појединим земљама ЕУ, али и даље имамо проблема у много сектора у којима морамо себе да реформишемо”, закључио је Вучић.


Извор Политика, 12. април 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.