Menu
RSS

НЕСПОКОЈ У БРИСЕЛУ ПРЕД ФРАНЦУСКЕ ИЗБОРЕ, ХОЋЕ ЛИ ЕУ ПРЕЖИВЕТИ?

francuski izbori 2Меланшон и Лепенова су идеолошки супротстављени, али у случају да било ко од њих постане председник Француска  готово је и са ЕУ и са еврозоном


Дневник Вести истражује: Да ли избори у Француској враћају "баук револуције" у Европу? Нико више не може да искључи да ће се у другом кругу председничких избора наћи Лепенова с крајње деснице и Меланшон, с крајње левице – што би значило крај ЕУ и еврозоне

Баук француске револуције поново кружи Европом. У Француској се догодило се оно што је до јуче мало ко могао да поверује: лидерка крајње деснице Марина Лепен и лидер крајње левице Жан Лик Меланшон могли би да се нађу у другом кругу председничких избора. Овакав исход првог круга, и финални дуел Лепенова-Меланшон, прави је кошмар за канцеларије ЕУ у Бриселу и више нико не може да га искључи.

Да би избор Марин Лепен био катастрофа за Европу тема је коју већ месецима разрађују сви француски и европски медији. На Меланшона, међутим, нико није рачунао. Његов вртоглави успон, који је почео петнаестак дана пред изборе, и спектакуларни митинзи са десетинама хиљада учесника изненадили су политичке аналитичаре.

КАНДИДАТИ БЕЗ МИЛОСТИ ПРЕМА ЕУ
Меланшон и Лепенова су идеолошки супротстављени, али у случају да било ко од њих постане председник Француске – готово је и са ЕУ и са еврозоном. Обоје најављују револуционарне промене међу којима су напуштање Европске уније и еврозоне, враћање суверенитета француској држави како над економијом, правосуђем и финансијама тако и над државним границама. Уз то Меланшон заговара и излазак из НАТО пакта.

Паника и страх уселили су се у ходнике европских институција. Исход избора у Паризу по систему домина пренеће се на Рим, Атину, Мадрид, па и Берлин. На последњем заседању Европског парламента у Стразбуру, тема о којој се највише говорило у "кулоарима" није био "Брегзит" већ "фрегзит" – излазак Француске из ЕУ.

"Ако Француска исклизне, биће то катаклизма за Европу", рекао је новинарима Франк Пруст, председник француске делегације десног центра у Европском парламенту. "Италијански и шпански посланици стално нас питају шта ће се догодити у Француској, али страхом се опасност не отклања", додао је он забринуто.

У КОРИСТ ГРАЂАНА И РАДНИКА
Меланшонов програм је у духу традиције француске револуције и једнакости свих грађана "без обзира на расу, пол и вероисповест". Што се тиче Марин Лепен, она је последњих година националистичку, ултра десну партију Националног фронта, костимирала у рухо странке за радничка права Француза. У изборним "ловиштима" која су деценијама држали социјалисти, Лепенова је придобила бираче разочаране због неолибералне политике слободног тржишта прописане у Бриселу.

Иако се међусобно оптужују за преписивање идеја и Лепенова и Меланшон у својим програмима најављују строгу политику према корпорацијама које годишње од француских пореских власти утаје око 80 милијарди евра. Уместо у француске пореске касе, тај новац иде на рачуне у Луксембургу где се "пере" уз помоћ правничких подешавања. Пошто неко мора да пуни пореску касу Брисел шаље директиве о државној штедњи што значи мање новца за школе, болнице, путеве, културу и све остало што је општи интерес грађана.

Због европских директива француски грађани и даље губе радна места јер послодавци радије запошљавају "јефтине" раднике из Пољске, Румуније или Бугарске. Европска "директива Болкенштајн" уз то прописује да за стране раднике послодавци плаћају вишеструко ниже доприносе, важеће земљи порекла, иако они раде у Француској. Држава не може да заштити своје сопствене грађане од ове нелојалне конкуренције јер је европска директива изнад ње.

Председничке изборе, који се одржавају у недељу и парламентарне изборе у јуну, Француска дочекује са 8 милиона сиромашних и до сада невиђеним бројем милионера и са дословно опустошеном индустријом. Дошло је време за свођење рачуна.

Аутор Наташа Јокић


Извор Vesti/balkanmagazin.net, 20. април 2017.

 

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.