Menu
RSS

КОНГРЕСМЕНИ ПРОВЕРАВАЈУ ДЕЛОВАЊЕ СОРОСА И СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА НА БАЛКАНУ

SorosКонзервативни амерички часопис о турнеји америчких конгресмена који ће обићи више балканских земаља и испитати деловање америчких амбасада и Соросевих структура


Делегација америчког Конгреса предвођена републиканцем Бобом Гудлатеом кренула је "у хитну мисију" на Балкан како би "исправили грешке Обаминих амбасадора".

Како наводи конзервативни амерички часопис "Американ спектејтор", на Балкану су још на снази "пропала Обамина и Соросова политика" и фаворизовање неких кругова "науштрб грађана, локалних институција и регионалне стабилности".

Петнаесточлана делегација, која је на пут кренула у суботу, посетиће у оквиру регионалне турнеје Грчку, Босну, Албанију, Македонију, Косово и Италију, али неизвесно је да ли ће на тој турнеји добити одговарајуће информације од америчких амбасадора заосталих из времена администрације америчког председника Барака Обаме, који су махом пристрасни, износи се у тексту часописа.

"Амерички државни секретар Рекс Тилерсон је прошле недеље најавио да САД више неће налагати другим земљама да усвајају америчке вредности. Наше амбасаде на Балкану очигледно нису добиле ту депешу", пише "Американ спектејтор".

Премда су шест од девет чланова конгресне делегације републиканци, укључујући конзервативце попут Стива Кинга и Тома Марина, конгресмени ће по природи посете, будући да је реч о страним земљама, морати да се ослањају на Стејт департмент, указује часопис.

"У свакој од ових земаља амбасадори су остатак Обамине администрације и настављају да примењују наслеђену политику. Због тога је тешко замислити да ће делегација добити непристрасне информације од амбасада које су биле снажно интервенционистички оријентисане када је реч о локалној политици," пише "Американ спектејтор" позивајући се на сазнања у свакој од поменутих земаља.

Подсетимо, пре два месеца је група америчких сенатора, међу којима је и Тед Круз, затражила од државног секретара Рекса Тилерсона да истражи мешање САД на политичкој сцени на Балкану.

Како се наводи у писму које је објавио сенатор из Јуте Мајк Ли, од Тилерсона се захтева да одмах истражи како се новац пореских обвезника САД троши "за подршку левичарским политичким групама или наметање левичарских политика сувереним нацијама, без обзира на њихову жељу за самоопредељењем".

Часопис у том смислу наводи инциденте који су пропратили деловање америчких амбасадора од Босне и Херцеговине до Македоније.

Америчка амбасадорка у БиХ Морин Кормак је још једна од оних које воле аматерску "хаштаг дипломатију" путем друштвених мрежа и јавне окршаје са националним званичницима, пише "Спектејтор", описујући БиХ као још земљу чије су креирање помогле САД и где је утрошено 1,6 милијарди новца америчких пореских обвезника за страну помоћ.

Само недељу дана након што је стигла у земљу 2015. године Кормакова је поставила блог у коме је критиковала школски прогам у БиХ као дискриминишући и подстицајан за етничке поделе, наводи се у тексту.

"Извините, амбасадорко Кормак, али америчка влада је створила нацију на премисама етничке поделе у Дејтонском споразуму тако да... добро дошли на вашу нову дужност", напомиње лист.

Ове године, пише "Спектејтор", ескалација њеног препуцавања са лидером босанских Срба Милорадом Додиком, председником Републике Српске, достигла је нови врхунац – Кормакова је натерала Министарство финансија да уведе Додику санкције зато што слави српски православни празник Свети Стефан 9. јануара. Заузврат он ју је прогласио "непријатељем Срба који није добродошао у Републици Српској", подсећа Американ спектејтор.

Лист наводи и да је у Тирани, рецимо, дошло до сукоба америчке амбасаде, односно амбасадора Доналда Луа и албанског главног тужиоца

"Премијер Еди Рама је уз подршку америчког амбасадора уништио незавиност нашег судства", рекао је поменути тужилац телефоном "Американ спектејтеру". "Под паролом правосудне реформе, успели су да га политизују", објаснио је он.

"Спектејтор" подсећа да је Еди Рама, дугогодишњи лидер Социјалистичке странке, близак пријатељ Џорџа Сороса, чија је мрежа дубоко ангажована у Албанији и партнер америчкој амбасади у бројним пројектима, укључујући и пројекат Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) за реформу правосуђе.

Амбасадор Доналд Лу је кажњавао тужиоце и судије који се нису слагали са њим тако што је укинуо већ добијене визе за око 70 судија и тужилаца, рекао је главни тужилац Адриатик Лала. Лала је заузврат оптужио америчког амбасадора за манипулацију и уцену у писму које је објављено на званичном сајту тужилаштва и на конференцији за штампу, подсећа "Американ спектејтор".

"Пошто му није било довољно да лоше управља сопственом земљом, Еди Рама је посегнуо за суседном Македонијом и изазвао дубоку нестабилност у агресивном напору да помоглне колегама социјалистима и сународницима муслиманским Албанцима", пише амерички часопис, напомињући да многи сматрају да је америчка страна у Македонији стала уз социјалдемократе, као и у Албанији.

Рама је сазвао састанак три македонско-албанске политичке странке и израдио нацрт такозване "Тиранске платформе" која је, оцењује се у "Спектејтору","опасан сепаратистички документ који прети самом идентитету Македоније".

Те албанске партије су затим ушле у коалицију са македонским социјалистима и захтевале право да формирају нову владу против владајуће конзервативне ВМРО-ДПМНЕ која је до ове кризе успела да развије најуспешнију економију слободног тржишта на Балкану, додаје се у тексту.

"Широм земље Македонци сада масовно протестују против Тиранске платформе и амбасадора Џеса Бејлија који се сматра пристрасним против ВМРО. И поново, додаје Спектејтор, већина локалних функцинера има другачије приоритете од амбасаде – Македонци су углавном забринути за безбедност, док Американци потхрањују новцем НВО подстичући их на "мобилизацију и активизам".

А у Грчкој, баш као у Албанији и Македонији, америчка влада отворено подржава и млађег левичраског лидера Сиризе Алексиса Ципраса, пише часопис. "Може ли се веровати америчком амбасадору Џефрију Пајату да ће добро информисати Гудлатеову делегацију о катастрофалном низу криза са којима је суочена Грчка? Вероватно не", пише "Спектејтор" и подсећа да је Пајат послат у Атину из Кијева, где је важио за продужену руку оних који су промовисали тамношњи пуч, укључујући Џорџа Сороса.

Пајат је вероватно најбоље познат по томе што је био на другој стани линије када је помоћница државног секретара Викторија Нуланд изговорила своју чувену реченицу "Ј... Европу", подсећа лист.

И премда је Нуландова поднела оставку после избора Доналда Трампа, њен други човек, заменик помоћника државног секретара за Европу и Евроазију Хојт Брајан Ли је и даље задужен за политику Стејт департмента према Балкану, наводи "Спектејтор".

Међутим, чак и на Косову локални функционери су често бесни због директива америчких амбасадора, који, чини се, чешће делују јавно него дискретно и дипломатски. На пример, Ји је крајем марта отишао у Приштину да нареди националним лидерима, који су размишљали о томе да снаге безбедности претворе у формалну армију, да "тај закон повуку са стола".

"Ако САД нису желеле да Приштина формира војску, зашто смо их дођавола годинама за то тренирали и охрабривали?"питају се у "Спектејтору". Лако је, оцењује лист, америчком амбасадору у Приштини Грегу Делавију да поставља на Јутјуб непримерене видео-снимке у којима жонглира као кловн док разговара о пројектима борбе против корупције, али људи који живе на Балкану не сматрају да је безбедност нешто са чиме се треба шалити.

Амбасадори из Обамине ере су, закључује се у "Спектејтору", успели да подстакну етничке тензије (нарочито у Македонији и Босни) промовишући своје политичке фаворите заостале из прошлости – првенствено социјалисте и чланове мреже Џорџа Сороса (у Албанији, Грчкој и Македонији) – одбијајући функционере који осећају да знају шта је најбоље за њихову земљу (у Албанији, Босни, на Косову и Македонији).


Извор Политика, 10. мај 2017.

 

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.