Menu
RSS

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: ЗАШТО ЛАВРОВ НИЈЕ МОГАО ДА САКРИЈЕ РАДОСТ У ВАШИНГТОНУ

Lavrov tramp kisljak"Ослабити и паралисати противника, шта би Путин боље могао да пожели? Руски министар спољних послова у Вашингтону једва да је могао да сакрије своје весеље”


Политички хаос у Вашингтону користи Москви, пише “Дојче веле” поводом посете САД шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова.

“Дојче веле” пише да би свака сагласност између руског и америчког председника, Владимира Путина и Доналда Трампа повећала "ионако велику сумњичавост према Трампу која влада међу демократама, али и многим републиканцима у Конгресу".

"Последње што би сада било потребно председнику Трампу је успех у преговорима с Русијом. Тешко је проценити шта би се догодило када би се Москва и Вашингтон сагласили око примирја у Сирији или пронашли решење за будућност Украјине", наводи новинар тог немачког медија Миодраг Шорић.

Према његовим речима, Трамп мора Москву да замоли за стрпљење пре него што започне својеврсни период смиривања напетости.

"Нико то не схвата боље од Лаврова", сматра он и наглашава да је руски министар спољних послова имао разлога за славље приликом сусрета са Трампом.

"Тај 67-годишњак до сада је дочекао и испратио многе америчке политичаре, али овакав хаос у главном граду САД вероватно није доживео никада. Амерички политичари скоро да су сасвим забављени сами собом. Велико питање гласи: да ли је и ако је у којој мери Кремљ утицао на исход америчких председничких избора? Истрага ће, након отпуштања директора ФБИ Џемса Комија, да се одужи. Можда ће да траје и годинама", указује Дојче веле.

Лавровљева посета је, наиме, уследила дан након што је Трамп отпустио Комија, који је водио истрагу о наводној умешаности Русије у америчке председничке изборе 2016. године.

Новинар немачког медија оцењује да ако је намера руске владе 2016. године била да ограничи способност акције "последње светске велесиле", онда је тај циљ постигнут.

"Поверење демократа у Трампа на најнижем је нивоу икада. Зато нема већине за изгласавање важних закона, као што је рецимо онај о пореским реформама. Па ни републиканци у Вашингтону нису јединствени. Они додуше контролишу и Конгрес и Белу кућу, али им недостаје снаге за нови политички почетак након Обаминог мандата. Над институцијама у Вашингтону попут магле се надвило неповерење", указује он.

За Кремљ, напомиње, то су добре вести.

"Ослабити и паралисати противника, шта би Путин боље могао да пожели? Руски министар спољних послова у Вашингтону једва да је могао да сакрије своје весеље. Током конференције за новинаре више пута је морао да се насмеје када је одговарао на питања о руској улози у америчкој предизборној кампањи", истиче новинар Дојче велеа.

Како наводи, Лавров је био опуштен, "осећао се сигурно".

"Он је представљао Русију као државу која са САД равноправно дискутује о међународним проблемима: ситуацији у Сирији, Авганистану, Украјини", додаје.

Пре доласка на место министра спољних послова 2004. године, Лавров је Русију представљао у Уједињеним нацијама.

"Тај искусни дипломата сада се у Белој кући среће с политичким новајлијама. Када се врати у Москву, моћи ће да извести да Трамп у скорој будућности, из унутрашњеполитичких разлога, неће укинути санкције. Али и то да ће Трамп спречити увођење неких строжијих мера", наводи новинар Дојче велеа.

Чини се, напомиње, да је политичка динамика на страни Кремља.

"Русија организује мировни процес за Блиски исток и позива САД да се прикључе – а не обратно. Русија преговара с талибанима у Авганистану о будућности те земље. Коалиција у Кабулу, коју подржавају САД, налази се у дефанзиви. Па чак и ако се борбе на Блиском истоку наставе, Русија и од тога профитира. Око 7.000 руских држављана, већином са Кавказа, подржавају исламисте у Сирији и на другим местима. У интересу Москве није да се врате у отаџбину и тамо изврше терористичке нападе. То поготово важи уочи председничких избора у Русији 2018. године", закључује новинар Дојче велеа.

Лавров се јуче састао у Вашингтону са америчким државним секретаром Рексом Тилерсоном и председником САД Доналдом Трампом.


Извор Дојче веле/Б92, 11. мај 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.