Menu
RSS

ОЛИВЕР ИВАНОВИЋ: СРБИ СУШТИНСКИ НЕ РАЗУМЕЈУ АЛБАНЦЕ

Oliver Ivanovic 4Ми имамо стереотипе о Албанцима, а суштински их уопште не познајемо. Ништа не знамо ни о њиховој историји, култури, обичајима, а држимо се стереотипа ма какве последице биле


Оливер Ивановић, лидер Срба са севера Косова и председник Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" коначно је на слободи, а укидање кућног притвора искористио је и да скокне до Београда у ком није био више од три године, колико је робијао по косовским тамницама.

Апсолутно невин, како сам каже, а како ће, нада се, одлучити и суд. Време које је прошло не може да врати, али као довољну сатисфакцију види скидање љаге са свог имена: "Да ми се извине за све и људи који ме знају и не знају, коначно и званично виде да немам везе са гнусним оптужбама." И сад, кад је слободан, упутно је питати га како је?

— Па, добро сам. Враћам се у нормалан живот и покушавам да наставим тамо где сам заустављен пре три године и три месеца.

Хоће ли вам бити дозвољено?
— Ја сам слободан човек у формалном смислу, а у политичком немам ограничења.

Шта ће сада бити ваша политичка прича?
— Исто што и до сада. Дакле, социјалдемократска прича прилагођена косовским приликама. Ја сам члан Социјалдемократске партије Србије која је регистрована на покрајинском нивоу код ОЕБС-а. Међутим, пошто косовске власти то нису прихватиле и нису нам дали да под тим именом учествујемо на изборима, ми смо смислили "Србија, демократија, правда" јер је акроним исти - СДП. Ваше колеге новинари често то читају Слобода, Демократија, Правда, и можда су ми нешто и наслутили, тако да се и не буним. Сад ми слобода много више значи него што ми је раније значила.

Шта сте прво могли да видите по изласку на слободу?
— Забринуо сам се јер сви ови инциденти, ломови у Приштини, реакције Албанаца, запаљива реторика... застрашују људе, тако да је страх доминантан и иманентан. Нама је то и до ‘99. године била свакодневица, али сада је горе. Ко с тим може да се избори, ко то може да поднесе, остао је или се, евентуално, вратио, али таквих је мали број. Сада немамо ни половину српског становништва на Косову колико смо имали пре 1999. године. После седамнаест година долази до одређене исцрпљености и презасићености. Зато је сад и потребан политички рад и ја ћу пробати да људе охрабрим и пробудим им ту идеју останка и опстанка ако се већ ломе.

Каква је ваша политичка веза са Београдом?
— Са Београдом мора бити најбоља могућа веза и то је једино што је апсолутно сигурно. Никада Срби себи не смеју дозволити такву грешку да имају политику супротну ставовима Београда. То не значи апсолутну послушност и неразмишљање својом главом. Међутим, ми смо ти који ће са терена давати Београду тачне информације о реалном стању и предлагати шта би било најбоље.

Случај са хапшењем па ослобађањем Харадинаја протресао је регион?
— Сваки инцидент на Косову, па чак и инцидентна изјава попут оних Рамуша и Даута Харадинаја изазивају одређену зебњу код људи. Поготово што ми знамо ко су тамо били стварни команданти, а ко фолери који су се појавили након рата. Ми знамо ко су опасни људи.

Браћа Харадинај свакако јесу?
— Свакако. Они спадају у оне који су имали зону којом су командовали и имају одговорност за оно што се тамо дешавало. Међутим, те изјаве нису биле усмерене према нама, порука је слата суду у Француској. Они су потенцијално претили Србима с намером да суд то узме у обзир и буде прагматичан и једним ударцем реши две муве. Да се Француска реши тог проблема и сачува своје војнике на терену. Сигурно су о томе размишљали.

Јесте ли имали прилике да причате са Харадинајем, Тачијем?
— Сретао сам их, али то су увек били неформални разговори или на неким пријемима или на форумима и ту нема разговора о осетљивим стварима. Они такву врсту разговора избегавају, а и ја не знам у чему би била сврха да ја иницирам та питања јер њих треба да третирају надлежни органи а не појединац.

Поново је актуелна прича о великој Албанији?
— Та прича плива свуда и увек, никада није угашена и она се од Призренске лиге наовамо појављује по правилу у време великих криза кад на то питање немате прави одговор. Албанци су мали народ, усоталом као и сви остали народи на Балкану, и као такви осећају се несигурно у окружењу које, по правилу, сматрају непријатељским. Отуд тежња ка уједињавању територија и националног корпуса, јер сматрају да ће као већа држава са већом територијом и већим бројем становника бити сигурнији.

Да ли има начина да се Албанци и Срби суштински разумеју и који би то начин био?
— По мом мишљењу, српска званична политика има мало другачију листу приоритета и мисли да је однос са Хрватима и Бошњацима значајнији него однос са Албанцима. Ја мислим да је наш приоритет отворено питање с Албанцима и залажем се за то да се том питању посвети макар једнако велика пажња. Потенцијал за невоље и сукобе највећи је на релацији Албанци–Срби и ту су највећи неспоразуми.

Шта је пут за решење тог неспоразума?
— Пут је одабран, што се мене тиче. То је чланство у Европској унији као стратешко питање и, друго, успостављање односа са Албанцима преко Тиране, што је политички исправно и практично ће дати резултате. Да не буде заблуде, не мислим да је утицај Тиране на косовске Албанце толико велики - они су више своји, али то је мало лакши пут. Неком из Београда који је добро примљен у Тирани и у Приштини ће се лакше отворити врата.

Да ли смо ми у нечему погрешили у том односу с Албанцима кроз историју?
— Потценили смо их. Погрешно смо их проценили, а онда и потценили. Они су доста традиционалан и прилично конзервативан народ и као такви се не могу поредити с другим народима и, сходно томе, однос са њима не може бити грађен на искуствима која смо имали градећи са другима. Али, морамо се прилагодити и морамо наћи кључ за комуникацију.

Ту су и стереотипи као препрека?
— Тачно. Ми имамо стереотипе о Албанцима, а суштински их уопште не познајемо. Ништа не знамо ни о њиховој историји, култури, обичајима, а држимо се стереотипа ма какве последице биле. Тешко је на погрешним премисама доносити праве одлуке. Ја сам за то да их анализирамо и добро упознамо јер ће нам они у будућности бити саговорник, не нужно и противник.

Да ли мислите да ће Косово поново једном истински опет бити део Србије?
— Неће престати да буде део Србије. Још једном ће морати да се седне и да се озбиљно разговара о статусу Косова. То ће бити онога тренутка кад Србија буде на вратима ЕУ и разговори ће, по мом убеђењу, кренути по кипарском моделу. Кад се Кипар са проблемом између Турака и Грка примакао уласку у ЕУ, тог тренутка су активирани и интензивирани разговори.

Да ли су Албанци погрешили с отцепљењем.
— Стратешки, да.

А Србија би у догледно време имала Албанца за премијера?
— Па, не баш. Ни они нису тако јединствени на нивоу свакодневне политике. Они су јединствени на великим националним питањима и антисрпском расположењу, али њихово гласачко тело није толико велико. Њихова излазност никада није прелазила 600.000 гласова. И друго, тог тренутка кад би они хомогенизовали своје бирачко тело, хомогенизовало би се и српско и уместо 3,6 милиона на изборе би изашло пет милиона. Ипак, дугорочно постоји насушна потреба да с њима направимо договор и морамо га направити. То је у интересу и Србије.

Како да направите, кад је оно што Албанце занима искључиво независна држава?
— Под тим условима никако, али мораће доћи до решења, па макар преговори трајали четрдесет година. Поента је у томе што и Србе и Албанце може да уједини само заједнички интерес.

А то је?
— Бољи живот. И знају то и Срби и Албанци, али то је нама потиснуто различитим агендама и дневним редом. Мислим да ће Кипар бити добар модел и много сам пута то рекао и пред странцима иако сам унапред знао њихов одговор: нећемо направити исту грешку да у ЕУ уведемо земљу с отвореним питањем. Онда им кажем да на то немају право а једном сам им то објаснио, можда мало банално, али сликовито. Код нас на Балкану, а тако је и код вас, девојка која једном спава са мушкарцем више није невина. Ви сте спавали два пута. Према томе, нема другог решења. Ако Србија неће признати Косово – а неће, ако то неће урадити ни Русија ни Кина – а неће, и ако пет земаља ЕУ то неће да ураде – објасните ми ту магичну формулу по којој ћете овај простор интегрисати. Немају одговор.

Да ли је била грешка пребацивање преговора из УН у Брисел?
— Била је грешка, али је бесмислено сада говорити о томе. Ми смо истрчали са оном Резолуцијом о Косову у УН која је наишла на блокаду западних земаља. Тога смо морали бити свесни. Држава је направила грешку. Не знам што су то чачкали. Мени је лично високи западни званичник рекао да ће нас то коштати. И био је у праву.

Период у затвору? Каква је то школа била?
— Велико разочарање и неверица да ми се то догађа. Страшан осећај немоћи након сазнања да сам могао бити оптужен за нешто са чим немам никакве везе. Једино решење које сам видео било је настојање да издржим, физички ојачам и ментално не поклекнем. Научио сам много о животу. Један Ром ме је научио како да штрајкујем глађу а да не уништим здравље. Говорио ми је: мораш да пијеш воду, и то зашећерену. Просто је објаснио –воду мораш да пијеш да ти не би страдали бубрези, а за мозак ти је важан шећер. И био је у праву.

СВЕДОЧЕЊЕ АЛБАНАЦА
Је ли било Албанаца који су вам дали подршку.
— Јесте, а било је чак и сведока Тужилаштва који су сведочили у моју корист и својим изјавама су разбили оптужницу. Изнећу један пример. Тужилац га пита да ли ме познаје, он каже – познаје. Шта је радио за време рата? Радио је у Ферониклу! Како знаш? Ишао је са мном на посао! Баш свако јутро? Свако јутро! Можда ниси могао да видиш? Како да не видим кад је човек паркирао кола испод моје терасе! И тако. Хоћу да кажем, да је било поштеног суда, процес би ту био и завршен.

БЕОГРАД ЈЕ ДИВАН
Како вам после три године изгнанства изгледа Београд?
— Не могу да будем објективан. Да ми овога није било можда бих и нашао неку примедбу, али после свега – прелеп ми је. Сретао сам људе на улици, заустављали су ме да ме поздраве и изненадио сам се колико је њих пратило шта ми се дешавало.


Извор Блиц, 14. мај 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.