Menu
RSS

ДА ЛИ СУ ПРОТЕСТИ "МЕКА МОЋ" ЕУ ИЛИ ПОДРИВАЊЕ ЛЕГИТИМНИХ ВЛАДА

Madjarska protestiАко је намера ЕУ да своју „меку моћу” развије тако што ће уништити властите државе чланице, онда не би требало да их чуди што има све више влада попут оних у Вишеградској четворки


Можда би се могло и замислити да глас неке чланице ЕУ буде суспендован због нуклеарног споразума са Русијом (што се још није догодило), али да би Мађарска могла да буде кажњена због тога што захтева да се законски уреди пословање свих страних универзитета, па и оног који је основао и финансира Џорџ Сорос – звучи невероватно. Ипак, много је аргумената „потегнуто” из Брисела, па је чак потпредседник Европске комисије Франс Тимерманс употребио тежу „артиљерију” од оне да је Соросов универзитет „бисер који треба да буде заштићен”.

Пре неколико дана Мађарска је затражила његову оставку, пошто је рекао да су критике Виктора Орбана на рачун Сороса вођене антисемитизмом. У данашњем времену у коме се намеће неписано правило да је политички некоректно супротставити се нечијој квалификацији да је нешто фашизам или антисемитизам, без обзира на то да ли има основа за то – Будимпешта ће свакако бити изложена даљем притиску, јер нити ко очекује да би високи европски званичник могао да да оставку нити бриселска администрација мисли да Мађарска има право да држи лекције, поготово не о томе.

КАКО СВЕ ПОЧИЊЕ
Када је у Бриселу још било наде да ће демонстрације на будимпештанским улицама спречити мађарску владу, скупштину и председника да озваниче закон о високом школству, што је највише заболело Соросов универзитет – сви улози су стављени на народни бунт.

Европска комесарка за правду Вера Јурова прошлог месеца је показала да се не узда много у право, јер је на конференцији за новинаре у Бриселу сасвим отворено рекла да не би помогло да Европска комисија предузме административне мере и покрене правне процедуре против чланице ЕУ „уколико људи не покажу снажно негодовање због поступака своје владе”. Она је јавности пренела забринутост администрације ЕУ због тога што Мађарска улаже напоре да смањи снагу и утицај цивилног друштва и ослаби политички плурализам.

Могуће је да се администрацији не допадају закони које доносе владе у Мађарској, Пољској или Румунији и да сматрају да су они у колизији са европским правом. Али је невероватно да из срца европског правног поретка подстичу народ да на улицама држава чланица штите наднационални правни поредак и тиме дају ветар у леђа одлукама Европске комисије.

У том заједничком подухвату су и неки медији, који су, пратећи поменути мађарски закон кроз процедуру и извештавајући о протестима на улицама, увек писали да је закон предложен, изгласан или да га је потписао председник Јанош Адер „упркос томе што десетине хиљада демонстраната протестују на улицама”.

НУКЛЕАРНА ОПЦИЈА
Онда је Европска комисија покренула правну процедуру у вези са овим законом, а влади је дат рок од месец дана да реагује. Орбан није био изненађен, јер је правна процедура већ покретана због угрожавања слободе медија, независности правосуђа, угрожавања банкарског система и закона који се односе на нуклеарну енергију.

Мађарска је тако загазила у још једну етапу процедуре за кршење прописа и креће се ка, жаргонски названој, „нуклеарној опцији”, чији исход могу да буду озбиљне финансијске казне и губљење права гласа.

Орбан је посланицима у Европском парламенту рекао да су оптужбе да жели да затвори „приватни универзитет америчког финансијског шпекуланта Џорџа Сороса” – неосноване. „Ви сте европски законодавци. Моја је дужност као премијера Мађарске, лидера једне државе чланице ЕУ, да обезбедим да европски и мађарски универзитети нису у неповољном положају у односу на своје конкуренте изван ЕУ. Без обзира на то колико значајна и богата била особа која је њихов власник.”

МЕКА МОЋ
Нити су европски парламентарци сматрали да то има смисла, нити је Европска комисија устукнула у намери да казни Мађарску како би јој показала да није на њеним властима да одлучују да ли ће и како пословати Соросов универзитет у Будимпешти или шта је антисемитизам, а шта не. Као што није на мађарској влади да одлучује с ким ће њени грађани живети и да ли имају право да не приме прописани број миграната. Произлази да је једино дозвољено европским комесарима да позивају мађарски народ да на улицама заступа интересе Европске комисије.

Новинар немачког „Цајта” је недавно написао да су протести широм престоница југоисточне Европе усмерени против влада или председника који су – заиста демократски изабрани. Али, сматра он, у Мађарској, Румунији, Пољској, Македонији, Словачкој, Чешкој или Србији „расте будност на различите облике злоупотребе власти” и та будност се сматра успехом ЕУ и одразом њене „меке моћи”

Ако је намера ЕУ да своју „меку моћу” развије тако што ће уништити властите државе чланице, онда не би требало да их изненађује што има све више влада, попут оних у Вишеградској четворки, које не желе да наруше властите суштинске животне, културне и националне интересе по цену учешћа у унији у којој се пренебрегавају одлуке демократски изабраних влада које им нису по вољи зарад интереса неких других.

Аутор Биљана Митриновић


Извор Политика, 14. мај 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.