Menu
RSS

ВУЧИЋ: ПЕТ ГОДИНА МИ ПРИЧАЈУ ДА ИМА ГАСА, А НЕМА, ОСИМ РУСКОГ

Orban Vucic Lukasenko Putin2Он је додао да је са Путином разговарао и о стању на Балкану, претњама стварања „Велике Албаније” и осталим проблемима у региону и да су постигли високу сагласност у тим питањима


Уколико желимо да будемо индустријски развијена земља морамо да повећамо потрошњу гаса, а њега немамо одакле да узмемо осим из Русије, изјавио је данас премијер Србије Александар Вучић и истакао да је због тога важно да изградимо гасни интерконектор са Бугарском.

Вучић је, говорећи новинарима у Пекингу о резултатима разговора које је имао са председником Руске Федерације Владимиром Путином, рекао да је синоћ, после вечере, са њим разговарао о више тема, попут ситуација не Балкану, билатералне сарадње...

„И данас је на форуму 'Један појас – један пут' (Путин) говорио о неопходности да изградимо гасни интерконектор са Бугарском, како бисмо могли поново да добијемо руски гас”, рекао је Вучић.

Како је нагласио, уколико желимо да будемо индустријски развијена земља, мораћемо нашу потрошњу да повећамо са две милијарде кубних метара годишње на четири или пет милијарди кубних метара.

„Толико гаса немамо одакле да узмемо. Ево, већ пет година ме убеђују да га има негде другде. Нема, има га у Русији и дајте да дође преко Турске, Бугарске, на било који начин, само нам омогућите да 2019. не дочекамо без гасовода и гасних конекција”, рекао је Вучић.

Он је додао да је са Путином разговарао и о стању на Балкану, претњама стварања „Велике Албаније” и осталим проблемима у региону и да су постигли високу сагласност у тим питањима, што је, како је истакао, за нашу малу земљу од великог значаја.

Вучић је нагласио да је као председник владе и изабрани председник веома поносан на чињеницу да су Србију, која је једна од најмањих земаља од 29 ученица форума у Пекингу, сви дочекали са огромним поштовањем.

„Веома сам поносан и задовољан што је Србија на светском догађају број један на овакав начин заступљена. Мислим да нисмо обрукали наше грађане и да могу да буду задовољни оним што смо учинили. Успели смо да представимо све наше пројекте, да разговарамо о важним темама, али и да вратимо наду и резултате грађанима у нашој земљи”, рекао је Вучић.

На питање новинара Б92 да данас „подвуче црту” посете Пекингу, Вучић је рекао да то не може да учини, јер, истакао је, тек предстоје најважнији разговори.

„Не могу данас да подвлачим црту, јер сутра предстоје најважнији разговори са домаћинима. Имамо билатерални састанак са председником Си Ђинпингом и премијером Ли Кећијангом, имамо посету железари Хестил у покрајини Хбеи где ћемо да видимо њихове даље планове за будућност. Сутра ћемо имати све те информације”, рекао је Вучић.

Он је нагласио да је за успешну земљу, поред озбиљних унутрашњих реформских процеса, пре свега у економији, потребно и да озбиљно позиционирамо земљу у свету.

„Потребно је да немате никакве препреке и да тражите подршку и сву помоћ са свих страна, како би та земља могла да пружи резултате, али то је могуће само ако имате такву врсту тешких унутрашњих реформи”, закључио је Вучић.

ВУЧИЋ :НЕК РЕАЛИЗУЈЕМО ДВА ОД 10-ТАК ПРЕДЛОГА, ПА СМО УСПЕЛИ
Сматраћемо великим успехом ако са кинеским партнерима реализујемо две или три ствари од десетак о којима смо овде преговарали, рекао је данас у Пекингу премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић у разговору са новинарима.

Он је подсетио да је током прва два дана посете Кини потписано неколико споразума, пре свих о реализацији инфраструктурних пројеката, али да је наша страна предложила још неколико пројеката кинеским партнерима.

Истакао је да су за успех потребне озбиљне реформе и добро позиционирање земље у свету.

Вучић је новинарима након учешћа на Форуму „Појас и пут за међународну сарадњу” рекао да добро позиционирање значи да више нема препрека за инвестирање и да Србија може да рачуна на могућност подршке и помоћи са свих страна.

„То је први угао из којег је ова посета драматично важна”, рекао је Вучић.

Кад је реч о потписаним споразумима, односно договорима о неколико конкретних ствари, прецизирао је да ће грађани ускоро моћи да виде завршетак Коридора 11 до Чачка, последње деонице Сурчин-Обреновац до краја следеће године...

Како је навео, следеће године у марту, а ове године се потписује уговор, крећу машине за изградњу пута Чачак – Пожега, од 31 километра.

„Разговарали смо о покретању радова већ у октобру, новембру на прузи Београд – Будимпешта, на наважнијм делу Београд – Стара пазова и Суботица – Нови Сад” додао је премијер.

Он је, говорећи и о другим плановима и пројектима, рекао и да је разговарано. а и договорено. више ствари у вези наших широкопојасних интернет мрежа, даљих активности што се тиче оптичких влакана и каблова, а све у циљу успостављања нове мреже и стварања услова да се уђе у разговоре или са Хуавеијем или ЗЕТ, односно са неком од кинеских компанија, а у вези 5Г мреже.

„Све до сада смо имали комуникације људи са људима, а у будућности ћемо имати комуницију машина са машинама и не смемо да заостанемо и морамо да имамо спремну инфраструктуру и по том питању” указао је Вучић.

Премијер је нагласио да је разговарано и о Аеродрому Никола Тесла, да очекује две кинеске компаније да се јаве у вези са аеродромом и да подигну и цену и углед једном од најбрже растућих, ако не и најбрже растућем аеродрому у Европи.

Не може се, указао је, све одједном завршити, али је значајно да се „потписују све нови и нови уговори”.

Вучић је напоменуо да је било разговора са једном компанијом у вези РТБ Бор и да ће вероватно сутра разговаратио са још једном и подвукао да смо понудили најбоље услове и велику државну помоћ и подршку, све у циљу да се реше проблеми и донесе будућност истоку Србије.

Како је рекао ишло се „до у детаље” како решити проблем Икарбуса, где ради 250 људи, а који „нам је неко оставио” уништен и пред банкротом.

Према његовим речима, вечерас ће имати и разговоре са једним од најбогатијих људи у Макау, који је посебно заинтересован и за РТБ БОР, али и за бање и туризам у Србији.

„Две или три ствари да направимо од ових десет о којима сам говорио – велики успех смо направили” рекао је Вучић.

Он је подвукао да је веома значајно то када се има толико разговора са кинеским председником и премијером, јер се види да се сила гравитације помера ка Кини, што би рекао премијер Мађарске Виктор Орбан...

Он је у том смислу назначио да је, на пример, председник Турске Реџеп Таип Ердоган дошао у Кину два-три дана пре наше делегације, да је руски председник Владимир Путин „довео све кога је могао из Русије” и да се и из тога види моћ и снага Кине.

„Сви знају где је будућност и ми морамо то да искористимо што је више могуће и да се још више боримо. Ми смо то све учинили у складу са нашим снагама и могућностима” рекао је Вучић.

ВУЧИЋ ПРЕДЛОЖИО ДА СЕ СЛЕДЕЋИ ФОРУМ ОДРЖИ У СРБИЈИ
Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић данас је у Пекингу предложио да се следећи Форум иницијативе Један појас – један пут одржи у Србији.

„Ми смо већ доста урадили на билатералној сарадњи са нашим кинеским пријатељима” рекао је Вучић у обраћању на Форуму „Појас и пут за међународну сарадњу”, током конференције посвећене повезаности и сарадњи.

„Саградили смо мост на реци Дунав, који је пуштен у рад за време боравка кинеског премијера Ли Кећанга у Србији. Градимо неколико пруга и аутопутева са кинеским компанијама, уз њихову техничку и финансијску подршку” навео је Вучић.

Премијер је подвукао и да је веома познат пројекат, о којем је говорио и премијер Мађарске Виктор Орбан, пруга између Београда и Будимпеште, која ће повезати Србију и Мађарску и бити главна деоница пруге југоисточне Европе.

„Надам се да ћемо радове започети крајем године, уз присуство премијера Кине, Мађарске и Србије” рекао је Вучић.

Он је указао да је Аеродром Никола Тесла Београд недавно постао најбрже растући аеродром у Европи и поручио да из више земаља очекује понуде за концесију над тим аеродромом као и да се нада да ће тада везе бити још боље са свим осталим земљама.

Радимо и на „броад банд” активностима, на модернизацији и одржавању наших оптичких система и надам се да ћемо имати и бољу железничку и путну инфраструктуру у правцу Солуна у Грчкој, додао је Вучић који је нагласио да је о томе већ разговарао са премијером Грчке Алексисом Ципрасом.

Он је, говорећи о енергетском сектору, истакао да је Србија већ део Трансбалканске електроенергетске мреже, али да је оно што нам је заиста потребно да нађемо начин да дођемо до руског гаса у будућности.

„Хтео бих да се осврнем на речи руског председника Владимира Путина и да кажем да је Русија наш одговоран снабдевач гаса. Потребно нам је да направимо интерконектор између Србије и Бугарске како бисмо добијали гас када Русија изгради гасовод до Турске” подвукао је премијер Србије.

Он је указао и на више пројеката са ЕУ за изградњу аутопута између Београда и Приштине, што је, истакао је, за нас веома важно.

Вучић је рекао и да је сагласан са чилеанским и грчким предлогом да се Форум одржава једном годишње или једном у две године.

„Ми смо једна од најмањих земаља овде, па сам слободан да предложим да се следећи форум одржи у Србији. Знам да ово није скромно с моје стране, али добродошли сте у Србију”, навео је у свом обраћању премијер Вучић.

Након говора премијера Србије, кинески председник Си Ђинпинг је истакао да Србија веома много полаже на инфраструктурну сарадњу и да константно напредује. „Ценим ваша активна залагања за унапређење инфраструктурне сарадње, премијеру Вучићу”, подвукао је Си Ђинпинг.


Извор Танјуг/Политика, 15. мај 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.