Menu
RSS

ВУЧИЋ СА ЂИНПИНГОМ: СПЕЦИЈАЛНЕ ВЕЗЕ, СТРАТЕШКО ПАРТНЕРСТВО

Vucela i DjinpingЂинпинг: Ви сте допринели добрим односима наше две земље. Наша билатерална сарадња је тренутно на највишем нивоу


Премијер Србије Александар Вучић састао се данас са председником Си Ђинпингом и премијером Ли Кећиангом, а у тим разговорима истакнуто је међусобно разумевање и уважавање са јасном поруком да је Србија Кини један од најважнијих и најблискијих стратешких партнера.

У прилог томе говори и исказана спремност председника Кине да ради даље на учвршћивање односа и стратешког партнерства две земље уз уверење да ће Србија под руководством изабраног председника Александра Вучића економски и политички још брже напредовати.

Честитајући Вучићу победу на изборима, Си Ђинпинг је поручио да пријатељи који долазе издалека чине да једна држава брже напредује.

„Под Вашим руководством Србија ће економски и политички још брже напредовати. Ви сте допринели добрим односима наше две земље. Наша билатерална сарадња је на највишем нивоу тренутно. Спреман сам да радимо заједно на учвршћивању односа и стратешког партнерства наше две земље”, казао је он.

Вучић је у разговору са Си Ђинпингом рекао да је почаствован могућношћу да присуствује Форуму „Појас и пут за међународну сарадњу” и што је сарадњом са Кином Србија успела да уради много.

Он је кинеског председника обавестио о резултатима рада Железаре Смедерево и захвалио му се на помоћи око реализације тог споразума са Компанијом Хестил.

„Нашу путну инфраструктуру смо развили у последње две године више него у последњих 60, и то без ваше помоћи никада не бисмо успели. Подржавамо политку једне Кине и увек можете да рачунате на Србију као на свог великог пријатеља”, казао је Вучић.

Он је обавестио шефа кинеске државе и о напретку припремних радова на изградњи пруге Београд – Будимпешта.

Председник Си се захвалио на конкретним предлозима за нове видове сарадње са Србијом, нарочито из области пољопривреде, авио саобраћаја и енергетике, истакавши да инфраструктурни пројекти имају приоритет у сарадњи двеју земаља.

„Охрабрићу и подржаћу разговоре око успостављања директне линије”, најавио је он додајући да ће то помоћи већој туристичкој размени.

О успостављању директне авио-линије Вучић је разговарао и са премијером Ли Кећијангом, али и о наставку рада и функционисања РТБ Бор.

Наводећи да цени што тако озбиљно посматра однос са Кином, кинески премијер је у разговору са Вучићем поручио да су Србија и Кина пријатељи који се ослањају и верују једни другима.

„Многе друге земље примећују да Србија и Кина имају специјалне везе и желе да достигну тај ниво у својим односима”, истакао је премијер Ли.

„Иницијатива Један појас, један пут данас је у савременом свету најзначајније место за решавање не само проблема путне, железничке и аеродромске инфраструктуре, већ пут којим се решава однос мира и будућности, где другачији народи, друге религије, могу да се разумеју и да живе заједно”, рекао је Вучић.

Он је додао да је Србија са великом радошћу прихватила учешће у том пројекту, указао да смо до сада много урадили и да смо веома захвални за све што је премијер Кине учинио по питању Железаре Смедерево.

Нагласио је и да су готово сви пројекти, које је Србија потписала у последњих годину дана, пројекти потписани са кинеским компанијама.

Вучић је позвао Кећианга да у децембру, током боравка у Мађарској на састанку земаља централне и источне Европе „16+1”, дође на границу Србије и Мађарске и да са мађарским премијером Виктором Орбаном отвори радове на једној од кључних путних комуникација – пруге Београд - Будимпешта.

Кинески премијер је нагласио да је српска страна веома брзо напредовала у припремним радовима око брзе пруге од Београда до Будимпеште и захвалио Вучићу на позиву да присуствује почетку радова.

„Надам се да ће наша сарадња донети и економску добит народима наших држава. Надам се да можемо да проширимо области сарадње. До сада смо имали успеха у свему што смо заједно радили”, рекао је он.

Када је реч о директној линији, према његовим речима, то је сада могуће, јер је наша сарадња јача, тржишта су развијенија и размена људи је већа, тако да би тај лет био веома користан.

Ли је нагласио да после победе премијера Вучића на председничким изборима очекује још интензивнију сарадњу двеју земаља.

ВУЧИЋ У ТАНГШАНГУ, ПОСЕТИО ХЕСТИЛ – ТАНГСТИЛ ЖЕЛЕЗАРУ
Тангшан – Премијер Вучић раније данас је у кинеској провинцији Хбеи разговарао са гувернером Су Ћином и поручио да је Србија искрени пријатељ Кине уз захвалност и тој провинцији и Кини на ономе што су учиниле за Смедерево и Србију, а гувернер Су подвукао да је Србија стратешки партнер Кине који се налази се на путу свиле.

Вучић и делегација Србије возом су допутовали у Тангшан, место удаљено од Пекинга око 180 километара, за око сат времена, где су их на Железничкој станици у том месту дочекали заменик гувернера провинције Хебеи Ванг Сјаодунг и градоначелник Тангшана Динг Сиуфенг.

Вучић је у току посете имао разговаре са челним људима провинције Хбеи и обишао је железару Хестил – Тангстил Тангшан.

Он је гувернера Хбеи провинције Су Ћина позвао да дође у Србију и предложио повезивање те провинције са Војводином.

„Србија је искрени пријатељ Народне Републике Кине. Дугујемо велику захвалност за оно што су провинција Хбеи и компанија Хестил учиниле за Железару Смедерево и за Србију”, рекао је премијер Вучић.

Цитирајући председника Сија, премијер Вучић је истакао да пројекат „Један појас, један пут” није више сан и срећа само кинеског народа, већ срећа свих који се на том путу налазе и Србија ће учинити све да допринесе развоју иницијативе „Један појас, један пут”.

Гувернер провинције Хбеи је захвалио премијеру Вучићу на подршци коју српска влада пружа компанијама из Кине које послују у Србији.

„Као Влада провинције Хбеи ми следимо циљ који је председник Си промовисао у инцијативи Један појас, један пут, а то је повезаност и глобална сарадња са нашим пријатељима. Србија је свеобухватни стратешки партнер Кине и налази се на путу свиле. То је добар оквир за сарадњу наше земље и провинције Хбеи са Србијом”, истакао је гувернер Су.

Он је нагласио да га радује успешна сарадња Железаре Хестил и Железаре Смедерево.

„Тај пројекат је добар темељ наше још боље будуће сарадње”, закључио је гувернер Су Ћи.

У провинцији Хбеи живи 74 милиона становника, има дугогодишњу историју, добар индустријски систем и бруто домаћи производом од 500 милијарди долара, а град Тангшан има око 1.700.000 становника.

Премијеру је на Железничкој станици приређен свечани дочек са цвећем и заставама Србије и Кине, његовим сликама, као и великим транспарентом добродошлице исписаним на срском језику.

Свечано је дочекан и у Хестил – Тангстил железари, где је обишао то постројење, а затим је у Нанху државној резиденцији имао састанак са делегацијом Хебеи провинције коју предводи гувернер Су Ћин и Хестил групе на челу са председником те Групе Ју Јонгом.

У његову част гувернер Су и председник Хестила Ју приредили су и свечани ручак.

Кинески Хестил од прошле године преузео је Железару Смедерево, а тада је најављено да ће инвестирати најмање 300 милиона евра и да ће бити задржано свих око 5.000 радника.

Хестил је у 2016. години већ уложио 120 милиона долара у Железару и очекује у Смедереву производњу од два милиона тона у 2017.

Председник Хестила Ју Јонг је крајем 2016. најавио да ће групација Хестил у Железару Смедерево инвестирати још 120 милиона долара у 2017. у обнову и набавку опреме и технологије, као и да ће ове године остварити профит од 20 милиона евра.

Хестил је највећи произвођач челика у Азији, са годишњим производним капацитетом од 50 милиона тона, а приходи Групе у 2015. години износили су 43,7 милијарде долара.

Након састанка у Хбеи провинцији премијер и делегација Србије се такође возом вртила у Пекинг.

НЕОГРАНИЧЕН ИЗВОЗ ЈАГЊЕТИНЕ, КУКУРУЗА, СУВИХ ШЉИВА
Српски пољопривредници убудуће ће моћи да извозе неограничене количине јагњећег меса, кукуруза, сувих шљива и резанаца од репе у Кину, пошто су делегације две земље данас потписале Меморандум о утврђивању акционог плана за трговину и инвестиције у пољопривреди. Како је изјавио премијер Србије Александар Вучић, после одвојених састанака са председником и премијером Кине Си Ђинпингом и Ли Кећијангом, новинарима у Пекингу рекао да је са руководством те земље договорен извоз српских производа у Кину

.„Ми од овог тренутка можемо да извозимо неограничене количине и јагњећег меса, и кукуруза и сувих шљива, и резанаца од репе. До лета ћемо да завршимо говедину, и до краја године свињско месо и млечне производе”, рекао је Вучић.

Он је истакао да је то огроман успех и да је тиме створена широка палета могућности за наше пољопривреднике и улагање у српску пољопривреду. „Истовремено кинески прерађивачи ће да почну да долазе у Србију, јер ће они да користе ту прилику, јер из наше земље могу да врате огроман број производа у Кину”, рекао је Вучић.


Извор Танјуг/Фонет/Политика, 16. мај 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.